"Новините са това, което консенсусът от журналисти реши да бъдат"

20.08.2010 /10:02 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Това свое мнение изрази пред Андрей Велчев водещият във великотърновската кабелна телевизия „Видеосат”, Мирослав Дечев.

Името ми е Мирослав Дечев, на 30 години. Роден съм в старопрестолния град Велико Търнов. Завършил съм Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски” и съм магистър.  Работя като репортер и водещ в Кабелна телевизия „Видеосат” в родния ми град. Занимавам се с журналистика вече 5 години. Работил съм в радио Фаворит, в онлайн вестник „Писна ни”, в Държавен вестник... В момента - в местната телевизия. Никога не съм си и помислял да се занимавам с друго освен журналистика. Въпреки, че като студент ми се налагаше да работя какво ли не - крупие, продавач на книги, пекар на пилета, пиколо и товаро-разтоварач, и за миг не съм се отказвал от мечтите си.    

Как  журналистът да достигне до истината?

От скромния опит, който имам съм разбрал, че единствения начин да изкопчиш истината от някого е да скъсиш, колкото се може повече дистанцията. Разбира се, не в оня смисъл, за който по-емоционалните читатели ще си помислят. Не е достатъчно да предразположиш един човек. Трябва да го убедиш, че когато казва истината, няма да бъде смешен, няма да бъде отречен и отблъснат от зрителите, а напротив дори ще им се хареса. И тогава се получават нещата. Много е трудно, но не е невъзможно.  Когато застанеш срещу един човек и искаш да му вземеш интервю без да те лъже и да се прикрива, без да спестява истината, ти трябва да му спечелиш доверието. А това става като му обясниш с какво ще е полезно това интервю на хората, за кого и защо. Ако ти си искрен с него информацията, която ще получиш ще бъде истинска...   


В журналистиката си известен с?

Ако попиташ някой във Велико Търново за Миро от кабелната, всички ще кажат, че ме знаят, но по-важно е, че хората ме свързват любопитните теми, които разработвам.  Обичам да правя репортажи за обикновените хора, тези, които срещаме всеки ден на улицата, на опашката в магазина, в градския транспорт, с тези, които живеем в един квартал или кооперация. Искам да изслушам техните проблеми и болки и именно на тях да бъда полезен. Не обичам така наречените познати лица, които всеки ден присъстват в медиите. Повярвайте ми има толкова интересни и талантливи, хора, които наистина си заслужава да се познават. Другите теми, които веднага приемам присърце са свързани със здравеопазването и социалната политика. За мен лично е важно как живеят хората около мен. А здравето и джобът са от най-голямо значение за българите в момента.

Какво е усещането да бъдеш регионален журналист?

Както казах по-горе живееш с проблемите на хората около теб и се опитваш да ги решаваш и да помагаш. Това е работата на един журналист - винаги да се бори за справедливостта и истината... Другото е просто суета и популярност. 

Променят ли се ролята и мисията на информирящият обществото човек, днес?

Да, променят се! Не може само да предаваш информация като магнетофон, трябва да я разбираш и да я почувстваш. Често специалистите казват, че журналиста не трябва да взема страна. Аз не мисля, че е така. Хората, очакват и твоята позиция по даден въпрос. Зрителя обича да сравнява и затова мисля, че в много случаи репортерите трябва да се възприемат като читатели и зрители, а не само предаватели или още по-лошо, да пишат каквото им наредят, защото не се съмнавам, че в България има такива колеги.  

Може ли да направите някаква прогноза за бъдещето на медиите?

Предвид пазарната икономика, в която живеем струва ми се, че все повече ще ставаме свидетели на медийни групи и семейства, подслонили под крилото си няколко вида медии. Недалеч е времето, когато на мода ще са  мултимедийните продукти, съчетаващи в едно: вестник, Интернет, радио, телевизия и мобилен телефон.

С какво са характерни вашите регионални медии?

Отговорът е тук е в самия въпрос. Регионалните медии правят новини за региона, в който работят. Медията, в която аз съм репортер по нищо не се отличава в това отношение.

На кой журналист искаш да приличаш и на кого подръжаваи?

Маргарита Михнева, дори не се и замислих.

Любимият ти преподавател в СУ?

Двама са любимите ми преподаватели, от които наистна научих много. Това са професор Стефка Петкова, преподавател по архивистика и документация и професор Тодор Абазов – преподавател по публицистика.

Дефинирай журналистиката в няколоко думи?

Най-общо казано журналистиката е предаване и съобщаване на информация. Но тук ми се иска да цитирам един известен журналист Андрю Мар: "Новините са това, което консенсусът от журналисти реши да бъдат"

Кога журналистът носи наказателна  гражданска отговорност?

Журналистът не може да носи наказателна отговорност. Неговата професия просто изключва това. Журналистът работи с информация, търси, рови, бори се за истината. На  тези, които това не им допада и са се почувствали засегнати или обидени, мога да им кажа, че това значи само едно, че аз и колегите сме си свършили добре работата. Дано съм разбрал правилно въпросът. Но пак повтарям за журналистът истината е една и негов дълг е тя да бъде представена на хората. 

Прилича ли и журналистиката на поп-фолкът, който е толкова популярен?

Да, в някое отношение може да се каже. Но какво влагаме в понятието поп-фолк? За едни то се свързва с нещо забавно, приятно и хубаво, за други пошло, лековато и фалщиво. Така е и с журналистиката. За едни тя ще бъде много достойна и отговорна професия, за други начин за бърза популярност, реклама и пари.

Има ли поне малко истина в отговорите, които ти дават холата който интервюираш?

О-ооо, да.. Иначе бих ги усетил и не бих се занимавал повече с тях. Затова, обаче, да разбереш дали някой те лъже се изискат и други качества не само да питаш с микрофон в ръка. Трябва да си и малко психолог. И както обичам да казвам просто на някои колеги това им се отдава, на други по-малко. За себе си още не знам.

Новите журналисти твърде често се отказват от собствената си свобода, и то за дълъг период от време, а ти?

Предатели и то предатели на себе си, което е най-страшното. Съветът ми към тях е да се откажат от тази професия.

Следиш отблизо процесите на журалистиката, колко точно са
плашещи новините, които идват оттам?

Зависи как се възприемат. За всеки е строго индивидуално. Един ще се стряска и ще сънува кошмари, друг ще се забавлява, а трети ще бъде безразличен. И все пак лошите новини са запомнящи се. И ако се търси поучителен намек, то нека да бъдат страшни и да учат хората да се предпазват. Защото понякога една информация може да се окаже доста полезна и за опазване живота на хората. Например новини за върлуващ смъртоносен грип или пък за десетките зверски катастрофи по пътищата. От това хората не бива да се плашат, а да се поучат и предпазват.

Задай се въпрос който не съм или кажи нещо интересно от твоята практика?

Искало ли ви се е някога да спрете да се занимавате с журналистика? Никога.......
 

Сподели в
 

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки