Притискат Би Би Си да оповести заплатите на водещите

02.07.2010 /09:29 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Управляващото тяло на Би Би Си е подложено на обществен натиск да оповести заплатите на водещите, които се смятат за звезди, съобщи в. "Класа".

 Става дума за личности от ранга на Греъм Нортън, Джеръми Паксман и Джереми Кларксън. Те ще трябва да обявят публично годишния си доход, който според запознати достига милиони лири.
 
Този обществен натиск предизвиква и вълна на недоволство сред мениджърите на медията, които са против огласяването на възнагражденията, като се позовават на клаузите за конфиденциалност.
 
В специално обръщение сър Майкъл Лайънс, президент на „Би Би Си Тръст“, обяви, че за старши мениджърите в корпорацията започва намаляване на заплатите с 8,5%, което ще е в сила в следващите 2 години.
 
Би Би Си обяви вече пред служителите си , че заплатите над 37,726 лири годишно ще бъдат замразени за 2010 г., а за по-ниските нива ще има увеличение с 475 лири.
 
Има планове да бъде преустановено изплащането на последна вноска за пенсия за новите служители до края на годината.
 
Разговорите между синдикатите и управляващите Би Би Си бяха преустановени с предупреждението, че у служителите се натрупва голямо недоволство заради радикалните ограничения и това може да доведе до протести.

 Според сър Майкъл Лайънс публичното оповестяване на сумите, които се изплащат на звездите, е пълен обрат в политиката на тръста и ще го постави в неизгодно конкурентно положение:
 
„Ние вярваме, че прозрачността на заплатите е една от малкото области, в които трябва да възвърнем доверието на обществото. За да има прозрачност, ще се вслушаме във волята на данъкоплатците.“
 
Лайънс призна, че клаузите за конфиденциалност ще бъдат правна пречка за огласяване на всички детайли по договорите.
 
Въпреки това тръстът е изискал от генералния директор Марк Томпсън да бъде изготвен план за постигане на висока прозрачност на информирането – да стане ясно кой е начело на таблицата за топзаплати.
 
Така тръстът дава ясен сигнал, че иска да види промяна по темата. Според председателя на „Би Би Си Тръст“ медията ще предприеме действия по ограничаване на разходите.
 
Според Майкъл Лайънс планирането е направено и то трябва да бъде приведено в действие много бързо при тежките икономически условия, увеличението на данъците и нуждата от съкращения на публичните разходи.

 Общата сума за заплати на висшия мениджмънт ще бъде намалена с 25% в рамките на 18 месеца вместо предвидените 3 години.
 
Директорите, включително Томпсън, ще работят 1 месец, без да получават заплати през следващите 2 години, което е равно на 8,5% намаляване на заплатите.
 
Те вече са се съгласили със замразяването на трудовите си възнаграждения до началото на 2013 г и са се отказали от правото си на премии. Така всички тези стъпки ще формират общото намаляване на фонд работна заплата с 25%.
 
Сред стъпките в стратегията за редуциране на разходите е и планираното от Томпсън затваряне на „Би Би Си 6 Мюзик“ въпреки обществените протести.

 

Сподели в
 

Обществото на професионалните журналисти в САЩ призова Мианма да освободи шестима представители на медиите, задържани в страната докато отразяваха протестите, предаде Асошиейтед прес.

07.03.2021/07:42

Международната федерация на журналистите (МФЖ) извести с работно писмо колективните си членов - националните журналистически съюзи, организации и асоциации, сред които е и СБЖ, че за бърза вътрешна връзка вече може да се използва и известната американска платформа за бизнес комуникция Slack.

06.03.2021/13:16

Италиански журналистически организации и Европейската федерация на журналистите призовават съда да преразгледа решението си и да позволи на медиите пълноценно да отразяват процеса, в който са обвинени 355 лица, включително политици и държавни служители.

04.03.2021/12:02

Международната правозащитна организация внесе в германската прокуратура в Карлсруе иск срещу престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и още съучастници заради убийството на журналиста дисидент Джамал Хашоги и произволното хвърляне в затвора на други 34 журналисти. Белият дом не предприе никакви мерки срещу принца, давайки приоритет на американските интереси в арабското кралство

03.03.2021/12:01

Европейският съюз(ЕС) стартира на мащабна кампания за медийна грамотност и борба с дезинформацията в рамките на общността от училища в Европа - еTwinning.

03.03.2021/10:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки