Журналистиката е бързина и морал

15.06.2010 /14:47 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


120 години ПЛЕВЕНСКИ ПЕЧАТ

Бързината е отличителна черта на днешната журналистика. Като дългогодишен кореспондент имам страховете, че днес бързото информиранена хората за събитията, вече става с опасно за здравето шеметно темпо. За здравето както на репортера, така и на публиката.

От една страна, бързината е предпоставака за по-добрата информираност на всеки от нас, но, от друга – самоцелната бързина се превръща понякога в дълбоко неморален акт.  Още си спомням случай, когато репортер от една телевизия беше горд, че е съобщил в новините името на загинал при инцидент преди близките му да са уведомени за случая. Те научили от телевизията за трагедията. Децата на мъртвия, неговата жена и майка му щели да припаднат пред екрана. Мисля си, че е по-здравословно бързината в нашата професия да бъде в съзвучие с моралните и етични норми на обществото. В своята практика винаги съм работил с разбирането, че бързината трябва да е съчетана и с голяма прецизност при поднасяне на фактите. Това е едно от основополагащите правила на всяка уважаваща себе си медия. Много са примерите за жалост, когато става ясно, че една набързо написана и разпространена информация е неточна и подвеждаща публиката.

Винаги съм вярвал, че нивото на журналистиката има голямо значение за развитието на даден регион, че местните и регионални новини рисуват пъстрата картина на живота в страната ни. Защото България не е само София или Варна с морето. Като журналист винаги съм се стремял да допринасям с написаното от мен за добрия имидж и на родния край. Защото да се намери, разработи и пласира на информационния пазар Добрата новина от Плевен, винаги е било по-голямото предизвикателство за мен в професията, отколкото да напиша нещо негативно, което ще се „похарчи” по-лесно.

Миналата година например Националният стратегически институт съобщи, че регион Плевен е районът, в който е регистриран най-голям ръст на раждаемостта за една година. Факт, който бе отминат като че ли едва забелязано.  А това за мен бе наистина радостна новина. Достоверният факт ми даде основание да вярвам, че това е поредното доказателство, че хората от нашия край, въпреки кризата, са жилави и ще оцелеят. Че градът ни се развива и се справя с превратностите на времето, въпреки всичко. Бях обнадежден и използвах този статистически факт в разработването на теми и материали за Плевен и региона, за да подкрепя убеждението си, че нашият край има бъдеще.
През годините се убедих, че добрата журналистика изисква от репортера и дълбочина на мисленето. Когато разпитваме своите събеседници, със сигурност достигаме до същността на техните послания, ако сме подготвени преди това по темата. За съжаление често се случва да чета извадени пред скоба факти от интервюто, които не съдържат главното от изявленията на експерта. Чудя се как някои „колеги” са се научили умело да манипулират и префасонират казаното така, че и събеседникът, от когото е взето интервюто, не може да си познае мислите. Свидетели сме в практиката, че дори само едно манипулативно измислено заглавие променя основната тема в изявлението. Аз не споделям този подход. Винаги съм работил с убеждението, че журналистиката трябва да се стреми да бъде в служба на Истината. И на Позитивното в живота.

Днешната бързина в журналистиката е рожба на глобалната мрежа - интернет. За съжаление същата тази мрежа даде възможност да се роди нов вид „журналистика”, която бих нарекъл паразитна. Има хора, които си седят зад компютъра, не ходят по събития, не търсят личности. Те ги „намират” в мрежата, преписват информации на свои колеги, поставят името си под тях, без  да променят дори запетая в оригинала. Този вид журналистика обезценява труда на онзи репортер, който е подреждал пъзела на информацията от мястото на събитието. Паразитната журналистика е вредна за обществото, защото разпространява факти от мрежата, които лично не са проверени от „автора”.
Ялението не е само плевенско или национално. Научих, че дори световни информационни агенции днес регистрират загуби от подобен вид журналистика. Дано бъдещето ни избави от тази язва в нашия бранш. Може би професионалните организации, каквато е Съюзът на българските журналисти, ще намерят начини да помогнат за това.

В годините, в които се занимавам с писане научих, че сериозната журналистика е бързина, съчетана с отговорността на репортера. Неслучайно за нас казват, че сме четвъртата власт в обществото. Но нашето общество сега е болно. В годините на преход всички власти имат кусури. Такива имаме и ние – репортерите, дописниците, редакторите, кореспондентите. Просто защото сме част от това общество. Аз обаче винаги съм бил оптимист. Мисля, че ако човек работи с цялото си старание нашата професия, в интерес на хората, на своя град, ще успее да остави следа в живота и в добрата журналистика.
Нека ни е честит юбилеят на плевенския печат! Сигурен съм, че утре той ще бъде по-добър от днес.
 

Сподели в
 

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълнап и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокоявеме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки