Начало
 
 

Почина големият илюзионист Астор

16.05.2022 /10:30 | Източник: 24chasa.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Поклон пред паметта на големия магьосник Астор

"За съжаление, това не е поредната илюзия на Астор. Дъщеря му ми съобщи за кончината му. Адвокатът на семейството Ончо Паникян е съобщил новината". Това каза по повод кончината на гениалния фокусник - Астор, нговият приятел Игор Марковски, написал във Фейсбук: "Сбогом, Астор".

В последните месеци Астор е имал здравословни проблеми, пише "24 часа"..

Антраник Шаварш Арабаджиян, популярен с артистичния си псевдоним Астор, е български илюзионист от арменски произход. Роден е на 18 ноември 1943 г. в Шумен. Той е единственият илюзионист в Европа, който е награден със „Златният Оскар“ от Международното братство на маговете през 1981 г.

Собственик на магичен театър „Астор“, където се намира и къщата на мистер Сенко. В кариерата си е направил над 16 000 представления по целия свят.

Получава наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България в категорията „Вариететно изкуство“ - за атрактивност и оригиналност на илюзионен номер „Али Баба“ (2008).

В едно от последните си интервюта, Астор се похвали, че красивата съпруга на Росен Плевнелиев  - Деси Банова му е била асистентка. "Така беше, правихме фокуси. Когато се запознахме, бях с Орфи имахме представление. И в разговор след него, двамата се впечатлихме от нея и й предложихме да ни бъде асистент. За кратко беше, но за съжаление се разминахме после, защото аз отидох в чужбина по работа и после нещата се разсъхнаха. Но не съм лъгал нито нея, нито никой. Аз на сцената само мамя, иначе не".  Деси бе едно от лицата, които са впечатлили с излъчването си мага.

Преди да си отиде, световноизвестният фокусник събера различни епохи на една сцена по повод своя годишнина. 

Астор, който живя в къщата на своя учител Мистер Сенко бе създал уникален стил на забавление чрез контакта с публиката в ресторанта си. На една от стените има плакати с образите на всички велики магьосници - Мистер Сенко, Орфи, Факира Мити, Харди и разбира се - Худини.

"Познавам и Дейвид Копърфийл,  "махал съм си главата" и пред него. Той сега се отказа от сценична дейност, но мога и аз да полетя като него. Не е труден фокусът му", с усмивка си спомни колегите Астор.

Фокусникът, който в момента прави фестивали за магии, е бил от най-добрите приятели на Емил Димитров. "Пепа и Юлиян, братът на Емил са ми кумове. Факира Мити таткото на Емо и Юлиян, който също беше фокусник сме имали незабравими мигове заедно. А дъщеричката ми Ари е правена на леглото на Факира Мити", допълни Астор.

78-годишният илюзионист е имал много любови в живота си, но най-помни певицата Мими Иванова. "Като се запознахме тя беше на 19 години, току-що завършила музикалното училище. Десетина мъже се хвърляха яростно в надпреварата, която ще им осигури нейната компания. Три години бяхме много влюбени", разказва с пламък в очите Астор. Връзката обаче се разпада, тъй като певицата заминава да работи в чужбина. "И след няколко раздели реших, че трябва да прекратим интимността. Но аз я запознах с Развигор Попов в пушкома на зала "България", в един от антрактите, докато почивахме между репетициите", разказва мага. От тогава семейството е много близко с илюзиониста.

Според Астор, в живота любовни магии няма. Няма и обикновени магии. "Аз не вярвам във врачки и темподобни. Всичко е в главата ти. Ако си повярваш, че някои "нещо ти е направил", със сигурност ще се разболееш. Нито вярвам във води от мъртъвци, които носят нещастие, нито в червени конци, които се връзват за щастие. Това са пълни глупости. Всичко идва от духа човешки и от главата", категоричен е Астор.

За най-паметна среща той помни тази с баба Ванга. "На 22 години бях и имах представление в Петрич. Изпреварах хора вярно, но много исках да я видя. Бях чел доста за нея. Като влязох тя каза: "Ти що дириш тук, я виж колко хора чекат, а ти от раз искаш да дойдеш?". После му казала, че го чака успех и няма за какво лошо да го предупреждава. "Най ме радва, че ми каза - ти си добър човек, когато имаш нужда от мен, винаги си добре дошъл. Ще ти гледам винаги". Това ме топли най-много", умилява се Астор.

Според него, дарбата на Ванга идва от телепатията, която получава чрез предмети, на човека за когото говори. "Или е захарче, или е снимка или нещо друго. Това са силни хора, които разчитат знаците. И аз съм имал случаи, в които съм се заигравал с телепатията. Но го правя рядко", сподели ни в една от последните си срещи с усмивка най-добрият бг магьосник на нашето време - Антраник Шаварш Арабаджиян - Астор.

Сподели в
 

„Всеки, който по някакъв начин се сблъска с неговата биография в училище или когато посетят музея, е усещането за една изключително всестранно развита интересна личност", каза за БНР Милена Катошева, главен уредник на къщата музей „Димитър Димов". Музеят се намира в София в квартал „Лозенец" на улица „Кръстьо Сарафов" 26.

01.07.2022/17:48

Ретроспективен преглед на творчеството на българския режисьор Бинка Желязкова ще бъде направен на 50-ото юбилейно издание на Филмовия фестивал в Ла Рошел.

01.07.2022/11:38

На 29 юни 2022 г. в Клуба на фоторепортера се откри фотоизложбата "С Мароко в сърцето", която представя едно пътуване до африканската държава и участието на българска делегация от фотографи, членове на Национално сдружение Фотографската академия "Янка Кюркчиева" в Международния фестивал по художествена фотография „Рабат – Светлина”, който се проведе между 27 и 31 май в мароканската столица Рабат.

30.06.2022/19:23

Като много важно събитие беше отбелязано откритият в с. Шемурша, Чувашия, паметник на основателя на Волжска България кан Котраг, издигнат по инициативата на активисти, и както беше пояснено часове след откриването на монумента, без разрешение от местните власти.

30.06.2022/17:42

Завърши първият шампионат по поезия на софийските училища „Млада метафора“, съобщават от Столичната община. Финалният двубой от шампионата по поезия бе на 29 юни, на площад „Славейков", а арбитри бяха Георги Господинов, проф. Михаил Неделчев и Иван Ланджев.

30.06.2022/16:33

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки