Начало
 
 

Този добър, луд свят!

21.05.2022 /08:28 | Автор : Петя Пейчева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тодор Попов

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

През миналата година Тодор Попов издаде втората си книга ,,Този добър луд свят". Тогава още не се разкъсвахме от днешната война в Украйна, но около нас и в нас се водеха много други войни. Светът не беше по-малко луд... Трябва да имаш благородните очи и благородното сърце на Тодор Попов, за да виждаш и чувстваш добротата, с която оцеляваме. Всеки ред, всички случки и герои в сборника ни дават сила и оптимизъм да продължим напред, защото са подчинени на върховенството на ,,човешките закони", както пише авторът. Независимо дали събеседниците са Тодор Живков, Симеон Сакскобурготски, космонавтът Георги Иванов, жителите на Самоков от различни епохи и професии, колеги-журналисти, непознати хора от други държави. Те разкриват нашата обща надежда и отговорност да направим света по-добър, с прекрасната лудост на живота и творчеството, която притежаваме.

В книгата са събрани очерци, документални разкази, коментари, интервюта, пътеписи. Тя е неподправена история на Самоков, въплътена в неговите предци и съвременници. Патриотизмът на автора ни пречиства. Преплитат се съдбите на местни герои и творци, скромният труд на учители и лекари, мъдростта на дядо му, взаимната помощ на съседи и съученици, вечните думи на Вапцаров, Йовков, Алеко Константинов, Горки, Екзюпери... Навсякъде присъства природата с нейната хармония, дори архитектурата на посетените места е в съзвучие с нея. ,,Сред тази все още чиста и прекрасна природа като че ли точно ние, човеците, сме грешните...", съжалява авторът.

Тодор Попов не съди. Той само ни напомня за опазената традиция да ,,изгоним лошотията – завистта и омразата, лъжата и лицемерието...", за ,,вопиющата потребност от блага вест точно сега... в едно сякаш безвремие, което ни е обхванало, сред целия стрес и неяснота, които ни обграждат." И като истински журналист отговаря за мисията на нашата професия. Дали в практиката ни ,,лошата новина е добрата новина" или ,,с четири очи гледаме нещо добро да се случи и да го изтъкнем на първа страница"? Дали сме ,,четвърта власт или клакьори на властимащите... Журналистиката е власт, с която не бива да се злоупотребява, а да се използва за доброто на обществото." В сборника има доста страници, посветени на инициативи и прояви на СБЖ в България и чужбина, в които авторът е участвал.

 Започнах и не довърших за патриотизма и ,,самоковщината" на Тодор Попов. Те са във всички исторически факти за града, в описанието на туристически маршрути по свети за нас забележителности, в имената под иконите и картините в манастирите – Станислав Доспевски, Никола Образописов, Христо Илиев, Васил Попхристов и ,,Ристо от Самоков", все местни художници.

Пътеписите в книгата са просълзяващи, защото и те разказват за времето и хората, минали по тези земи. Особено преживяванията в съседните ни Сърбия, Македония, Турция, Гърция – това ,,завръщане към родното", бежанците и техните наследници, цялата балкански драма със съвременни сравнения и поуки. Църквите, ,,изписани" на едната стена от гърци, на другата от българи, на третата от сърби, на четвъртата от руснаци. ,,Све християни", както добавя една жена в Суковския манастир, родена в ,,Българско" през 1918 г. ,,Защо е така, та ние сме едно" – четем в друг пътепис. 

Въпреки кървавата история по тези места, героите на Тодор Попов от различните страни на границите са гостоприемни, сърдечни, помагат си безкористно, гощават се, черпят се с ракия, покланят се един на друг с ръка на сърцето и мечтаят децата и внуците им да живеят в друг свят. ,,Братя, казва Селе от Ниш, нека помним историята, но да не мразим никого.  Всички сме хора. Живеем в Европа и в ново време. Какво ни пречи да сме щастливи заедно!?" Така Тодор Попов ни води по недостроените още, не – по ,,истинските магистрали на човешкото общуване".

Имам си любима случка. Иван Явричев от Самоков се сражавал в балканските войни в началото на миналия век край село Удово до жп линията Скопие – Солун. В страшната касапница си дал обет – ако оцелее, да съгради в родния си град гостилница в памет на убитите другари, място за срещи на останалите живи. Спазил обещанието. Купил имот, където вече век е култовата кръчма ,,Гара Удово". Тръгнали днешните самоковски журналисти да търсят митичната гара. Намерили съвременното село Удово, но ,,железничка станица" там нямало. Разпитвали местните хора, обикаляли наоколо – няма. Обаче в Самоков – град без железопътна линия, има ,,Гара Удово"!

Не съм броила персонажите в книгата на Тодор Попов, може би са стотина. Но помня първите му професионални стъпки във факултета по журналистика на СУ ,,Св. Климент Охридски" и после в старозагорския вестник ,,Септември". Главният редактор го изпратил в селскостопанския отдел. ,,Аз съм градско чедо, нищо не разбирам от земеделие, от животни." – опонирал Тодор. ,,Нищо, ти ще пишеш за хората", казал главният.  

С книгата си ,,Този добър луд свят" Тодор Попов доказва, че е научил журналистическите уроци, уроците на дядо си, ,,уроците на народа", за които пише увлекателно и вълнуващо. Днес отговорът му е ясен: ,,Да, т. нар. прогрес може да отиде много напред, да се измислят какви ли не самолети и подводници, таблети, смартфони и пр., да се учредят какви ли не асоциации, партии и фондации, но истинският прогрес ще бъде сигурно тогава, когато човек успее да съхрани човешкото в себе си, да се върне към своите корени, да се поучи от честността и достолепието на своите предци и да общува с другия така, както той самият желае да се отнасят с него."

От 1992 г. и 1993 г. Тодор Попов и съпругата му Надка Вардарова, също дългогодишна журналистка, ръководят съответно самоковския вестник ,,Приятел" и самоковското издателство ,,Приятел". Ще повторя: трябва да можеш да виждаш доброто и да вярваш в него, за да кръстиш така делото на живота си и да напишеш ,,Този добър луд свят". През последните години не ми достига светлината в нашата професия, добрият пример, който ни води. Светът ли стана по-черен или ние сме по-черногледи? Нашият свят зависи от нас. С малко благородна лудост можем да го направим по-добър. Благодаря ви, Наде и Тошко, за приятелството!

 

Сподели в
 

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022/20:20

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022/18:02

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022/09:38

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022/16:30

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022/20:58

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако действително са налице факти, потвърждаващи тезата на началничката на кабинета на премиера в оставка, нека ги огласи публично. Всички трябва да сме информирани, ако се извършват драстични нарушения на етичния кодекс на българската журналистика и на законодателството от страна на отделни представители на нашата достойна и жизненоважна за демокрацията професия. А ако се окаже, че всичко това е продукт на цветната фантазия и на политическата страстност на г-жа Бориславова, върховенството на закона изисква тя да отговоря пред него.

06.07.2022 /18:02

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки