Журналистиката е бързина и морал

15.06.2010 /14:47 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


120 години ПЛЕВЕНСКИ ПЕЧАТ

Бързината е отличителна черта на днешната журналистика. Като дългогодишен кореспондент имам страховете, че днес бързото информиранена хората за събитията, вече става с опасно за здравето шеметно темпо. За здравето както на репортера, така и на публиката.

От една страна, бързината е предпоставака за по-добрата информираност на всеки от нас, но, от друга – самоцелната бързина се превръща понякога в дълбоко неморален акт.  Още си спомням случай, когато репортер от една телевизия беше горд, че е съобщил в новините името на загинал при инцидент преди близките му да са уведомени за случая. Те научили от телевизията за трагедията. Децата на мъртвия, неговата жена и майка му щели да припаднат пред екрана. Мисля си, че е по-здравословно бързината в нашата професия да бъде в съзвучие с моралните и етични норми на обществото. В своята практика винаги съм работил с разбирането, че бързината трябва да е съчетана и с голяма прецизност при поднасяне на фактите. Това е едно от основополагащите правила на всяка уважаваща себе си медия. Много са примерите за жалост, когато става ясно, че една набързо написана и разпространена информация е неточна и подвеждаща публиката.

Винаги съм вярвал, че нивото на журналистиката има голямо значение за развитието на даден регион, че местните и регионални новини рисуват пъстрата картина на живота в страната ни. Защото България не е само София или Варна с морето. Като журналист винаги съм се стремял да допринасям с написаното от мен за добрия имидж и на родния край. Защото да се намери, разработи и пласира на информационния пазар Добрата новина от Плевен, винаги е било по-голямото предизвикателство за мен в професията, отколкото да напиша нещо негативно, което ще се „похарчи” по-лесно.

Миналата година например Националният стратегически институт съобщи, че регион Плевен е районът, в който е регистриран най-голям ръст на раждаемостта за една година. Факт, който бе отминат като че ли едва забелязано.  А това за мен бе наистина радостна новина. Достоверният факт ми даде основание да вярвам, че това е поредното доказателство, че хората от нашия край, въпреки кризата, са жилави и ще оцелеят. Че градът ни се развива и се справя с превратностите на времето, въпреки всичко. Бях обнадежден и използвах този статистически факт в разработването на теми и материали за Плевен и региона, за да подкрепя убеждението си, че нашият край има бъдеще.
През годините се убедих, че добрата журналистика изисква от репортера и дълбочина на мисленето. Когато разпитваме своите събеседници, със сигурност достигаме до същността на техните послания, ако сме подготвени преди това по темата. За съжаление често се случва да чета извадени пред скоба факти от интервюто, които не съдържат главното от изявленията на експерта. Чудя се как някои „колеги” са се научили умело да манипулират и префасонират казаното така, че и събеседникът, от когото е взето интервюто, не може да си познае мислите. Свидетели сме в практиката, че дори само едно манипулативно измислено заглавие променя основната тема в изявлението. Аз не споделям този подход. Винаги съм работил с убеждението, че журналистиката трябва да се стреми да бъде в служба на Истината. И на Позитивното в живота.

Днешната бързина в журналистиката е рожба на глобалната мрежа - интернет. За съжаление същата тази мрежа даде възможност да се роди нов вид „журналистика”, която бих нарекъл паразитна. Има хора, които си седят зад компютъра, не ходят по събития, не търсят личности. Те ги „намират” в мрежата, преписват информации на свои колеги, поставят името си под тях, без  да променят дори запетая в оригинала. Този вид журналистика обезценява труда на онзи репортер, който е подреждал пъзела на информацията от мястото на събитието. Паразитната журналистика е вредна за обществото, защото разпространява факти от мрежата, които лично не са проверени от „автора”.
Ялението не е само плевенско или национално. Научих, че дори световни информационни агенции днес регистрират загуби от подобен вид журналистика. Дано бъдещето ни избави от тази язва в нашия бранш. Може би професионалните организации, каквато е Съюзът на българските журналисти, ще намерят начини да помогнат за това.

В годините, в които се занимавам с писане научих, че сериозната журналистика е бързина, съчетана с отговорността на репортера. Неслучайно за нас казват, че сме четвъртата власт в обществото. Но нашето общество сега е болно. В годините на преход всички власти имат кусури. Такива имаме и ние – репортерите, дописниците, редакторите, кореспондентите. Просто защото сме част от това общество. Аз обаче винаги съм бил оптимист. Мисля, че ако човек работи с цялото си старание нашата професия, в интерес на хората, на своя град, ще успее да остави следа в живота и в добрата журналистика.
Нека ни е честит юбилеят на плевенския печат! Сигурен съм, че утре той ще бъде по-добър от днес.
 

Сподели в
 

Във връзка с внасянето в НС от Веджи Рашидов на промени в Закона за радиото и телевизията, отнасящи се до обществените медии, които не са обсъждани в публичното медийното пространство, председателският съвет на СБЖ в БНТ предлага на УС на СБЖ да излезе с официална декларация, в която да изрази своето категорично несъгласие с внесените промени преди те да са били обект на широко обществено обсъждане.

14.07.2020/14:06

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки