Димитър Цонев регистирал на свое име "В неделя с..."

15.08.2010 /10:05 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Новото ръководство на БНТ ще проверява предавания, сред които е и вашето “В неделя с...” Това притеснява ли ви, г-н Цонев, пита водещия в БНТ Йова Апостолова в интервю за "Труд":

 Не знам какво се говори. Но истината е, че това е най-евтиното предаване в българския тв ефир.

Ако проверите бюджетите на подобни предавания в други телевизии, които се опитаха да копират “В неделя с...” (“Станция Нова” на Иван и Андрей, което върви в събота), ще видите, че като рентабилност, разумна инвестиция, рейтинг - моето е най-евтиното.

При него с ниска инвестиция се покрива висок резултат от професионална, съдържателна и зрителска гледна точка.

Вярно ли е, че едно предаване струва 169 000 лв.?

169 000 лв.?! Ако струваше толкова, това означава целият бюджет на програмната дирекция на БНТ да отива за него. Бюджетът ни е 20 000 лв. на предаване. Като за него работят 200 души, има бенд на живо, балет, участници, с платена публика - никой няма да дойде от 11,00 до 16,30 ч безплатно.

Какво влиза в тези 20 000 лв.?

Всичко. Стопански, командировъчни, наем техника, хонорари, публика. Пак ще повторя - от пазарна и професионална гледна точка това е най рентабилното предаване на БНТ. В крайна сметка само ние в продължение на 5 часа бием и Би Ти Ви, и Нова тв.

Наемът за зала 2 на НДК влиза ли? Говори се, че той е 800 000 лв. годишно, или грубо около 20 000 лв. на предаване?

- Отново неверни спекулации и клюки. Първо, сумата е 600 000 без 10 процента за инвестициите и е за 2 години. В това студио се произвеждаха още три предавания, плюс извънредните като изборните нощи например.

Колко плащате на публиката?

Мисля, че около 1000 лв. на предаване. Всеки един човек получава около 10 лв. Но искам да кажа нещо много важно. Всички погледи се насочиха към това предаване още щом тръгна.

На 1 октомври 2007 г., когато приех предложението на Уляна Пръмова (бившата шефка на БНТ) да стана зам.-програмен директор, дойдох в навечерието на 50-ата годишнина на телевизията - нещо, което трябваше да се реализира така, че да направи впечатление на обществото.

Защото това е единствената българска национална телевизия. Другите са шведска, американска и т. н. - с различни инвестиции. Тогава заварих липса на програмна схема.

Предаванията бяха в насипно състояние. Изключително нисък рейтинг - защото хората не знаеха извън “По света и у нас” какво могат да гледат по БНТ. Човек, за да гледа едно предаване, трябва ясно да се знае в кой ден и в кой час го дават.

Ако е тук Кеворк Кеворкян, ще каже, че е така, защото я няма “Всяка неделя”. Всички свързваха БНТ с това предаване.

Да. Сега я свързват с “В неделя с...” Защото “Всяка неделя” не е имала такъв рейтинг - за жалост на Кеворкян и за моя радост. Защото това е предаването, което в 90 % от случаите бие и Би Ти Ви, и Нова тв.

Какъв ви е рейтингът?

Едно предаване си личи при повторенията. Например на 8 август - сега вървят повторения, 20 на сто от зрителите в България са били пред екрана на БНТ. Това е среден пазарен дял за 5 часа. Рейтингът на повторението на “Стъклен дом” по Би Ти Ви например е бил почти 50% по-нисък.

Притеснява ли ви проверката?

Не. Тя не може да притеснява никого. Не бива да притеснява и Вяра Анкова (новата генерална директорка на БНТ), и новия управителен съвет (УС), нито стария, нито Уляна Пръмова.

По простата причина, че в телевизията има много строга система за финансов контрол и за харчена на пари. Бюджетът на всяко предаване минава през бюджетна комисия от около 15 души, които се подписват под сметките.

След което този бюджет, разграфен по пера на харчове, се утвърждава от петчленния УС. За всеки един лев има пълна аргументация за какво се харчи, кой го получава и срещу какво.

Така че едно предаване не може да точи телевизията. Защото това би означавало, че всичко, което се прави в БНТ, е точене на телевизията.

Преди юбилея на БНТ бе сменена опаковката на телевизията и от син цветът стана червен.

По мое предложение УС прие, че не може БНТ да посреща 50-ия си юбилей с названието Канал. И изразите “Какво тече по канала?”. Слава Богу, този израз изчезна, защото прекръстихме Канал 1 на БНТ 1.

Горд съм, че станах инициатор на смяната на името. Което е добра база за цифровизацията. Защото ще имаме БНТ 1, БНТ 2, БНТ спорт, БНТ изкуство, БНТ култура, БНТ стори и БНТ сат.

Другото, което трябваше да направим, бе да сменим визията. Старата бе по стандартите на 80-те години от миналия век. Без стратегия, без внушение.

А сега имаме една от най-добрите опаковки в българския тв ефир. Смея да твърдя, че и програмната схема, която наложихме - с доста нови предавания - е най успешната за последните 20 години.

Атаката е, че има много нарушения.

Няма никакви нарушения. Аз бях председател на комисията по подбора на тази опаковка. Имаше конкурс по правилата на обществените поръчки. Взехме най-добрата и най-евтината. Защото никой от критиците не казва, че опаковката е лоша.

А че са харчени пари. Опаковка без пари няма! Мога да кажа, че нашата струва - слушай внимателно - 4 пъти по-евтино от опаковките на телевизии като Би Ти Ви, Про.бг, Нова тв и т. н. И Господ финансист да дойде, няма да установи нарушения!

Колко струваше?

Опаковката на БНТ 1 и БНТ сат - критиците все пропускат, че всъщност става въпрос за 2 опаковки, струваше общо около 600 000 лв.
Което е около 300 000 евро.

Не забравяйте, че сменихме опаковките и на 90 % от предаванията - те също са в тази цена. По мои “разузнавателни” данни около 1 млн. евро струват опаковките на комерсиалните телевизии.

Можете ли да привлечете реклами, за да си върне БНТ поне част от инвестицията в шоуто ви?

В БНТ има две предавания, които бият непрекъснато Би Ти Ви и Нова тв по рейтинг едновременно - “Шоуто на канала” и моето “В неделя с...” - то е запазено на мое име още преди да го предложа на УС.

Не е на БНТ. Реклами в БНТ могат да постъпват в праймтайма (най-гледаното време от 19,00 до 22,00 ч). Трябва да бъдат увеличени мизерните 5 мин реклама, която ни се разрешава по закон сега в най-гледаното време.

И задължително тези 15 мин реклама на ден, която е разрешена сега на БНТ, да бъдат увеличени. Търговските телевизии имат право на 12 мин на час!

Но БНТ има 60 млн. лв. бюджетна субсидия.

Тази субсидия е 1/5 от бюджета на другите национални телевизии! Въпросът с рекламите е политически и трябва да бъде решен с новия закон за радио и телевизия.

Според мен трябва да се запази смесеното финансиране - държавна субсидия, а тези 15 мин за реклама на ден да станат поне 30 на ден. И да падне ограничението за само 5 мин в праймтайма.

Искам да кажа, че всичко, което сме заложили през 2007 г. като нова схема, визия, съдържание на програмата и новините, е било правилно. И това го доказва среднодневният рейтинг на БНТ.

А всичко, което се пише срещу БНТ, е само функция на това, което аз наричам ЗЗК - злоба, завист, комплексарщина. Много е характерно за голяма част от нереализираните телевизионери.

Със съкращения

 

Сподели в
 

Това, което наблюдаваме още от рано сутрин, е медиен абордаж - по всички централни телевизии текат непрекъснати пресконференции и брифинги на правителството и ГЕРБ, пише в свой коментар за медийния 11 юли авторът Николай Милчев.

12.07.2020/17:15

Фантасмагория е футболните клубове сами да продават телевизионните си права, заяви собственикът на Лудогорец и на Нова броудкастинг груп Кирил Домусчиев.

10.07.2020/16:51

Новият Надзорен съвет на Facebook, който има за цел да поддържа контрола над публикациите в социалната мрежа, обяви, че няма да започне работа до по-късно тази година, пише CNBC.

09.07.2020/15:25

Британската медийна група Рийч (Reach), собственик на таблоидите "Дейли мирър" и "Дейли експрес", планира да съкрати персонала си с 12 процента или около 550 работни места, предаде Ройтерс.

08.07.2020/16:53

Гръцкото правителство отпуска 20 млн. евро за национално отговорните медии, които по време на пандемията призоваваха гражданите да останат по домовете си и да спазват ограничителните мерки.

07.07.2020/16:52

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки