Магърдич Халваджиян: Да си папарак иска труд, труд и пак труд

08.08.2010 /21:42 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Магърдич Бедрос Халваджиян е роден на 18 февруари 1967 г. в Плевен. В Москва завършва цирково майсторство, а в София - режисура в НБУ, въвежда към интервю за съботния "24 часа" Паола Хюсеин:

Халваджиян има над 450 заснети клипове и реклами и е продуцент на известните тв предавания: "Господари на ефира", "Море от любов", "България търси талант", "Великолепната шесторка", "Имаш поща", "Сладко отмъщение" и др.

Най-голямото му желание е да снима филми. Режисьор е на игралния филм "Печалбата", както и на няколко късометражни филма, между които "Скомина". Председател е на Асоциацията на продуцентите в България.

- Казвате за българските папараци, че са мързеливи. Защо?

- Доказано е от личен опит. Събрах 5-6 души, които ми бяха препоръчани, че снимат, работят добре, имат техника и могат да се справят. Това става преди 3 години.

Казах им: "Момчета, искам да направя папарашко списание от леките, не с тежки разкрития, а като италианските "Новела 2000", "Ева". Там има около 20 такива, които показват как звездите, хора от шоубизнеса, политици прекарват свободното си време.

Хващат ги по морета, тук-там има и гадни снимчици. Това е нещо, което читателят винаги иска да си купи и да гледа. Защото му е интересно как Ани Салич например готви или си простира чорапите.

Това са любопитни неща за нормалния читател, който няма достъп до света на шоубизнеса или на политиците. Бях убеден, че ще върви. Казах на фотографите, че няма лимит в парите, които ще получават.

Докарваш суперснимка и се договаряме колко струва. Работата е трудна. Не е като да отидеш на парти със звездите, които ти идват на крака там, да хапнеш с тях, да ги снимаш как пристигат, да си вземеш хонорарчето и да си отидеш.

Другото е тежка работа - седиш в храстите, вали сняг, ядеш сандвичи, скрит и завит, за да извадиш хубава снимка. Това струва пари и за това ще платя много. Те ме гледаха умно, кимаха. Дадох им 1 месец да направят снимки.

Познай от 5-има души колко дойдоха със снимки и дали се обадиха повече? Нито един. Защото им е по-лесно да отидат на партито, да вземат 5 пъти по-малко пари, но да не се пънат. Не искам да живея в държава, в която мързелът е по-силен от всичко.

- Списания няма да има, така ли?

- Няма да правя неща, в които не съм сигурен в хората, защото сам човек не прави нищо. Аз съм добър в моята работа, добър съм да делегирам права, научих се с годините да си подбирам хората.

За да направя списание, ще трябва да отделя време и то ще е за сметка на нещо друго. Реших, че не мога да го правя, още повече че не знам на кого да делегирам права за него.

- Вече се появяват папарашки снимки. Защо нашите звезди позволяват да ги хващат в неудобни пози? Защо не се крият?

- Защото знаят, че няма папараци. Такива снимки излизат толкова рядко. Ако има 15 списания за папарашки снимки и ако на всеки ъгъл някой те дебне, ще внимаваш. Сега изобщо не ти дреме. Във всяка друга страна има папараци.

Това е огромен бизнес, добре развит, той работи. И кара онези звезди там да внимават какво правят. Това е лошата страна на медала. Не може, като си популярен, да пиеш с големите чаши, а негативи да няма. Няма такъв филм в живота.

Всеки обяд и вечеря се плащат. Всяко нещо има цена. Цената на успеха е висока и е свързана до голяма степен с личния ти живот. Нашите не плащат цена за това нещо. Няма кой да ги притисне и те си живеят спокойно.

- Дали не е, защото са безотговорни?

- Това е като всяко едно нещо в България. Има закон, той не се спазва, защото никой не контролира. А когато няма контрол, няма закон. За снимките е същото. Няма папараци, никой не ме контролира, правя, каквото си искам.

Като хванат папараците 3 пъти някоя от големите ни звезди, развлечена с анцузи, как отива до съседния магазин и като я покажат по списанията и вестниците как не прилича на нищо, тя утре ще се съобразява как излиза.

Ще се гримира, преди да излезе, защото е звезда и не може да се движи като повлекана по улиците.

- Ще разцъфти ли папарашката професия у нас, тя все пак е професия на богатите общества? В бедните държави кого да снимаш?

- Ще има развитие. Ако в Италия има 20 или 25 списания за 60 млн. население, тука за 7-те милиона души може да има поне едно списание. Пазарът може да понесе вероятно до три. Първият, който направи такова списание, ще понесе големи негативи.

Тук никой не е свикнал да му вадят кирливите ризи и това в началото ще има голям отзвук. На следващите ще им е лесно. После обществото и звездите ще свикнат. и всичко ще си дойде на мястото.
- Това май не важи за тв продуцентите. Лято е, а всички сте на работа. Наесен телевизиите променени ли ще са?

- Периодът е тежък, затова сме на работа. Като няма пари в държавата, това се отразява на шоубизнеса. Първото нещо, което една фирма реже, са рекламните бюджети.

По-малкото реклами означават по-малко участие на звездите, по-малко забавления, по-ниски хонорари. Но от септември, мисля, че ще започнем да се отблъскваме от дъното.

Пазарът се събужда. Покрай рекламния пазар вече има поръчки. Имали сме години, в които сме правили средно по 7-8 реклами на месец, което са 70-80 реклами годишно.

Със съкращения


 

Сподели в
 

Това, което наблюдаваме още от рано сутрин, е медиен абордаж - по всички централни телевизии текат непрекъснати пресконференции и брифинги на правителството и ГЕРБ, пише в свой коментар за медийния 11 юли авторът Николай Милчев.

12.07.2020/17:15

Фантасмагория е футболните клубове сами да продават телевизионните си права, заяви собственикът на Лудогорец и на Нова броудкастинг груп Кирил Домусчиев.

10.07.2020/16:51

Новият Надзорен съвет на Facebook, който има за цел да поддържа контрола над публикациите в социалната мрежа, обяви, че няма да започне работа до по-късно тази година, пише CNBC.

09.07.2020/15:25

Британската медийна група Рийч (Reach), собственик на таблоидите "Дейли мирър" и "Дейли експрес", планира да съкрати персонала си с 12 процента или около 550 работни места, предаде Ройтерс.

08.07.2020/16:53

Гръцкото правителство отпуска 20 млн. евро за национално отговорните медии, които по време на пандемията призоваваха гражданите да останат по домовете си и да спазват ограничителните мерки.

07.07.2020/16:52

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки