Елена Петкова: Българските медии не са слаби!

29.08.2010 /09:31 | Автор : Андрей Велчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Университетът не е място, където някой ще ти налее знания в главата. Той е по-скоро като тепих, където се бориш за всяко парче информация и за всяко късче знание, убедена е Елена Петкова.

Тя се казва се Елена Петкова и е родена в Монтана. Вече три години и половина се занимава професионално с журналистика. Започнала да пише за вестници още в първи курс, когато учи „Книгоиздаване” във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет. Във втори курс вече работи за вестник „Труд”. Пише за изданието 3 години и спокойно казва, че именно там се родил журналистът в нея. Сега работи за в. Пари и всеки ден научавам по нещо ново от колегите си. С усмивка споделя, че точно това е хубавото на журналистиката – независимо колко дълго вриш и кипиш в професията – винаги има какво още да научиш. Отскоро тя е член на Клуба на младия журналист към СБЖ. Ето какво сподели пред читателите на sbj-bg.eu в разговор с Андрей Велчев:


Елена, с какво те привлече професията журналист?

Ще ти отговоря така както го направих пред комисията на устния изпит по журналистика, когато кандидатствах за университета - да си журналист означава да бъдеш отговорен. Отговорен пред обществото и пред собствената си съвест. Истинският журналист не може да спи, ако смята че не е проверил докрай информацията си или ако се съмнява в достоверността й. Аз понякога се събуждам с мисълта, че съм допуснала  грешка в статията, която съм писала вчера. Информацията е основното оръжие на четвъртата власт, затова трябва да си много внимателен, когато боравиш с нея.

Разкажи ни малко за книжният феномен „книга-амулет”?

Книгата-амулет за всеки човек е различна. Това е неговата любима книга. Тя за него не е просто думи между корици, а нещото, което му дава сила и в което открива смисъла за себе си. Книгите-амулети бяха обект на изследване в дипломната ми работа. Радвам се, че избрах тази трудна тема и макар да отнесох много критики от страна на журито на защитата ми, аз преосмислих мисията на книгите в живота си. В книгите човечеството е скрило цялата си мъдрост и мисля, че днес в ерата на знанието трябва все по-често да се обръщаме към тях.

Може ли да бъде разбирана книгата като първата медия, и то най- вече в мултимедийният 21 век?

Книгата е първата медия. Всички останали медии – вестници, телевизия, радио и онлайн медии се опитват да я копират, с тази разлика, че правят информацията достъпна за повече хора.

Ако приемем, че книгите са със защитна функция, има ли медията такава, или тя е  за да служи на обществото и да се затвърждава все почеве като четвърта власт?

Работата на медията е да защитава истината, свободата на словото и правото на всеки да изразява спокойно мнението си. Тя формира гражданското обществото, поддържа го будно и държи постоянно очите му отворени. Медията е четвърта власт и то много по-силна от първите три. Затова често става обект на лобисти интереси и домогвания.

Какво научи от в. “Труд”?

От „Труд” научих всичко, което знам до момента. Най-важното е, че научих няколко малки трикове за това как да измъквам информация, как да пиша така, че статията ми да задържи вниманието на читателя. Това обаче далеч не е всичко. Сега в „Пари” научавам хиляди неща, които не съм ги знаела преди. Все едно, че започвам отначало.

С какво ти помогна обучението ти във ФЖМК на СУ?

Помогна ми да разбера, че университетът не е място, където някой ще ти налее знания в главата. То е по-скоро като тепих, където се бориш за всяко парче информация и за всяко късче знание. Ако сам не ги откриеш никой няма да ти ги поднесе наготово. В университетът се научаваш да бъдеш търсач на информация, което е най-важното умение.

Какво очакваш от Клуба на младия журналист, като негов нов член?

Очаквам да се запозная с много предприемчиви и иновативно мислещи млади хора. Очаквам да видя, че членуващите в клуба вярват в сериозната журналистика и знаят как да я развият и да върнат престижа й.

Ти пишеш за медийните проблеми на българските средства за масова комуникация, има ли криза в творческо естество в телевизията, радиото и пресата?

Не бих казала, че има криза в творчеството на медиите, по-скоро има пресичане на интереси. Това слага бариери пред голяма част от журналистите.

А какво е бъдещето на пресата ни?

Бъдещето на пресата е неизвестно. Може би естественото й продължение е интернет, макар че аз не вярвам онлайн медиите напълно да измесят хартиените. Самият факт, че в Япония вече все по-интензивно се ползва електронна хартия показва, че човекът има слабост към удобството да „прегръща” вестника или списанието.

Твоето отношение към онлайн, Интернет медиите?

Онлайн медиите са бързи, удобни, но не съвсем надеждни или поне тези, които тепърва се развиват в България. Проблемът им е, че трябва прекалено бързо да доставят информацията, а така се правят много фактологични грешки. Понякога подвеждат аудиторията, друг път преписват прессъобщения. Преписването не е журналистика. И все пак те още се развиват, някой ден ще намерят вярната формула.

Какво не са българските медии?

Не са слаби.

Пожеланието ти към сайтът на СБЖ  и неговите читатели?

Да бъдат винаги добре информирани!

*Снимка: Петър Чолаков
 

Сподели в
 

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки