Русия шокира народа, за да го откаже от водката

26.06.2010 /20:21 | Автор : Мириам Елдър Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Има такава водка, а Путин не пие...

Със сензационни реклами, резки увеличения на цените и бомбастична риторика Русия не пести усилия, за да сложи край на любовната връзка на народа с водката.

За водката се смята, че е причина за 500 000 смъртни случаи на година, най-вече сред мъжете.
 
Серия от натрапчиви рекламни клипове, които се излъчват през цялото денонощие по държавната телевизия, показват в крещящи детайли вредата, която причинява спиртната напитка.
 
Зрителите проследяват пътя на глътка водка през гърлото на мъж (водката е сочена за причина за преждевременната смъртност), откъдето тя поема към сърцето, белите дробове, мозъка и черния дроб, причинявайки експлозии като от бомби.
 
Рекламата е продължение на плановете на правителството да удвои цената на водката до 200 рубли (4,30 английски лири) през следващите 3 години.
 
Предложението бе направено след приемането на нова минимална цена, заради която бутилката вече поскъпна рязко.
 
В знак на новото трезво настроение, което струи от Кремъл, твърдият алкохол беше забранен миналата седмица по време на Икономическия форум в Санкт Петербург - руския отговор на форума в Давос.
 
Новата офанзива е оглавена от президента Дмитрий Медведев, който многократно е предупреждавал за "националното бедствие", което водката причинява на страната с намаляващото й население и ниската продължителност на живота (малко над 60 години за мъжете).
 
Миналото лято публичната камара - официалният контролен орган - обяви, че алкохолът причинява до 500 000 смъртни случая всяка година. На политиците обаче им предстои трудна битка.
 
Направено наскоро проучване на независимата социологическа агенция "Ромир" показва, че 55 процента от руснаците си купуват поне по бутилка водка на месец.
 
40 процента от анкетираните мъже пият поне два-три пъти месечно, а най-закоравелите пиячи са на възраст между 46 и 55 години, като 15 процента пият водка поне веднъж седмично.
 
"Водката не е необходимост. Не трябва да е евтина", заяви миналата седмица заместник-финансовият министър Сергей Шаталов. Руснаците, които не могат да си позволят водка, се насочват към силни и понякога смъртоносни домашно приготвени спиртни напитки.
 
Досега кампаниите срещу водката не са се увенчавали с успех. Заради кампанията му срещу алкохола популярността на Михаил Горбачов спадна изключително много.
 
Година преди президентските избори руските лидери вероятно ще си имат едно наум. Все още не се знае дали премиерът Владимир Путин или Медведев ще се кандидатира за поста.
 
Но според водещия руски бизнес всекидневник "Ведомости" водка "Путинка" се радва на далеч по-голяма популярност от конкурентната "Медведев".  
 
По в. "Гардиън": превод: БТА – П.П. 
 

Сподели в
 

Обществото на професионалните журналисти в САЩ призова Мианма да освободи шестима представители на медиите, задържани в страната докато отразяваха протестите, предаде Асошиейтед прес.

07.03.2021/07:42

Международната федерация на журналистите (МФЖ) извести с работно писмо колективните си членов - националните журналистически съюзи, организации и асоциации, сред които е и СБЖ, че за бърза вътрешна връзка вече може да се използва и известната американска платформа за бизнес комуникция Slack.

06.03.2021/13:16

Италиански журналистически организации и Европейската федерация на журналистите призовават съда да преразгледа решението си и да позволи на медиите пълноценно да отразяват процеса, в който са обвинени 355 лица, включително политици и държавни служители.

04.03.2021/12:02

Международната правозащитна организация внесе в германската прокуратура в Карлсруе иск срещу престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и още съучастници заради убийството на журналиста дисидент Джамал Хашоги и произволното хвърляне в затвора на други 34 журналисти. Белият дом не предприе никакви мерки срещу принца, давайки приоритет на американските интереси в арабското кралство

03.03.2021/12:01

Европейският съюз(ЕС) стартира на мащабна кампания за медийна грамотност и борба с дезинформацията в рамките на общността от училища в Европа - еTwinning.

03.03.2021/10:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки