Журналисти от словенската RTV чакат до 30 май изпълнение на исканията си

25.05.2022 /16:14 | Източник: sloveniatimes.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Логото на RTV Slovenija

След като проведоха предупредителна едночасова стачка на 23 май, журналистите от обществената RTV в Словения ще очакват в течение на една седмица изпълнение на исканията си за деполитизация на медията, редакционна автономия и достойни трудови условия. При неизпълнение ще искат оставката на група членове на ръководството на RTV.

Служителите на обществената словенска телевизия RTV Slovenija стачкуваха в продължение на един час в понеделник, 23 май, за да повторят вече отпрвяните си и по-рано искания за журналистическа и редакционна автономия и прекратяване на политизацията на обществената телевизия, изтъквайки същевременон, че това водещи условия при демокрацията, пише sloveniatimes.com.

Журналистите се оплакват и от липсата на социален диалог,. Те обявиха, че ще очакват стачните им искания да бъдат изпълнени до 30 май. Сред тези искания са също така достойни трудови условия, ясна кадрова политика, демократичен социален диалог и оттегляне на всички вредни решения на Програмния съвет.

Ако исканията им не бъдат изпълнени до 30 май, журналистите ще поискат оставката на главната редакторк на новинарската програма на TV Slovenija Ядранка Реберник, изпълняващия длъжността редактор на новинарския портал на MMC Игор Пиркович, ръководителя на Програмния съвет Петер Грегорчич и генералния директор на RTV Slovenija Андрей Грах Ватмоу.

Журналистката Хелена Милинкович, главен упрвляващ търговските операции на RTV Slovenija, обяснява, че стачката е било последното средство, до което са прибегнали протестиращите, след като преди това в безплодни разговори с ръководството дълго са изтъквали нередностите и непрофесионализма в телевизията.

„Ние сме тук за обществеността, искаме обществените медии да преследват обществения интерес“, подчертава Милинкович. Тя сочи още, че персоналът отказва да бъде разделен на леви и десни журналисти.

Марсел Щефанчич, който наскоро беше уволнен като водещ на актуалното предаване Studio City, също се обърна към медийните работници, събрали се на 23 май пред централата на TV Slovenija в Любляна, както и пред регионалните центрове на общественото радио в Копер и Марибор . Щефанчич каза, че преди изборите през април TV Slovenija е била поета от хора, които са я превърнали в „пропагандна избирателна машина“. Според Щефанчич е крайно време RTV Slovenija да бъде поета от професионалисти, които познават, разбират и ценят RTV Slovenija.

Говорейки от името на портала на MMC, Ана Юрк заяви, че откакто Пиркович наскоро стана временно изпълняващ длъжността редактор, бюрото е било в „режим на самоорганизиране“. Тя обвини Пиркович, че почти не си върши работата, като в същото време се намесва в много конкретни политически теми, без да обяснява каквито и да било взети от него решения относно съдържанието.

Марта Разборшек, репортер на телевизия Словения, призова новото правителство да изготви законопроект заедно с персонала за предотвратяване на политическа намеса в RTV Словения.

Становището, че стачката на 23 май не е краят, а само началото, изрази Петра Лесяк Тушек, ръководителка на Асоциацията на словенските журналисти (DNS). Тя каза, че е „необходимо да се деполитизира обществената медия, която не бива да обслужва никого, още по-малко може да бъде нечий слуга“.

Подкрепа за стачката, организирана от координационна група на синдикатите в RTV Slovenija, изразиха и служители на Радио Словения, както и няколко профсъюза, включително Синдиката на журналистите, Синдиката на здравеопазването и социалните грижи, KSJS - конфедерацията на синдикатите в публичния сектор, както и един на двата полицейски синдиката СПС.

Ръководителят на KSJS Бранимир Щрукел заяви че обществените синдикати подкрепят персонала на RTV Slovenija, защото отстояват това, което е ключово за една демократична среда – автономията в информирането на обществото. Той е убеден, че единственият начин ръководството да действа конструктивно е да приеме като ядро ​​на споразумението за стачката разпоредба, гарантираща автономия на журналистите.

Междувременно Словенската асоциация на журналистите и коментаторите (ZNP) зае различна позиция. Според нея стачката е ненужна, а исканията за оставките за неоправдани. ZNP смята, че назначенията са в съответствие със закона и не е имало опити за посегателство върху журналистическата автономия. Стачкуващите защитават придобитите си привилегии и се противопоставят на промяната, която е абсолютно необходима за засилване на плурализма и професионализма в RTV Slovenija, се казва в прессъобщение на асоциацията.

Сподели в
 

Камарата на представителите на босненския парламент прие инициативата на няколко депутати, с която Съветът на министрите на Босна и Херцеговина се задължава в срок до 60 дни да подготви и да изпрати в парламентарна процедура изменения на Наказателния закон на Босна и Херцеговина, с които нападенията срещу журналисти ще се смятат за престъпление, съобщава вестник "Данас", предаде БТА.

06.07.2022/14:25

Канцлерът на Германия Олаф Шолц даде лятно интервю за обществената радио и телевизионна мрежа ARD в неделя. Оттогава има повече критики, отколкото похвали: към канцлера, към интервюиращия, към формата. Твърде кротки ли са летните интервюта, пита в коментар за сайта на Съюза на журналистите в Германия djv.de Хендрик Цьорнер.

06.07.2022/08:54

Мъжът, обвинен за убийството на малтийската разследваща журналистка Дафне Галиция призна за престъплението и посочи, че съвсем скоро други имена ще бъдат замесени в случая.

05.07.2022/17:31

Служители на Югозападния обществен оператор (SWR) в германските федерални провинции Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц спряха излъчването на програмата в понеделник в 12 часа. Така те подкрепиха искането на Съюза на журналистите (DJV) за 6 процента увеличение на заплатите на предстоящите преговори за колективно договаряне с обществените медии, за едногодишен срок на колективния договор, както и за компенсация за инфлацията.

05.07.2022/15:20

Досега Шлекер е бил главен редактор на списание „Галилео“, а ще започне новата си работа в Кьолн през есента.

03.07.2022/15:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако действително са налице факти, потвърждаващи тезата на началничката на кабинета на премиера в оставка, нека ги огласи публично. Всички трябва да сме информирани, ако се извършват драстични нарушения на етичния кодекс на българската журналистика и на законодателството от страна на отделни представители на нашата достойна и жизненоважна за демокрацията професия. А ако се окаже, че всичко това е продукт на цветната фантазия и на политическата страстност на г-жа Бориславова, върховенството на закона изисква тя да отговоря пред него.

06.07.2022 /18:02

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки