Парк хотел "Журналист" - намереният рай

25.07.2008 /15:11 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


в. ПОГЛЕД  

„Транзисторът“, както наричат старите варненци парк-хотел „Журналист“, отново заблестя в нощното небе на морската столица. Така си го спомнят и колегите, не само от България, които дълги години се радваха на златния пясък, на разкошния парк, на опържената собственоръчно риба на брега, и на сладките раздумки на чашка под чинара.

Всичко днес е пак там, само че в нов по-модерен вариант. Намиращият се между курортите „Св. св. Константин и Елена “ и „Златни пясъци“, парк-хотел „Журналист“, след един сериозен ремонт подканва с обновените си стаи, греещи в нежни пастелни тонове. Всяка от стаите и апартаментите посреща слънцето и гледа към морското безбрежие. Сутрин тишината е обезпокоена единствено от звуците на морския прибой. Спалните помещения са с приветлив интериор, обзаведени с климатик, телевизор с кабелна телевизия, телефон и мини бар.

Въпреки името си, парк-хотел „Журналист“ обаче е достъпен както за хора от гилдията, така и за всеки турист, който иска лятната му отпуска да е спокойна, чиста и без чалга. Комплексът разполага със собствен плаж и пясъчна ивица. Гостите се радват на голям басейн край хотела. А за любителите на коктейли, атрактивни бармани поднасят отлични разхладителни наслади на пул-бара.

Парк-хотел „Журналист“ разполага с два ресторанта. Заведението към хотела приема 200 човека и радва гостите с добра кухня и обслужване, в елегантната обстановка. За ценителите на естествените морски изживявания, надолу по зелените алеи, се намира класическият рибен ресторант.   Кухнята може да достави удоволствие и на най-капризните си гости, като им предложи да опитат екзотични морски деликатеси.

Предвидено е и място за почитателите на стойностната музика. Всяка вечер в реновирания пиано-бар, известни по Черноморието изпълнители покачват градуса на настроението. Покритата с уникални стенописи, конферентна зала на комплекса е много подходяща за международен конгресен туризъм, както и за журналистически форуми.

Децата също намират своето място за игра в хотелския комплекс. Специално за тях са изградени два къта с обезопасени люлки, пързалки   и въртележки.   А 24-часова охрана бди над спокойствието на   всички гости в „Журналист“.

Запазена марка на легендарната база на СБЖ обаче си остава уникалната природа. Няма друг хотел във Варна с толкова голям и стар прилежащ парк към него. В зеления рай има много редки видове дървета на по половин век, които не се срещат дори във Варненската ботаническа градина. Тихите алеи зареждат със свежест и прохлада дори и в най-горещите дни.

Непосредствено след откриването, в комплекс „Журналист“ приготвиха за гостите нови, промоционални цени за активния ваканционен сезон. Те са в сила от 25 юли и нямат конкуренция за условията, които комплекс „Журналист“ предлага.  

Зеленият кът  

Красиви магнолии, ароматен индийски люляк и внушителни вековни дървета са малка част от растенията, които обгръщат с красотата си легендарния парк-хотел „Журналист“. Разположения на площ от 45 дка естествен природен парк, е един от най-старите край родното Черноморие. За своите над 50 години съществуване, екзотичната градина се радва на богата колекция цветя, събрани от почти всички краища на света.

Духът на Изтока е пренесен на варненския бряг със завладяващия аромат на индийския люляк, известен на специалистите като лагерстремия. Отличителна черта на рядкото у нас растение са ярките му цветове, които могат да се видят през горещите летни дни и през ранната есен. Не по-малко завладяващи са и очарователните магнолии, които в естествения парк на хотел „Журналист“ се радват на благоприятен климат, щадящ нежните им листа. В непосредствена близост до морския бряг се намират и половин вековни чинари и   вечнозелените иглолистни дървета – бял, черен и веймутов бор, както и различни разновидности на ела – обикновена, гръцка и конколор.

Сред вечнозелените растения в природния парк се отглеждат и обикновен и аризонски кипарис, тис, платании, буксус и бамбук. Лековита билка лавандула също присъства в богатата флора на комплекса.

 

В чест на 75-годишния си юбилей Британският съвет ще представи много силна и раз­нообразна филмова програма на 13-ия София Филм фест

13.01.2014/15:00

Важно е как ще се откъснеш и кога ще се завърнеш. Аз не искам да се завръщам, а да продължа"... Така анонсира предстоящата си поя­ва на малкия екран журна­листът - Георги Тошев.

13.01.2014/10:53

Националното радио е законодател, то няма право на диалект, жаргон, на никаква грешка.

28.11.2011/12:08

Концентрацията е в полза на големите индустриални групи

05.09.2010/22:06

С уволненията в медиите се търсят евтини заместители

05.09.2010/20:25

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки