Хомбах вади ВАЦ от Сърбия, ако не глътне и "Вечерни новости"

17.06.2010 /23:09 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Причина за изтеглянето на ВАЦ от Сърбия е отказът на президента Борис Тадич да помогне на ВАЦ да купи и в. "Вечерни новости", съобщи в. "Сега":

ВАЦ изнудва Тадич, заключава сръбският "Прес", който е жълт вестник, известен с близостта си до сръбското разузнаване. Твърди се, че в писмото на Бодо Хомбах, управител на ВАЦ, Тадич е заплашен, че концернът се оттегля.
  
ВАЦ щял да направи всичко възможно да обясни на потенциалните германски инвеститори да не си сътрудничат със Сърбия. От централата на ВАЦ в Есен отрекоха това да е съдържанието на писмото.
  
От Есен твърдят, че в писмото Тадич е помолен ВАЦ да продаде дела си в издателство "Политика" - 50%, според законите. В него пишело, че въпреки клеветническата кампания срещу медийната група ВАЦ иска да напусне Сърбия без скандали.
  
Опитите на ВАЦ да купи "Вечерни новости" са от 1 година насам, но главният редактор на вестника успя да организира мощна кампания срещу намеренията им.
  
В нея се включват сръбски интелектуалци, сред които и "народният поет" Добрица Чосич, който написа, че "Продажбата на "Политика" на германските капиталисти беше знак за духовната капитулация на Сърбия.
  
А планираната продажба на "Вечерни новости" е "ликвидация на последния обективен вестник на народа".
  
Бившият премиер Войслав Кощуница няколко пъти е изтъквал, че е успял да попречи на ВАЦ да купи "Вечерни новости" в името на "защитата на държавните и националните интереси".
  
През март ВАЦ контраатакува, като извади на показ договор между групата и Манойло Вукотич, главен редактор на "Вечерни новости", отпреди 7 години.
  
С него Вукотич се ангажира срещу заплащане да консултира ВАЦ при навлизането им в Сърбия и в перспектива да им продаде вестника. Вукотич отрече.
  
На сръбския медиен пазар ВАЦ са от октомври 2001 г. чрез джойнт венчър в издателство "Политика" АД, което е второ по големина на Балканите. ВАЦ държат 50 %, а останалият дял е собственост на сръбски държавни и общински фирми.
  
Издателството притежава вестниците "Политика", "Спортски журнал" и седмичника за спортни залагания "Микс".
  
ВАЦ притежава печатница в Белград, разпространителска фирма и още един джойнт венчър с едно мюнхенско издателство. 

Небойша Брадич е първият сръбски официален представител, който взе официално становище за казуса с ВАЦ
  
Първа реакция на Скопие

Под заглавие "Сърбия не е изгонила ВАЦ" в.  "Вечерне новости" помества днес интервю с министъра на културата Небойша Брадич (в кадър), цитиран от БТА.
  
Според него решението на ВАЦ да продаде  акциите си във вестниците "Политика" и "Дневник" не би трябвало да тревожи сръбската медийна сфера.
  
Според министъра компанията ВАЦ се оттегля от Сърбия изключително по икономически причини.
  
На въпрос на вестника какво мисли за оценката на Тадич, че медиите в страната са в трагично състояние и показват изкривена картина на Сърбия, Брадич отговаря:
  
"Медийната картина в страната е пъстра. Медиите са застрашени било от натиска на пазарната икономика, било на политиката."
  
"Когато става дума за съдържанието на медиите, съм съгласен с президента Тадич. Имаме малко разследваща журналистика, малко авторски подход", казва Брадич и добавя:
  
"Медийната сфера е застрашена, притисната е от големи проблеми. Това е предизвикателство за цялото общество, всички заедно да помогнем да се подобри качеството на информиране на обществото." 
  

Сподели в
 

Обществото на професионалните журналисти в САЩ призова Мианма да освободи шестима представители на медиите, задържани в страната докато отразяваха протестите, предаде Асошиейтед прес.

07.03.2021/07:42

Международната федерация на журналистите (МФЖ) извести с работно писмо колективните си членов - националните журналистически съюзи, организации и асоциации, сред които е и СБЖ, че за бърза вътрешна връзка вече може да се използва и известната американска платформа за бизнес комуникция Slack.

06.03.2021/13:16

Италиански журналистически организации и Европейската федерация на журналистите призовават съда да преразгледа решението си и да позволи на медиите пълноценно да отразяват процеса, в който са обвинени 355 лица, включително политици и държавни служители.

04.03.2021/12:02

Международната правозащитна организация внесе в германската прокуратура в Карлсруе иск срещу престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и още съучастници заради убийството на журналиста дисидент Джамал Хашоги и произволното хвърляне в затвора на други 34 журналисти. Белият дом не предприе никакви мерки срещу принца, давайки приоритет на американските интереси в арабското кралство

03.03.2021/12:01

Европейският съюз(ЕС) стартира на мащабна кампания за медийна грамотност и борба с дезинформацията в рамките на общността от училища в Европа - еTwinning.

03.03.2021/10:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки