Храмовете на свободата на словото в Европа се рушат

12.07.2010 /20:32 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Какво, нов закон в Италия, който да попречи на следователите да подслушват министър-председателя и неговите сътрудници, така ли, пита се Питър Престън в. коментар за британския в. "Гардиън":

Защото "правото им на личен живот" е по-важно от каквото и да било от тъмната страна на обществения живот?
 
Какво, нови драконовски разпоредби, за да спрат вестниците да публикуват в цялост компрометиращи истории, докато въпросите не бъдат решени в съда - което няма да стане, защото "правото на личен живот" няма да им позволи да стигнат до съда?
 
Затова журналистите в Италия се надигат от гняв и отчаяние. Ето, че най-слабият стълб на храма на демокрацията в Европа отново се пропуква. Но проблемът е по-голям. Не е само Берлускони.
 
Всъщност, когато започнеш да се оглеждаш из ЕС, а после и извън неговите граници, навсякъде виждаш рушащи се храмове. Допреди 20 години се борехме, за да наложим демократичните свободи в държавите зад Желязната завеса.
 
Преди 10 години се борехме да наложим върховенството на закона в Ирак. Допреди 10 минути се борехме и умирахме, за да направим същото в Афганистан. Но е време да поспрем и да си поемем дъх.
 
След няколко дни унгарският парламент най-накрая ще подложи на гласуване предложението за нов медиен съвет, поставяйки радиостанциите, телевизиите и телекомите под контрола на шеф, назначаван от правителството, и на съвещателно тяло, назначавано от същия този парламент (където се приема това, което каже правителството).
 
Американският изследователски център "Фрийдъм хаус", който оценява качеството на демокрацията по света, току-що публикува най-новия си доклад за държавите в преход.
 
Проучени са 29 държави, откриващи, както се твърди, по-добър път след комунизма. Уви, много от тях не личи да са в преход към каквото и да било. Те буксуват или затъват - 14 от тях са се представили през 2009 г. по-лошо, отколкото предишната година, а 6 от тези провалили се държави са в границите на ЕС.
 
Става въпрос за Унгария, Полша, Чехия, Румъния, Словения и (на дъното на групата, защото изглежда има известен дефицит на независима съдебна система) Словакия. В първи момент не Европа привлича вниманието.
 
А небалтийските страни, които някога бяха част от съветския блок. Според "Фрийдъм хаус" 8 от тях са "твърди авторитарни режими", т.е. диктатури, и изглежда са обречени да си останат такива.
 
20 години след разпадането на Съветския съюз 221 млн. души - или 80 на сто от някогашното му население, не се радват на нещо, което може да бъде наречено свобода.
 
През последните 10 години самата Русия затъва още повече от бившите си сателити. Корупцията расте с всяка изминала година, така че "до голяма степен злоупотребите са душата на сегашната система". Нормален изборен процес, гражданско общество, независими медии?
 
Тръпнете за малко и обърнете страницата
 
90-те години с тяхното послание за надежда отдавна са отминали. Никой на Запад вече не изнася речи за изцеляващите чудеса на демокрацията. Британците ще се приберат у дома от Кабул през 2015 г., нали така?
 
Да, ако Дейвид Камерън успее да направи това, което иска: но не очаквайте да оставят след себе си работеща демокрация. Това е вчерашна мечта, заблуда от времето на Буш и Блеър. Днешният кошмар е е по-скоро Берлускони.
 
Италия е важна, защото е голяма и сравнително силна. Унгария е важна, защото се надигна тъй паметно срещу потисниците си. А другите 5 страни от ЕС са от значение, най-вече защото издържаха изпита за свобода, преди да могат да се присъединят.
 
Сега ние не правим нищо, а те буксуват и затъват. ЕС се бореше да обвърже Европа в свободата с общи стремежи и цели. След Хитлер и Мусолини, Франко и Саласар демокрацията не беше просто допълнителна възможност. Беше същността на новата Европа с нейните съдилища и събрания. А сега?
 
Берлускони продължава небрежно да направлява нещата по своя шеговит и неприятен начин. България и Румъния все още се борят без помощ и насърчение.
 
Чехите и поляците леко залитат. Изглежда обаче никой не го е грижа. 
 
Все едно се отказваме от идеализма, свиваме рамене пред лицето на потисничеството и минаваме от другата страна на улицата
(Превод: БТА)
 

 

Сподели в
 

Обществото на професионалните журналисти в САЩ призова Мианма да освободи шестима представители на медиите, задържани в страната докато отразяваха протестите, предаде Асошиейтед прес.

07.03.2021/07:42

Международната федерация на журналистите (МФЖ) извести с работно писмо колективните си членов - националните журналистически съюзи, организации и асоциации, сред които е и СБЖ, че за бърза вътрешна връзка вече може да се използва и известната американска платформа за бизнес комуникция Slack.

06.03.2021/13:16

Италиански журналистически организации и Европейската федерация на журналистите призовават съда да преразгледа решението си и да позволи на медиите пълноценно да отразяват процеса, в който са обвинени 355 лица, включително политици и държавни служители.

04.03.2021/12:02

Международната правозащитна организация внесе в германската прокуратура в Карлсруе иск срещу престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и още съучастници заради убийството на журналиста дисидент Джамал Хашоги и произволното хвърляне в затвора на други 34 журналисти. Белият дом не предприе никакви мерки срещу принца, давайки приоритет на американските интереси в арабското кралство

03.03.2021/12:01

Европейският съюз(ЕС) стартира на мащабна кампания за медийна грамотност и борба с дезинформацията в рамките на общността от училища в Европа - еTwinning.

03.03.2021/10:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки