Асошиейтед прес: Турция контролира популярни сайтове в интернет

01.07.2010 /00:14 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ядосана заради обиди по интернет срещу обичания основател на републиката Турция започна офанзива срещу Гугъл), предаде от Истанбул АП, цитирана от БТА.

Турция първо затегна забраната над сайта за видеообмен Ютюб (YouTube) и прекъсвна обществения достъп до хостинг със сайтове на Гугъл.
 
Турският министър на съобщенията обвини интернет гиганта, че води битка срещу Турция и че укрива данъци.
 
Правителството обаче е изправено пред широк обществен гняв и нападки от политическата опозиция заради ограничаването на свободите.
 
Дори президентът Абдулах Гюл говори срещу забраната на интернет сайтове, като използва акаунта си в Туитър (Тwitter), след като Турция ограничи достъпа до някои страници на Гугъл по-рано този месец.
 
Дискусията е стъпка назад за правителството на Реджеп Ердоган, което получи похвали за демократически реформи, но сега е обвинявано, че поставя Турция в същата класа на страни, които вече станаха известен със затегнатия си контрол на интернет.
 
"Ако правителството сега не сложи край на забраната на определени услуги на Гугъл, името на Ердоган ще бъде запомнено заедно с това на забраняващия интернет Ахмадинеджад," писа Халюк Шахин.
 
Шахин е преподавател по медийни науки и автор на анализи във в. "Радикал". Иран предприе решителни мерки срещу свободната употреба на интернет при оспорваните президентски избори миналото лято.
 
Дори за Турция упражняването на контрол над интернет не е нещо ново.
Страната започна да блокира достъпа до уебсайтове през 2007 г.
 
Забранени бяха и сайтове, преценени като неуважителни към основателя на Турция Мустафа Кемал Ататюрк и към религиозните вярвания.
 
Съгласно съдебно решение Висшият съвет за радио и телевизия на Турция забрани достъпа до Ютюб, сайт за видеообмен, през май 2008 г., след като потребители се оплакаха, че някои видеозаписи са обидни за Ататюрк.
 
По-рано този месец Турция разшири забраната, за да включи и някои страници на Гугъл, които използват същите интернет протоколи като Ютюб, за да попречат на потребителите да заобиколят забраната.
 
Търсачката Гугъл е компания майка на Ютюб. Стотици интернет потребители подписаха онлайн петиция, в която осъждат забраната като удар срещу "свободното слово и правото за достъп до информация".
 
Подписалите петицията призовават за оставка на представителите на Висшия съвет за радио и телевизия и на министъра на транспорта и съобщенията Бинали Йълдъръм.
 
Три групи за информационни технологии оспорват забраната по съдебен път. Президентът Абдуллах Гюл застана с авторитета си зад опонентите на забраната, като използва профила си в Туитър, за да помести становището си.
 
Гюл заяви, че е инструктирал служители да потърсят начини за преодоляване на забраната, включително промяна на законите, ако е необходимо.
 
"Не мога да се съглася Турция да бъде в категорията на страните, които забраняват Ютюб и възпрепятстват достъпа до Гугъл," каза държавният глава.
 
Опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП), която под новото си ръководство се опитва да се представи като жизнеспособна алтернатива на правителството на Ердоган на изборите догодина, каза Гюл в парламента.
 
"Цяла Турция е обезпокоена. Реакциите, критиките и протестите растат с всеки изминал ден," заяви депутатът Емрехан Халъджъ и добави: "За съжаление, отново сме изправени пред цензура в тази страна".
 
Йълдъръм, министърът отговорен за въпросите на интернет, отговори, като обвини Ютюб за нападки срещу Турция. "Този сайт води битка срещу турската република, но Турция никога няма да приеме това," заяви той.
 
Йълдъръм обвини Гугъл, че не се подчинява на турските закони и не сътрудничи на властите.
 
Този месец министърът се нахвърли срещу Гугъл, заявявайки че търсачката дължи на Турция данъци в размер на 30 млн. турски лири (20 млн. долара) за приходите от обяви, представени в Турция.
 
Гугъл каза в изпратено по електронната поща изявление, че е "разочарован, че тази забрана остава в сила срещу една безопасна и законосъобразна международна услуга, на която се радват милиони хора от целия свят".
 
"Гугъл спазва закона за данъците във всяка държава, в която работи," се посочва още в декларацията:
 
"В момента водим разговори с турските власти по този въпрос и сме уверени, че ще спазим турския закон. Докладваме печалбата си в Турция, която се отнася до дейността ни в тази страна".
 
Ердоган в миналото е пренебрегвал оплакванията за забраната на Ютюб. През 2008 г. той заяви пред журналист:
 
"Знам как да заобиколя забраната" посочи Ердоган и подтикна всички да направят същото, без да уточни обаче кои прокси сървъри използва, за да прескочи забраната.
 
Ричард Хоуит, британски евродепутат и застъпник за членството на Турция в ЕС, предупреди Турция, че не може да бъде смятана за сериозен кандидат, докато интернет продължава да бъде цензуриран.
 
Хоуит заяви, че забраната поставя "страната наред с Иран, Северна Корея и Виетнам като един от най-големите нарушители, налагащи кибер цензура".
 
Базирана във Виена правозащитна организация, включваща 56 държави, призова Турция да премахне или промени закона, който позволява блокиране на интернет сайтове.
 
Над 6000 сайта са били забранени в Турция, според “Енгелли Уеб”, сайт, който следи блокираните страници.
 
Сайтовете без достъп включват страници с порнография, някои страници за хазартни игри онлайн, страници за компаньонки и др.
 
 
 

Сподели в
 

Обществото на професионалните журналисти в САЩ призова Мианма да освободи шестима представители на медиите, задържани в страната докато отразяваха протестите, предаде Асошиейтед прес.

07.03.2021/07:42

Международната федерация на журналистите (МФЖ) извести с работно писмо колективните си членов - националните журналистически съюзи, организации и асоциации, сред които е и СБЖ, че за бърза вътрешна връзка вече може да се използва и известната американска платформа за бизнес комуникция Slack.

06.03.2021/13:16

Италиански журналистически организации и Европейската федерация на журналистите призовават съда да преразгледа решението си и да позволи на медиите пълноценно да отразяват процеса, в който са обвинени 355 лица, включително политици и държавни служители.

04.03.2021/12:02

Международната правозащитна организация внесе в германската прокуратура в Карлсруе иск срещу престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и още съучастници заради убийството на журналиста дисидент Джамал Хашоги и произволното хвърляне в затвора на други 34 журналисти. Белият дом не предприе никакви мерки срещу принца, давайки приоритет на американските интереси в арабското кралство

03.03.2021/12:01

Европейският съюз(ЕС) стартира на мащабна кампания за медийна грамотност и борба с дезинформацията в рамките на общността от училища в Европа - еTwinning.

03.03.2021/10:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки