Абсолютната свобода на журналиста е утопия

26.07.2010 /10:18 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В това е убедена и журналистката от "Дарик" Деа Манолова. В информационния свят има място за всички, защото всеки човек сам избира как да се информира. По-скоро трябва взаимно да се конкурират в посока по-бърза, обстойна и стойността информация, казва тя в разговор с Андрей Велчев.

Деа Манолова е завършила Първа английска езикова гимназия, след което продължава образованието си в Софийски университет "Св. Климент Охридски", Факултета по журналистика и масова комуникация.

Била е на стаж в БТА и Нова телевизия, след което половин година работи в Българския Хелзинкски комитет, още една година във вестник “Новинар” и от две години е в семейството на Дарик. Тя е сред най-новите членове на Клуба на младия журналист към СБЖ.

С Деа Манолова разговаря специално за сайта на СБЖ студентът по журналистика Андрей Велчев.

- Деа, какво те накара да кандидатстваш журналистика в СУ, и защо избра тази професия?

- Не съм си помисляла да уча нещо друго. В кандидатстудентските си документи посочих само едно желание - журналистика във ФЖМК. Бях твърдо убедена, че ще успея, а резервният вариант беше да продължавам, докато не стана студентка само и единствено в специалност “журналистика”.

За мой късмет, се справих от първия път и сега съм на път да завърша „бакалавър”. Колкото до професията, знам ли, по-скоро тя ме избра. Вярвам, че има хора, които става за тази работа, и такива, които не стават. Професията ги отсява.

- С какво те привлече Дарик?

- С това, че е високо стъпало. Тук атмосферата е либерална, колегите са страхотни,  има много хора, от които има какво да се научи. На всеки е гарантирана възможност  да работи по теми, които го вълнуват. Свободата в Дарик е дрес-код на радиото и шанс за всеки, който работи тук.

- Какво е новото лице на медиите?

- Интернет все повече отвоюва територии от  медийния свят, което е разбираемо.  Това обаче далеч не означава, че другите медии са излишни. Състезанието помежду им става все по-ожесточено. Просто трябва де се стремиш да бъдеш първи, затова в тази посока всяка медия е длъжна да бъде преди всичко иновативна, за да бъде конкурентноспособна. Как да бъде поднесена една информация -това е голямото предизвикателство днес. Единственият шанс е постоянно да се търси новото и различното.

- Трудно ли е да си парламентарен репортер?

Точно толкова трудно, колкото е на всеки репортер. Хората се интересуват от политика, но не по-малко и  от образование и здравеопазване. Парламентарното репортество е свързано с много тичане из кулоарите, защото ситуацията в Народното събрание е много динамична и всеки момент се случва нещо, но пък поне няма шанс да ти е скучно.

Жалкото е, че политиката се е превърнала в мръсна приказка. Като че ли все повече желанието да напсуваш депутат отстъпва мястото на убеждението, че животът на всички ни зависи пряко от политиката.

- Има ли професия стажант?

- Категорично не. Стажантството е възможност да се самопровериш, като и да докажеш на другите дали ставаш за професията. Затова стажантът  трябва да активизира и  задейства всичките си сензори на пълни обороти. Да пита, да слуша, да наблюдава, да задава всякакви въпроси, дори да са тъпи, но да се стреми да научи тънкостите в занаята.
Прави ми впечатление, че напоследък стажантите си представят как всичко в професията трябва да им се получи за отрицателно време. След втората седмица се мислят за  напълно способни и самостоятелни и всяка препоръка или критика я приемат като лична обида. Подобно поведение е крайно непечелившо.

Забравят, а може и да не знаят, че във всяка професия си има йерархия -чирак, калфа, майстор и че всяка от тези позиции има и предимства, и недостатъци, но няма как.  Когато аз бях стажантка, съм носила кафе, купувала съм обяд, вършила съм доста несвойствени дейности, отнасяла съм доста остри критики, но не съм се сърдела.

Бих се осмелила да препоръчам  на стажантите търпение и вслушване в критиките,  ще им е от полза, но това се разбира след време.

- Преса, радио, телевизия или Интернет? Кой ще победи?

- Не би трябвало да се допуска изобщо възможност някой да победи за сметка на другите. В информационния свят има място за всички, защото всеки човек сам избира как да се информира.  По-скоро трябва взаимно да се конкурират в посока по-бърза, обстойна и стойността информация.

- Какво й липсва на българската журналистика за да е повече европейска и световна?

- Свобода. И причината е автоцензурата, която си налагат някои журналисти. От друга страна, медиите са финансово зависими, което е неизбежно. Ако се осветлят собствениците на медиите,  много неща ще застанат на местата си.  Абсолютната свобода на журналиста е утопия, но когато е ясно кой ти плаща, хората сами ще преценяват дали да вярват на медията, която представляваш.

- Превърнала ли си се в радиочовек?

- Радиочовек? Добре звучи.  Ами, знам ли. Прави ми впечатление, че съм станала много чувствителна по отношение на звуците. В работата си постоянно се притеснявам нещо да не попречи на записите ми.

- Как прекарваш свободното си време?

- Като всички хора на моята възраст - излизам с приятели, говорим си с моите родители. Много обичам да пътувам, но за съжаление в последната година не толкова често, колкото ми се иска. А най-любимите ми моменти са откраднатите мигове само за мен. Тогава си изключвам телефона и компютъра, правя си огромно капучино и чета книги.

- Успяват ли медиите да са четвъртата власт?


- Донякъде, защото отстъпват понякога правомощията, територията си, което според мен е грешка. Надявам се все повече и повече да гарантираме на всеки човек да получава обективна информация, както и да доказваме силата си на “четвърта власт”, контролираща останалите три.

- Неща за теб, което колегите и приятелите ти не знаят?


- Всички знаят, че обожавам да се смея и постоянно го правя. Има неща, които ме нараняват, но ги преживявам с усмивка. В този смисъл сигурно се заблуждават, че съм чак такъв непукист, какъвто понякога изглеждам. Както казва Любен Дилов- син, няма смисъл да приемаш живота сериозно, така или иначе жив от него няма да излезеш.

- Потребител или читател е човекът, който се информира от медиите в 21-ви век?

- Зависи от ролята, която сам си определя. Ако реши да е потребител,  просто приема поднесеното, без да си прави труда да го осмисли в дълбочина.  Ако реши да е читател,  приема информацията в първия й план, след което сам достига до втория. Дано повечето хора са читатели, защото е по-добре за гражданското общество, от което толкова се нуждаем.

- Разликата между работата в печатна медия и електронна?

- Електронната налага динамично темпо на работа и изисква по-бързи рефлекси. В радиото всяка секунда информационно време е от значение.  При печатните издания разполагаш с повече време, но пък се търси постоянно надграждане, за да се избегне момента на старата новина. И при двете е трудно, но се надявам да си струва.

- Пожеланието ти към новия облик на сайта на СБЖ?

- Дайте поле за изява на младите журналисти, а те нека не се страхуват да бъдат гневни. За мен това е журналистиката – да пишеш гневни истини. 
 

 

Сподели в
 

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки