Клубът на младия журналист ме привлече с амбицията да се променя

07.08.2010 /13:08 | Автор : Андрей Велчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На входа на СБЖ, винаги с усмивка! Снимка:Андрей ВЕЛЧЕВ

Това сподели Десислава Лещарска в разговор с Андрей Велчев. И още. Десислава не харесва правилото, от което се водят много медии – "лошата новина е добрата новина".

Десислава Лещарска e завършила Журналистика в Софийския университет и работи в медиите малко повече от четири години. Биографията на човек няма голямо отношение към това как си върши работата, затова тя не й отдава особено значение. 

Фиксацията върху негативната страна на действителността у нас е в една вредна крайност, според нея. Тя е сред членовете на Клуба на младия журналист.

- Как започна работа в Mediapool?


- В  Mediapool "наследих ресора" пътища и строителство, който се освободи след заминаването на предшественичката ми за Германия. Оказаха ми огромно доверие и се старая да го оправдавам всеки ден.

- Какво различава вашата медия от всички онлайн сродни?

- Във всяка работа, независимо каква е, най-важни са хората, екипът. Мисля, че това отличава Медиапул от всички останали издания. Хората тук са професионалисти, силни характери, с нетърпимост към посредствеността. Стараем се да сме обективни и от полза.

- Уважават ли хората журналистите като цяло?


- Няма еднозначен отговор на този въпрос. Има много примери в полза и на едното и на другото.

- Защо избра да учиш журналистика в СУ,  а не връзки с обществеността, например? Казват, че е модерно да си ПР?

- Работата в "лабораторни" условия не ми е по вкуса. Предпочитам да съм там, където се случват нещата. Предпочитам да съм "огледало", в което нещата се виждат такива, каквито са, а не "криво огледало".

- Има ли порада в медиите, наречена "ресорен журналист"?


- Да, има. Но това ги ограничава в работата им до известна степен. Мисля, че всеки човек трябва да се стреми да излиза извън рамките на познатото му, за да се развива – и в работата и в живота.

- Кое определи твоят ресор?


- В 99% от случаите ресорът ти се "определя" абсолютно случайно, в началото, имам предвид. Зависи най-вече от моментната нужда на изданието. И с мен стана по същия начин. Моят ресор – строителство, се определи до известна степен от времето, в което навлязох в професията – в годините на имотния бум. Тогава започнах да пиша за едно англоезично списание за български имоти.

- Клубът на младия журналист те привлече?


- С амбицията да се променя, да съм в крак с новите тенденции и настроения.

- А как разбра за нас и СБЖ?


- От теб.


- Има едно твърдение, че е най-безумно да се завършва специалност Журналистика и, че това е най-безперсективната професия в 21-ви век? Как ще го обориш?

- Още на първите лекции в първи курс във Факултета по журналистика преподавателите ще ви кажат: журналистика по скамейките не се прави. Т.е. занаятът може да се научи само с практиката.

Разбира се, общата култура, езиковата култура и т.н. са много важни  и никак не са излишни няколко години, в които да подготвиш ума си, да четеш наистина много.

Не смятам, че е безумно, а че трябва да се обръща същото количество внимание на практическите упражнения, на стажовете, на всеки шанс да се докоснеш до работата "на терен". А професията на журналиста ще просъществува под една или друга форма, в това съм сигурна, затова не смятам, че е безперспективна.

- Най- доброто оръжие на журналиската?

- Да поставя под въпрос всичко, да дава алтернатива.

- Съществува ли цензура в медиите? Вашият главен редактор първа писа, че в кариерата си на журналист за първи път е свидетел на такъв тип писмо от министър-председател и че медийната политиката на Бойко Борисов е зле прикрита демагогия

- Ако кажа, че не съществува, ще е смешно. Ако журналистиката се отдалечи от модела си, ориентиран само към печалбата, това би помогнало значително. Особено що се отнася до корпоративните медийни структури, които задушават традиционните медии.

В същото време цензурата не ме притеснява, особено в  светлината на все по-широката достъпност на "алтернативни“ новинарски източници, на интернет издания, които повишават съзнанието на хората, че историите, които тиражират традиционните медии , или се отразяват неадекватно, или се премълчават истинските новини.

- За какво пишат и говорят журналистите на Mediapool?

- За всичко актуално, разбира се.

- Кога да очакваме нещо ново в Mediapool


- Стремим се да сме различни всеки ден, но ако питаш за някакви по-мащабни промени – и това ще дойде, но не мога да кажа кога.

- Твоето мото?


- "The only way to predict the future is to create it"

- Имаш ли препоръки към новия ни сайт?


- Имам усещането, че сте на прав път, продължавайте в същия дух. 


 

Сподели в
 

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки