Цар Киро: Вие вярвате ли на журналисти, които пишат

02.09.2010 /21:09 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Набедехи ме!”, оплака се Цар Киро, след като арестуваха един от внуците му. Всичко стана, след като бе похитен повдивският кореспондент на Про БГ Емил Кацаров. Вкараха го в колата на велможата от Катуница и го принудиха да му даде касетата със снимки от имотите му, посочва към интервю за БЛИЦ Мария Николаева:

Чувствате ли се жертва на всичко, което се случи?

Защо да съм жертва. Вие вярвате ли на журналисти, които пишат. Аз апелирам българския народ да не вярва на провокациите на журналисти, не на всички, разбира се, но някои чрез мен искат да станат известни и по всичко личи, че е така.

Затова българският народ много добре знае, че не е така и няма да е така. Това нещо, което го правят, е с умисъл, за да си правят сензации и те са под моето достойнство да се занимавам с тях и не ми правивпечатление тази интрига, изказванията им, защото те нямат понятия от мен и не знаят нищо за мен и затова не им обръщам внимание.

Никой не се сети да ме попита аз как съм, какво ме боли, как се чувствам, на колко хора съм помогнал. Никой не ме познава, защото всички сочат Цар Киро с пръст
и си мислят, че съм най-големият престъпник. Някой питал ли ме е колко хора съм направил щастливи? На колко роми съм дал хляб?

Вярно ли е, че обмисляте да отпуснете голяма сума пари на ромите, които ще бъдат екстрадирани от Франция?

На всекиго мога да помогна, само ако е човек.
Щом потрябва, ще им помогна. Ще отделя пари за тях. И не само, пари имам достатъчно. В България всеки говори, че помага на ромите, но никой не прави това.

Сред нас има роми професори, доктори, икономисти, от всякакъв род от областта на образованието. Но не им се дава никаква възможност да реализират парите, които се отпускат от разни фондове от чужбина за ромските проблеми.

Много ми е болно от всичко това. Защо все мене гледат? А никой не се сеща за ромите, аз дето толкова съм направил за тях.

Звучите тъжно, от какво ви боли?

Боли ме в случая, че задържаха внука ми затова, че не е направил нищо и под давлението на журналисти, следствие и прокуратура, полиция и съд взеха отношение под натиска на останалите.
Макар че не е така, но те го възприемат така, защото и хората са в неудобно положение и няма как да реагират и да се позоват на другите.

Някой свърза ли се с вас след този случай?

Дадоха трибуна само на другите, никой не ме попита какво се случи. Не са взели страната ни абсолютно и така се случи, че аз се оказах най-лошият. На толкова години човек в такива неща да ме забъркват. Аз ли съм най-интересният, че все с мен се занимават?

Добре, но колегата все пак казва, че е отвлечен от вас, че сте се държали с него нагло и арогантно, че му е бил устроен едва ли не съд във вашия дом, и то в присъствието на полицията, вярно ли е?

Няма такива работи, каквито ги говорят.
Отидоха да снимат, аз помолих да дойде до моята кола, той дойде при мен. После взе да се заканва и след това стана така, че ме изкараха и атентатор срещу него, че съм го отвлякъл. А нямаше такова нещо.

Просто го поканих това момче, много любезно, да дойде на гости вкъщи.
Поканих включително и полицаите, които бяха дошли междувременно. Нито съм го обидил, нито съм го нарекъл нищо.

Явно той иска да стане известен. Защото те така се вдигат в очите на народа, в представите на началниците, но може би той и не е виновен. За мен и той е жертва на тези хора от Катуница, които са го подвели.

Кои са тези хора от Катуница?

Такива, които ми завиждат и ме следят какво правя и все гледат да ме натопят, за да се изкарат те добрите.

Искате да кажете, че има умисъл и целенасочен план да бъдете сринат?

Да, има умисъл. Тези хора в Катуница са мои завистници - но не ги приемам дори за врагове. Те са неграмотни хора и това е. Че ако не бях аз, Катуница нямаше да я има даже на картата на България.
Толкова съм помагал през годините да се прочуе името на Катуница. Кой щеше да знае това място, ако не беше Цар Киро?

Може би ви завиждат заради парите, вярно ли е, че вече не сте богат, поне така твърдите?

Дали имам пари, откъде са и що са, това е друг въпрос.
На мен и на семейството ни стигат, за да преживяваме като едни нормални хора. Лошото е, че от всичко това се разболях. След случката с внука ми направих сърдечна криза. Лекарите ми казват, че е от силния шок, който съм преживял.

Откъде тръгна: http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=9009

Сподели в
 

В рамките на кампанията ни „Проект 48“ всяка седмица сайтът azcheta.com споделя полезни материали, които разглеждат ключови елементи на медийната грамотност. Днес продължава с темата за фалшивите новини и различните способи за създаване на фалшиво съдържание. Става дума за явлението дийпфейк (“deepfake” – англ.), чрез което се симулират видеоизказвания на публични личности, които всъщност никога не са се случили.

26.01.2021/11:57

Асът в автомобилната журналистика до последно работеше в изданието „Факти”

19.01.2021/15:25

Сайтът Обаче.бг предлага откъс от статията “Social Media Regulation: Models and Proposals“ на д-р Бисера Занкова и проф. д-р Валери Димитров, публикувана през 2020 г. в списанието Journalism and Mass Communication, David Publishing (volume 10, N 2, March – April) с идеята да се анализира възможността за създаване на арбитраж за разглеждане на спорове към социалните медийни платформи. В нея авторите обсъждат и механизма за регулиране на съдържанието на Facebook.

11.01.2021/17:29

"Радиото е марка и стандарт", каза пред БНР Мария Стефанова - дългогодишен журналист от програма "Хоризонт" на БНР, бивша председателка на СЕМ.

05.01.2021/12:00

Традиционният благотворителен спектакъл „Българската Коледа“ ще бъде излъчен на 25 декември. Зрителите на БНТ и слушателите на БНР ще видят и чуят повече за благородната кауза, която помага на стотици български деца.

25.12.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В главата на излезлия преди дни брой 2 на вестник "Тракия" от 2021 г. ще видите: Год. C - centum, сиреч сто. Изминава един век от излизането на първия брой на вестник „Тракия”. И на мен като негов редактор (от 2014 г. насам) се падна високата чест да съобщя на четящата публика за този вестникарски юбилей.

26.01.2021 /15:01 | Автор: Тодор Коруев | Източник: СБЖ

Безпощадният коронавирус не подмина и легендата в журналистиката Лари Кинг, за чиято кончина разбрахме преди дни. Той е от онези личности, за които трудно може да се говори в минало време, защото след себе си остави ярка диря в професията журналист. Като емблематичен телевизионен и радиоводещ той щедро споделяше тайните на успеха си и даваше полезни и практични съвети на младите как да се изградят като успешни журналисти. Може би поради тази причина неговата книга „Как да водим разговор – без значение с кого, кога и къде“ бе обявена за световен бестселър.

25.01.2021 /19:27 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 45 гости

Бързи връзки