Екстрадирането на Асандж ще е смъртоносен удар за разследващата журналистика

22.05.2022 /12:06 | Автор : Питър Оборн | Източник: theguardian.com/baricada.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


През следващите няколко дни британската вътрешна министърка Прити Пател ще вземе най-важното решение по отношение на свободата на словото в близката история. Тя трябва да реши дали да се съобрази с искането на САЩ за екстрадиране на Джулиан Асандж по обвинения в шпионаж.

Последиците за Асандж ще бъдат ужасни. След като се озове в САЩ, той почти сигурно ще бъде изпратен в затвор с максимална сигурност до края на живота си. Той ще умре в затвора. Това пише Питър Оборн в статията си в "Гардиан", преведена на български и публикувана в baricada.org.

Въздействието върху британската журналистика също ще бъде огромно. Ще стане смъртоносно опасно да се обработват, камо ли да се публикуват, документи от американски правителствени източници. Репортерите, които го правят, и техните редактори, рискуват да ги сполети същата съдба като Асандж и да бъдат екстрадирани, а след това и лишени от свобода до живот.

Поради тази причина Даниел Елсбърг, 91-годишният американски информатор, преследван за ролята си в разкритията на „Документите на Пентагона“, които разкриват тайните бомбардировки на Лаос и Камбоджа и по този начин спомагат за края на войната във Виетнам, даде красноречиви показания в защита на Асандж.

Преди две години по време на изслушването за екстрадиция той заяви, че чувства „силна идентификация“ с Асандж, и добави, че разкритията му са сред най-важните в историята на САЩ.

Властта в САЩ не е съгласна с това. Тя твърди, че Асандж на практика е бил шпионин, а не репортер, и трябва да бъде наказан по съответния начин.

Донякъде тази позиция е разбираема. Асандж беше всичко друго, но не и обикновен журналист. Дълбоките му познания за компютрите и за това как те могат да бъдат хакнати, го отличаваха от професионално неубедителните висшисти, които обикновено се издигат във вестниците.

Като истинска рожба на ерата на интернет, през 2006 г. той помага за основаването на “Уикилийкс” – организация, специализирана в получаването и публикуването на класифицирани или секретни документи, което вбесява правителствата и корпорациите по света.

Сблъсъкът със САЩ дойде през 2010 г., когато (в сътрудничество с „Гардиън“, „Дер Шпигел“, „Льо Монд“, „Ню Йорк Таймс“ и други международни новинарски организации) „Уикилийкс“ сключи едно от най-големите партньорства на съвременната епоха в която и да е област. Организацията започна да публикува документи, предоставени от анализатора на разузнаването на американската армия Челси Манинг.

Заедно с Манинг „Уикилийкс“ са отговорни за поредица от първокласни разкрития, за каквито всеки уважаващ себе си репортер мечтае. И тези разкрития не бяха от рода на обичайните слухове и коментари, които съставляват ежедневната храна на повечето журналисти. Те бяха от огромно световно значение и промениха разбирането ни за войната в Ирак и „войната срещу тероризма“.

Един от хилядите примери е публикуваният от Уикилийкс видеозапис, в който се вижда как войници от американски хеликоптер се смеят, докато стрелят и убиват невъоръжени цивилни в Ирак – включително фотограф на Ройтерс и неговия асистент. (Армията на САЩ отказа да накаже извършителите.)

За огромно неудобство на САЩ „Уикилийкс“ разкри, че общият брой на цивилните жертви в Ирак е 66 000 – много повече, отколкото САЩ бяха признали.

„Уикилийкс“ хвърли нова ужасяваща светлина върху малтретирането на мюсюлманските затворници в Гуантанамо, включително разкритието, че 150 невинни хора са били държани в продължение на години без обвинение.

Клайв Стафорд Смит, тогавашен председател на благотворителната организация за защита на човешките права Reprieve, който представляваше 84 затворници от Гуантанамо, изрази благодарност за начина, по който “Уикилийкс” му е помогнал да установи, че обвиненията срещу клиентите му са били изфабрикувани.

Лесно е да се разбере защо САЩ започнаха наказателно разследване. След това събитията придобиха неочакван обрат през ноември 2010 г., когато Швеция издаде заповед за арест на Асандж след обвинения в сексуално насилие. Асандж отказа да отиде в Швеция, очевидно с мотива, че това е претекст за екстрадирането му в САЩ, и се укри в еквадорското посолство в Лондон. Швеция така и не повдигна обвинение срещу Асандж и прекрати разследването си през 2019 г.

Тази година беше изпълнена със събития в историята на Асанoж. Еквадор го изгони от посолството и той беше арестуван за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция: през последните три години той се намира в затвора Белмарш. Междувременно САЩ го преследват, използвайки същия Закон за шпионажа от 1917 г., по който Елсбърг беше безуспешно преследван. Защитата на Асандж, водена от адвоката Гарет Пиърс и Едуард Фицджералд, твърди, че единственото му престъпление е разследващата журналистика.

Те посочват, че Асандж е обвиняван за действия като защита на източниците, които са основна журналистическа практика. САЩ твърдят, че „Асандж и Манинг са предприели мерки, за да скрият Манинг като източник на разкриването на класифицирани документи“. Всеки журналист, който не е взел тази елементарна предпазна мярка, когато му е предоставена информация от източник, би бил уволнен.

САЩ заявяват, че Асандж „активно е насърчавал Манинг“ да предостави информацията. Колко позорно! Нищо чудно, че Кенет Рот, изпълнителният директор на Хюман Райтс Уоч, предупреждава: „Опасно е да се предполага, че тези действия са по някакъв начин престъпни, а не стъпки, които рутинно се предприемат от разследващи журналисти, които общуват с поверителни източници, за да получат класифицирана информация от обществено значение.“

Въпреки всичко това няма причина да се предполага, че Пател ще се притече на помощ на Асандж – макар че може да има още правни начини да се противодейства на екстрадицията.

Дори ако Пател вече не беше на път да спечели рекорда за най-репресивен министър на вътрешните работи в съвременната история, правителството на Джонсън, което вече е в немилост пред Джо Байдън, няма никакъв стимул да се отчуждава още повече от американския президент.

Ако и когато Асандж бъде качен на самолета за САЩ, разследващата журналистика ще понесе траен и смъртоносен удар.

А на военнопрестъпниците не само в САЩ, но и във всички страни по света ще бъде изпратено посланието, че могат да извършват престъпленията си безнаказано.

Сподели в
 

Камарата на представителите на босненския парламент прие инициативата на няколко депутати, с която Съветът на министрите на Босна и Херцеговина се задължава в срок до 60 дни да подготви и да изпрати в парламентарна процедура изменения на Наказателния закон на Босна и Херцеговина, с които нападенията срещу журналисти ще се смятат за престъпление, съобщава вестник "Данас", предаде БТА.

06.07.2022/14:25

Канцлерът на Германия Олаф Шолц даде лятно интервю за обществената радио и телевизионна мрежа ARD в неделя. Оттогава има повече критики, отколкото похвали: към канцлера, към интервюиращия, към формата. Твърде кротки ли са летните интервюта, пита в коментар за сайта на Съюза на журналистите в Германия djv.de Хендрик Цьорнер.

06.07.2022/08:54

Мъжът, обвинен за убийството на малтийската разследваща журналистка Дафне Галиция призна за престъплението и посочи, че съвсем скоро други имена ще бъдат замесени в случая.

05.07.2022/17:31

Служители на Югозападния обществен оператор (SWR) в германските федерални провинции Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц спряха излъчването на програмата в понеделник в 12 часа. Така те подкрепиха искането на Съюза на журналистите (DJV) за 6 процента увеличение на заплатите на предстоящите преговори за колективно договаряне с обществените медии, за едногодишен срок на колективния договор, както и за компенсация за инфлацията.

05.07.2022/15:20

Досега Шлекер е бил главен редактор на списание „Галилео“, а ще започне новата си работа в Кьолн през есента.

03.07.2022/15:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако действително са налице факти, потвърждаващи тезата на началничката на кабинета на премиера в оставка, нека ги огласи публично. Всички трябва да сме информирани, ако се извършват драстични нарушения на етичния кодекс на българската журналистика и на законодателството от страна на отделни представители на нашата достойна и жизненоважна за демокрацията професия. А ако се окаже, че всичко това е продукт на цветната фантазия и на политическата страстност на г-жа Бориславова, върховенството на закона изисква тя да отговоря пред него.

06.07.2022 /18:02

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки