Саркози се опитва да "берлусконизира" френските медии

15.06.2010 /15:42 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Никола Саркози бе обвинен, че се опитва да "берлусконизира" френските медии, след като лично се намеси, за да спре продажбата на най-влиятелния вестник - "Монд", пише в "Дейли телеграф" Хенри Самюъл, цитиран от БТА:

Саркози се опасява, че изданието - ако стане собственост на леви бизнесмени - може да се противопостави на преизбирането му.  
   
Той не иска влиятелният вестник да попадне в ръцете на екип, воден от Матийо Пигас, банкер, който ръководи "Лазар Франс", и Пиер Берже, партньор на Ив Сен Лоран - и двамата смятани за близки до опозиционната Социалистическа партия.  

Карла Бруни завъртя главата на Саркози и си взе шапката
Третият член на екипа - Ксавие Ниел - е телекомуникационен магнат с лично богатство от 2 млн. евро.  
   
Триото даде да се разбере, че е готово да инвестира до 100 млн. евро във вестника, който няма да може да даде заплати за юли, ако не си намери купувач.  
   
Десният президент заплаши да оттегли около 45 млн. евро държавни средства, заделени в помощ на преструктурирането на останалите без пари печатници на вестника, ако той бъде купен от водещото трио.  
   
Той се опасява, че те ще поведат кампанията срещу преизбирането му през 2012 г. Саркози отправи заплаха към Ерик Фоторино, главен редактор на независимия всекидневник, след като го привика в Елисейския дворец миналата седмица.  
   
Саркози е загрижен, защото Пигас някога работеше в правителството на Доминик Строс-Кан, който сега оглавява Международния валутен фонд, но е смятан за най-голямата заплаха за Саркози, ако се изправи срещу него след 2 години.  
   
Берже отдавна симпатизира на Социалистическата партия. Според сп. "Поан" Саркози изрази също неодобрение към Ниел, описвайки го като "воайор", тъй като той започнал кариерата си с инвестиции в леко порнографско издание в Минител, френския предшественик на интернет.  
   
Саркози е крайно чувствителен към информации в медиите и много френски вестници неохотно публикуват статии, които биха опетнили президента.  
   
По-рано тази година френските медии пренебрегнаха слуховете, че Саркози и съпругата му Карла Бруни-Саркози имат извънбрачни връзки, въпреки че те бяха широко отразени в Европа и в интернет.  
   
Виден член на екипа на Пигас описа заплахата на Саркози като "шокираща". "Това поведение дълбоко напомня на Силвио Берлускони (италианският премиер и медиен магнат)", каза той пред "Дейли телеграф".  
   
"Учудващо е, че Франция стигна дотук", каза той. Фоторино омаловажи заплахата на Саркози, като каза, че има политически интереси в "Монд" още от създаването му през 1944 г.  
   
Фоторино определи „Монд” като частичен антидот срещу дискредитирани колаборационистки медии и заяви, че "това няма да се промени".  
   
"Монд" трябваше да избере нов собственик вчера - решение, което бе отложено с една седмица, каза източникът.  
   
"Фигаро", "Еко" и "Журнал дю диманш" са собственост на близки приятели на президента, както и Те Еф1 , най-гледания телевизионен канал.  
   
Саркози неотдавна промени също закон, който му позволява вече да назначава директора на държавната телевизия, и се очаква да номинира свой човек идната седмица.  
     

 

Сподели в
 

Обществото на професионалните журналисти в САЩ призова Мианма да освободи шестима представители на медиите, задържани в страната докато отразяваха протестите, предаде Асошиейтед прес.

07.03.2021/07:42

Международната федерация на журналистите (МФЖ) извести с работно писмо колективните си членов - националните журналистически съюзи, организации и асоциации, сред които е и СБЖ, че за бърза вътрешна връзка вече може да се използва и известната американска платформа за бизнес комуникция Slack.

06.03.2021/13:16

Италиански журналистически организации и Европейската федерация на журналистите призовават съда да преразгледа решението си и да позволи на медиите пълноценно да отразяват процеса, в който са обвинени 355 лица, включително политици и държавни служители.

04.03.2021/12:02

Международната правозащитна организация внесе в германската прокуратура в Карлсруе иск срещу престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и още съучастници заради убийството на журналиста дисидент Джамал Хашоги и произволното хвърляне в затвора на други 34 журналисти. Белият дом не предприе никакви мерки срещу принца, давайки приоритет на американските интереси в арабското кралство

03.03.2021/12:01

Европейският съюз(ЕС) стартира на мащабна кампания за медийна грамотност и борба с дезинформацията в рамките на общността от училища в Европа - еTwinning.

03.03.2021/10:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки