Начало
 
 

Богдана Лазарова от БНТ получи голямата награда „Радостина Константинова”

20.05.2022 /07:40 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Голямата награда "Радостина Константинова" е за Богдана Лазарова от БНТ

Втората награда в конкурса за разследваща журналистика на името на отишлата си преди 12 години голяма журналистка е за Здравка Маслянкова, кореспондентка на БНР във Велико Търново.

Фодацията, носеща името на напусналата ни през 2010 г. незабравима Радостина Константинова и учредена от нейни близки, приятели и колеги, раздаде годишнте си награди за разследваща журналистика.

Церемонията, състояла се в Гранд хотел „София”, събра много изтъкнати журналисти, включително и носители на отличия от предишни издания на конкурса. Там бяха и майката и синът на Радостина – д-р Мария Вангелова и 13-годишният Константин.

Показан бе филмът на режисьорката Боряна Пунчева, посветен на Радостина и на конкурса в нейна памет, а присъствщите можеха да получат книгата „Радостина Константинова: Моето Защо”, включващата интервюта и разследвания на известната журналистка.

Водещата церемонията Даниела Фералиева от фондация „Радостина Константинова” изтъкна колко трудно е да се прави разследваща журналистика сред „плаващите пясъци в България”, сред които обаче ясно изпъква „и смелостта, и страхливостта” в журналистиката и обществото.

Друг от членовете на фондацията – известната адвокатка Ина Лулчева, прочете изпратените поздравителни адреси от председателя на НС Никола Минчев и от вицепрезидентката Илияна Йотова. „Знаково събитие” и „мерило за гражданска доблест и професионализъм” нарича конкурса в поздравлението си Илияна Йотова, която и сама е журналистка по професия. Тя изтъква и изключитените качества на Радостина Константинова като разслдваща журналистка, с които продължаваме да я помним.

Свой музикален поздрав към конкурса в памет на майка си отправи със свое изпълнение на електронно пиано синът на Радостина – Константин.

Възпитаничка и преподавателка от Музикалното училище също приветстваха участниците и гостите в церемония с изпълнение на валс номер 2 на Дмитрий Шостакович.

Както всяка година, така и сега, фондация „Радостина Константинова” присъжда специална стипендия за студентски постижения в сътрудничество с ФЖМК в СУ „Св. Кл. Охридски”. Тя бе обявена и връчен от миналогодишния ѝ носител, студента Михаил Петров. Тази година стипендията е за студентката Кристияна Христова.

След това дойде ред да се обявят и отличените в журналистическия конкурс. Журито, председтелствано от Люба Ризова и в състав Валери Тодоров, Добрина Чешмеджиева, Къдринка Къдринова, Лили Маринкова, проф.Милко Петров, Михаил Вешим и Светла Петрова, тази година реши да връчи две награди. И двете отидоха при представители на обществени медии.

Втора награда получи кореспондентката на БНР във Велико Търново Здравка Маслянкова за серия разследвания относно злоупотреби с доставката и качествата на дезинфектантите за парламентарните избори на 4 април 2021 г. Наградата ѝ бе връчена от Валери Тодоров.

Носителка на голямата награда „Радостина Константинова” стана разследващата журналистка от БНТ и автор на предаването „Следите остават” Богдана Лазарова за нейната серия от разследвания „Вода с арсен” и „Какви са проблемите на язовир Огоста”. Наградата ѝ бе връчена от Люба Ризова, която изтъкна, че и двете отличени журналистки са разработили много сериозни теми за нарушения, застрашаващи човешкия живот. Така че разследващата журналистика, която е толкова трудна за правене в България, наистина има животоспасяваща сила.

И Богдана Лазрова, и Здравка Маслянкова, получавайки наградите си, разказаха какъв ефект са постигнали направените от тях разкрития. Те благодариха на фондация „Радостина Константинова” за несекващите усилия да стимулира разследващата журналистика.

„Тази награда е важна, защото показва, че обществените медии като Българската национална телевизия действително защитават обществения интерес и правата на обикновения гражданин. И двете разследвания показват точно това – целта им беше да защитят обикновените граждани в България“, коментира Богдана Лазарова.

Припомняме, фондацията е учредена през 2011 г., на 11 май – рождения ден на отишлата си през август предишната година от тежко заболяване Радостина Константинова, утвърдила се като ярка разследваща журналистка. Тя е и сред основателите на Пресгрупа „168 часа“ и вестниците „168 часа“, „24 часа“, „Монитор“ и „Политика“.

 

Сподели в
 

Тези дни основният въпрос, който вълнува плевенската общественост (или поне мъжката част от нея) е завръщането на футболния „Спартак” в т. нар. професионален спорт. И точно затова ми се отвори голяма празнота в мислите за бате Слави - Светослав Обретенов. Къде ще играе мачовете си „Спартак”, какви точно футболисти да се вземат и откъде? Кой ще им плаща? Днес, когато се рестартира плевенският футбол, бате Слави липсва страшно. Той е преминал целия си жизнен и творчески път във вестник „Народен спорт”.

28.06.2022/15:26

Тя бе избрана за тригодишен мандат на Общото събрание на ЕФЖ, състояло се в Измир, Турция.

24.06.2022/19:32

Инициативна група от журналисти и общественици организира видеовръзка с украинския политик, която ще се осъществи на 29 юни, сряда, от 11:15 ч. в Клуб „Журналст” на СБЖ, София, ул. „Граф Игнатиев” 4, ет. 1.

24.06.2022/10:30

Днес, на 15 юни, се навършват 10 години, откакто угасна лъчезарната усмивка на Светлана Плашокова-Митева - испанистка, журналистка и преводачка, зам.-председателка на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, кореспондентка на испанската агенция ЕФЕ у нас. Тя ни напусна след тежко боледуване през 2012 г., само три дни преди да навърши 49 години...

15.06.2022/16:16

Решенията в обществените телевизии в Европа се взимат колективно, прозрачно, под активния надзор на органи с широко обществено участие, а у нас самият закон дава твърде големи лични пълномощия на генералния директор на БНТ и не осигурява надзор. За това говори по телевизия „Евроком” доц. Светлана Божилова, която е сред кандидатите в конкурса за нов ръководител на БНТ.

15.06.2022/15:46

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако действително са налице факти, потвърждаващи тезата на началничката на кабинета на премиера в оставка, нека ги огласи публично. Всички трябва да сме информирани, ако се извършват драстични нарушения на етичния кодекс на българската журналистика и на законодателството от страна на отделни представители на нашата достойна и жизненоважна за демокрацията професия. А ако се окаже, че всичко това е продукт на цветната фантазия и на политическата страстност на г-жа Бориславова, върховенството на закона изисква тя да отговоря пред него.

06.07.2022 /18:02

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 40 гости

Бързи връзки