Велопоход, организиран от Клуба на младия журналист

16.07.2010 /12:35 | Автор : Андрей Велчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ръководството на Клуба на младия журналист към СБЖ организира велошествие до Банкя, под патронажа на министъра на образованието проф. Сергей Игнатов и със съдействието на Националното представителство на студентските съвети.

Близо 300 студенти от различни висши училища, се събраха в събота (10 юли) сутринта до фонтана пред Археологическия музей в София, за да закрият официално академичната учебна година.

 
Студентите отново решиха на колела да кажат “сбогом ”, на тежките изпити и да закрият учебната годината. Бъдещите специалисти в различни сфери правят това вече осем лета. Възсядат велосипедите и въртят педали до град Банкя и обратно.
 
Идеята се „ражда” от студенти на Нов български университет, които преди близо 10 години я предлагат на тогавашният си ректор – Сергей Игнатов. Той не само, че се подчинява на самоуправленското студентско хрумване, но сам се качва на колелото и тръгва с тях, с жълтата си фланелка.
 
И сега Сергей Игнатов бе с колелото си при нас студентите, макар че вече не е ректор на един университет, а министър на образованието на всички. И пак с неизменната си жълта фланелка. Този път обаче, той беше решил да покани и колеги от правителството. Още двама министри с колела дойдоха да участват на събитието - Трайчо Трайков и Томислав Дончев. Там беше и главният архитект на София Петър Диков, който също кара велосипед с „електромотор”.
 
Преди старта на велошествието, както си му е редът, организаторите от Националното представителство на студентските съвети (НПСС), поканиха за слово министъра на образованието. Както се разбра, единият от учредителите на прекрасната велопоходна идея е самият проф.Сергей Игнатов.
 
"Важно е студентите и учениците да спортуват, защото духът става по-твърд и човек се справя с препятствията в живота. Но за децата е особено важно, защото другите изкушения дебнат навсякъде, независимо от усилията на общността и образователното ведомство", заяви министърът.
 
Студентите обаче настояха да чуят и другите министри, така и така са им под ръка. И Трайчо Трайков изрази задоволството си, че поне веднъж няма да го питат какво е положението с „Белене”, а дали му е добре на колело.
Е, добре му било. И е добре, рече, повече да спортуваме и да се движим, защото движението носи щастие, а така ще вдигнем рейтинга на нацията по „щастливост”.
 
Искрен беше и министър Томислав Дончев, като каза, че прословутите европари, за които отговаря в държавата, трябва да се употребяват от умни и здравни хора. А именно спортът прави хората здрави.
 
Друг основен патрон беше най-големият ни четикратен победител в Обиколката на България Ивайло Габровски. Той поздрави „колегите колоездачи” и ги поведе шампионски по маршрутът, от жълтите павета към Банкя.
 
Най-забавно беше с томболата, с която по традиция се поддържа висок адреналинът на участниците. И за да няма скрито-покрито, билетчетата бяха изтеглени от уважавани и безпристрастни персони, като председателят на Софийския колоездачен клуб Блаже Колев, както и заместник кметът на град Банкя Пламен Симеонов, който впрочем беше подготвил и допълнителни подаръци – от името на любезното гражданство. Даже изрази надежда, че догодина пак ще дойдем в Банкя по това време.
 
Финалът след близо 40 километра поход на колела бе обратно в София, край емблематичният фонтан през президентството. Изненадващо, всички се върнахме живи и здрави, даже и колелетата ни са читави.
 
За връчването на наградите дойде и кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя съобщи, че „Вече е готова цялостна програма за изграждане на мрежа от велоалеи на територията на София с дължина около 100 километра, която ще изпълняваме поетапно в рамките на 5 години”.
 
Министър Игнатов обяви неофициално академичната учебна година за закрита, а официално – колоездачната година за незакриваема. Затова предложи на студентите да организират втори колопоход - през септември.
 
Очаква се догодина, след реконструкция, колопоходът да финишира пред творческата база на Съюза на българските журналисти (СБЖ) в град Банкя и ние горещо чакаме този момент да дойде.
 

Сподели в
 

Във връзка с внасянето в НС от Веджи Рашидов на промени в Закона за радиото и телевизията, отнасящи се до обществените медии, които не са обсъждани в публичното медийното пространство, председателският съвет на СБЖ в БНТ предлага на УС на СБЖ да излезе с официална декларация, в която да изрази своето категорично несъгласие с внесените промени преди те да са били обект на широко обществено обсъждане.

14.07.2020/14:06

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки