Велопоход, организиран от Клуба на младия журналист

16.07.2010 /12:35 | Автор : Андрей Велчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ръководството на Клуба на младия журналист към СБЖ организира велошествие до Банкя, под патронажа на министъра на образованието проф. Сергей Игнатов и със съдействието на Националното представителство на студентските съвети.

Близо 300 студенти от различни висши училища, се събраха в събота (10 юли) сутринта до фонтана пред Археологическия музей в София, за да закрият официално академичната учебна година.

 
Студентите отново решиха на колела да кажат “сбогом ”, на тежките изпити и да закрият учебната годината. Бъдещите специалисти в различни сфери правят това вече осем лета. Възсядат велосипедите и въртят педали до град Банкя и обратно.
 
Идеята се „ражда” от студенти на Нов български университет, които преди близо 10 години я предлагат на тогавашният си ректор – Сергей Игнатов. Той не само, че се подчинява на самоуправленското студентско хрумване, но сам се качва на колелото и тръгва с тях, с жълтата си фланелка.
 
И сега Сергей Игнатов бе с колелото си при нас студентите, макар че вече не е ректор на един университет, а министър на образованието на всички. И пак с неизменната си жълта фланелка. Този път обаче, той беше решил да покани и колеги от правителството. Още двама министри с колела дойдоха да участват на събитието - Трайчо Трайков и Томислав Дончев. Там беше и главният архитект на София Петър Диков, който също кара велосипед с „електромотор”.
 
Преди старта на велошествието, както си му е редът, организаторите от Националното представителство на студентските съвети (НПСС), поканиха за слово министъра на образованието. Както се разбра, единият от учредителите на прекрасната велопоходна идея е самият проф.Сергей Игнатов.
 
"Важно е студентите и учениците да спортуват, защото духът става по-твърд и човек се справя с препятствията в живота. Но за децата е особено важно, защото другите изкушения дебнат навсякъде, независимо от усилията на общността и образователното ведомство", заяви министърът.
 
Студентите обаче настояха да чуят и другите министри, така и така са им под ръка. И Трайчо Трайков изрази задоволството си, че поне веднъж няма да го питат какво е положението с „Белене”, а дали му е добре на колело.
Е, добре му било. И е добре, рече, повече да спортуваме и да се движим, защото движението носи щастие, а така ще вдигнем рейтинга на нацията по „щастливост”.
 
Искрен беше и министър Томислав Дончев, като каза, че прословутите европари, за които отговаря в държавата, трябва да се употребяват от умни и здравни хора. А именно спортът прави хората здрави.
 
Друг основен патрон беше най-големият ни четикратен победител в Обиколката на България Ивайло Габровски. Той поздрави „колегите колоездачи” и ги поведе шампионски по маршрутът, от жълтите павета към Банкя.
 
Най-забавно беше с томболата, с която по традиция се поддържа висок адреналинът на участниците. И за да няма скрито-покрито, билетчетата бяха изтеглени от уважавани и безпристрастни персони, като председателят на Софийския колоездачен клуб Блаже Колев, както и заместник кметът на град Банкя Пламен Симеонов, който впрочем беше подготвил и допълнителни подаръци – от името на любезното гражданство. Даже изрази надежда, че догодина пак ще дойдем в Банкя по това време.
 
Финалът след близо 40 километра поход на колела бе обратно в София, край емблематичният фонтан през президентството. Изненадващо, всички се върнахме живи и здрави, даже и колелетата ни са читави.
 
За връчването на наградите дойде и кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя съобщи, че „Вече е готова цялостна програма за изграждане на мрежа от велоалеи на територията на София с дължина около 100 километра, която ще изпълняваме поетапно в рамките на 5 години”.
 
Министър Игнатов обяви неофициално академичната учебна година за закрита, а официално – колоездачната година за незакриваема. Затова предложи на студентите да организират втори колопоход - през септември.
 
Очаква се догодина, след реконструкция, колопоходът да финишира пред творческата база на Съюза на българските журналисти (СБЖ) в град Банкя и ние горещо чакаме този момент да дойде.
 

Сподели в
 

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълнап и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокоявеме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки