"Российская газета": Защитеното свободно слово

30.05.2010 /14:37 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Върховният съд на Русия взе под защита свободата на словото, пише наблюдателят на "Российская газета" Валерий Вижутович (в превод на в. "Дума"):

Именно така трябва да се разбира приетият на пленума на ВС проект "За практиката за прилагането на закона на Руската федерация "За средствата за масова информация".

Това е резултат от съвместната работа на съдии, независими експерти, представители на медийното общество, което само по себе си дава надежда:

Ж урналистите и правоприлагателите, въпреки нередките сблъсъци, все пак намират общ език и като цяло еднакво разбират нормите на закона за медиите.

Разбира се, свободата на словото в Русия засега зависи от държавата. Преди всичко от правилата, които държавата изработва за медиите. Но и самите медии - също.

От професионалните стандарти, етичните норми и моралните ограничения, които медиите установяват сами за себе си. Все пак, каквото и да говорим, най-добрият начин да се избегне излишно държавно регулиране е саморегулирането.

Но доброволно приетите от медийната колегия етични кодекси често се нарушават. И тогава се налага да се преминава от моралните присъди към съдебните.

Върховният съд обобщи почти 20-годишната практика на прилагането на закона за средствата за масова информация (той съществува от 1991 г.).

  В постановлението му - с това то е и ценно - е дадена точна, недопускаща фриволно разбиране, юридическа трактовка на типични случаи от тази практика.

Ето например... Вестник, телевизионен канал, радиостанция не носят отговорност за материали, съобщени от информационните агенции. Или: за изказвания на чиновник, направени за медиите, отговаря той самият, а не медиите.

Нещо подобно е и по отношение на мрежата: интернет изданията не носят отговорност за коментарите на читателите във форума на сайта.

Върховният съд разясни и още нещо: публичните политици не могат да се смятат за абсолютно свободни от намесата на пресата в личния им живот.

Законът допуска разпространяване на информация за неслужебна дейност на чиновник, депутат или партийна личност, ако това е необходимо, "за откриване и предотвратяване на заплаха за демократичната правова държава, обществената сигурност, околната среда".

Помните ли "делото в банята"? Става въпрос за иска на бившия министър на юстицията Валентин Ковальов срещу кореспондента на в. "Совершенно секретно" Лариса Кислинска.

Съдът все се опитваше да разбере по какъв начин снимките с министъра, заснет, меко казано, не в официално облекло и в не най-благопристойната компания, са попаднали в редакцията.

Журналистката твърдеше, че фотодокументите й дали някакви сътрудници от вътрешното министерство. Кой именно? Дали да отговаря на такъв въпрос, всеки журналист решава сам за себе си.

Навремето над десетина представители на столичния печат подписаха "Московската харта на журналистите".

Освен всичко друго там беше записано и следното: да не се разкриват източниците на конфиденциална информация е задължение на журналистите. Задължение, а не само право.

Тази морална поправка към закона за медиите бе приета единодушно. Защото източникът на информация е не просто "източник".

Това е жив човек, свързан по ръцете и краката с безброй задължения: професионални, корпоративни, политически, кланови, семейни, и какви ли още не.

И ако той моли да не се разкрива името му, той трябва да е напълно сигурен: анонимността му е гарантирана.

А журналистът на свой ред се доверява на събеседника си, което, между другото, не го освобождава от задължението да провери получената информация по други източници.

Това е азбуката в журналистическата професия. И неписаният кодекс за взаимното поведение между този, който дава поверително интервю, и този, който го взима.

Ако на журналистите престанат да доверяват секретна информация, те ще престанат да са журналисти, свободен печат.

Но скриването на източниците на информация ужасно дразни чиновниците. Те настояват да се каже името на човека отвътре. И така е не само в Русия. Във всяка страна чиновничеството крие своите тайни от обществото.

И уроците за свободната преса тук дава не демокрацията - американската, британската или още някоя. Уроците ги дава бюрократичният интернационал.

Между другото руският закон за печата гарантира на редакциите правото да пазят в тайна източниците си на информация, да не обявяват лицата, предоставили им една или друга информация.

Източникът на информация трябва да бъде назован само ако това го изиска съдът със свое специално решение.

Според данни на Центъра за екстремална журналистика всяка година срещу репортери в Русия се завеждат 40-50 наказателни дела.

Тази форма за разправа с журналистите - наказателно преследване за клевета - става все по-популярна. Елементарно отмъщение за публикация се прикрива със съдебно дело. Преди такова нещо нямаше.  

Сподели в
 

Обществото на професионалните журналисти в САЩ призова Мианма да освободи шестима представители на медиите, задържани в страната докато отразяваха протестите, предаде Асошиейтед прес.

07.03.2021/07:42

Международната федерация на журналистите (МФЖ) извести с работно писмо колективните си членов - националните журналистически съюзи, организации и асоциации, сред които е и СБЖ, че за бърза вътрешна връзка вече може да се използва и известната американска платформа за бизнес комуникция Slack.

06.03.2021/13:16

Италиански журналистически организации и Европейската федерация на журналистите призовават съда да преразгледа решението си и да позволи на медиите пълноценно да отразяват процеса, в който са обвинени 355 лица, включително политици и държавни служители.

04.03.2021/12:02

Международната правозащитна организация внесе в германската прокуратура в Карлсруе иск срещу престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и още съучастници заради убийството на журналиста дисидент Джамал Хашоги и произволното хвърляне в затвора на други 34 журналисти. Белият дом не предприе никакви мерки срещу принца, давайки приоритет на американските интереси в арабското кралство

03.03.2021/12:01

Европейският съюз(ЕС) стартира на мащабна кампания за медийна грамотност и борба с дезинформацията в рамките на общността от училища в Европа - еTwinning.

03.03.2021/10:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки