Бодо Хомбах: Изтегляме се от Сърбия заради шантаж

20.06.2010 /19:48 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Директорът на ВАЦ Бодо Хомбах заяви, че медийната група се изтегля от Сърбия заради неуспешния опит да купи дял от в. "Вечерни новости" и заради шантаж, предаде радио Б92, цитирано от БТА.

Хомбах каза, че причините за изтеглянето на ВАЦ от Сърбия не са финансови проблеми и че главната вина е на бизнес партньора му от Сърбия, чието име обаче не съобщи.  
 
"Решихме да не чакаме повече. Самият президент Борис Тадич ни каза няколко пъти, че купуването на дял от "Вечерни новости" е нещо решено и е необходимо само да бъдат преминати няколко бюрократични бариери.”  
 
„Оттогава мина много време", каза Хомбах в интервю за радио „Дойче веле”: "Заради правилата в Сърбия трябваше да включим в бизнеса си сръбски делови партньор”.  
 
„Той постоянно ми казваше, че няма да мога да купя част от "Новости", ако не изпълня неговите условия. И ето, оказа се прав! За съжаление, не мога да разкрия името на този човек.”  
 
„Молих го два пъти да обявя публично името му, но той ми забрани това писмено и двата пъти", каза Хомбах. Той отрече информации в отделни медии, че ВАЦ в Германия има финансови проблеми.  
 
ВАЦ не излиза от България 
 
Хомбах отрече и да е казвал на президента Тадич, че ще препоръча на всички германски компании да не инвестират в Сърбия заради лошите условия за бизнеса.  
 
"Не знам какво стана! Но тази тенденция на създаване на митове около ангажиментите ни в Сърбия и тази сила на националистическите тонове, каквато никога не съм очаквал - цялата тази ситуация е още една причина да кажа, че там, където не сме добре дошли, няма да имаме и наши медии.”  
 
„Това е логична последица и наистина не знам защо около нас в Сърбия се създава толкова полемика", каза Хомбах.  
 
По думите му изтеглянето на ВАЦ от Сърбия няма да окаже влияние на бизнеса на ВАЦ в страните в района като Хърватия, Черна гора и България:  
 
"В другите страни събрахме много добър опит. Проблем имаме само със Сърбия. Тази тема ни тревожи от известно време. Много неща са не само неясно представени, а са представени погрешно.”  
 
Намеренията ни се изкривяват, авторитетът ни е накърнен, в отделни статии сме свързвани с престъпници. Имам доста опит с трудни райони и още по-тежки времена, но такова нещо не ми се беше случвало", каза Хомбах.  
 
На 15 юни ВАЦ реши да се изтегли напълно от Сърбия и Хомбах е информирал "с поверително писмо" Тадич, че групата планира да изтегли инвестициите си от Сърбия и да започне да продава дяловете си в сръбски предприятия.  
 
Сега ВАЦ е собственик на 50 процента от най-стария сръбски ежедневник "Политика", като останалите 50 процента са собственост на държавата.  
 
Германската пресгрупа контролира също 55 процента от ежедневника "Дневник", който излиза в Нови Сад. ВАЦ присъства на сръбския медиен пазар от октомври 2001 г.  
 
Групата продава по 135 000 екземпляра от различни печатни издания на ден, сред които "Политика", "Спортски журнал", "Дневник" и сръбското издание на сп. "Ауто Билд". 
 
Обявеното от ВАЦ изтегляне от Сърбия е причина за безпокойство сред потенциалните инвеститори, смята Източният комитет на германската икономика, цитиран вчера от "Труд".
 
“Надявам се, че обявеното изтегляне ще послужи като сигнал за тревога и ще доведе до подобряване на условията за инвестиции (в Сърбия - б.р.)”, заяви председателят на комитета Клаус Манголд.
 
Той подчертава в изявление, че ВАЦ “значително е допринесла за развитието на модерна медийна обстановка в Сърбия и за приближаването на страната към ЕС”.
 
Според Манголд ВАЦ е имала готовност да разшири бизнес интересите си в Сърбия, “но в последно време съпротивата срещу това излезе от контрол”.
 
Манголд отбеляза значението на Сърбия, където германските инвестиции се учетвориха през последните 5 г., и че правителството в Белград обяви през януари намерение да подобри бизнес условията за инвеститори.
 
“Оттеглянето на ВАЦ ще хвърли сянка върху тези декларации”, каза Манголд. Той изрази надежда, че все още е възможно да се намери решение, което би позволило на ВАЦ да продължи да работи в Сърбия:
 
“Топката е в сръбското поле. Германската индустрия отблизо ще наблюдава какво е отношението към този важен инвеститор.” 
 

Сподели в
 

Обществото на професионалните журналисти в САЩ призова Мианма да освободи шестима представители на медиите, задържани в страната докато отразяваха протестите, предаде Асошиейтед прес.

07.03.2021/07:42

Международната федерация на журналистите (МФЖ) извести с работно писмо колективните си членов - националните журналистически съюзи, организации и асоциации, сред които е и СБЖ, че за бърза вътрешна връзка вече може да се използва и известната американска платформа за бизнес комуникция Slack.

06.03.2021/13:16

Италиански журналистически организации и Европейската федерация на журналистите призовават съда да преразгледа решението си и да позволи на медиите пълноценно да отразяват процеса, в който са обвинени 355 лица, включително политици и държавни служители.

04.03.2021/12:02

Международната правозащитна организация внесе в германската прокуратура в Карлсруе иск срещу престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и още съучастници заради убийството на журналиста дисидент Джамал Хашоги и произволното хвърляне в затвора на други 34 журналисти. Белият дом не предприе никакви мерки срещу принца, давайки приоритет на американските интереси в арабското кралство

03.03.2021/12:01

Европейският съюз(ЕС) стартира на мащабна кампания за медийна грамотност и борба с дезинформацията в рамките на общността от училища в Европа - еTwinning.

03.03.2021/10:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки