Цар Киро: Вие вярвате ли на журналисти, които пишат

02.09.2010 /21:09 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Набедехи ме!”, оплака се Цар Киро, след като арестуваха един от внуците му. Всичко стана, след като бе похитен повдивският кореспондент на Про БГ Емил Кацаров. Вкараха го в колата на велможата от Катуница и го принудиха да му даде касетата със снимки от имотите му, посочва към интервю за БЛИЦ Мария Николаева:

Чувствате ли се жертва на всичко, което се случи?

Защо да съм жертва. Вие вярвате ли на журналисти, които пишат. Аз апелирам българския народ да не вярва на провокациите на журналисти, не на всички, разбира се, но някои чрез мен искат да станат известни и по всичко личи, че е така.

Затова българският народ много добре знае, че не е така и няма да е така. Това нещо, което го правят, е с умисъл, за да си правят сензации и те са под моето достойнство да се занимавам с тях и не ми правивпечатление тази интрига, изказванията им, защото те нямат понятия от мен и не знаят нищо за мен и затова не им обръщам внимание.

Никой не се сети да ме попита аз как съм, какво ме боли, как се чувствам, на колко хора съм помогнал. Никой не ме познава, защото всички сочат Цар Киро с пръст
и си мислят, че съм най-големият престъпник. Някой питал ли ме е колко хора съм направил щастливи? На колко роми съм дал хляб?

Вярно ли е, че обмисляте да отпуснете голяма сума пари на ромите, които ще бъдат екстрадирани от Франция?

На всекиго мога да помогна, само ако е човек.
Щом потрябва, ще им помогна. Ще отделя пари за тях. И не само, пари имам достатъчно. В България всеки говори, че помага на ромите, но никой не прави това.

Сред нас има роми професори, доктори, икономисти, от всякакъв род от областта на образованието. Но не им се дава никаква възможност да реализират парите, които се отпускат от разни фондове от чужбина за ромските проблеми.

Много ми е болно от всичко това. Защо все мене гледат? А никой не се сеща за ромите, аз дето толкова съм направил за тях.

Звучите тъжно, от какво ви боли?

Боли ме в случая, че задържаха внука ми затова, че не е направил нищо и под давлението на журналисти, следствие и прокуратура, полиция и съд взеха отношение под натиска на останалите.
Макар че не е така, но те го възприемат така, защото и хората са в неудобно положение и няма как да реагират и да се позоват на другите.

Някой свърза ли се с вас след този случай?

Дадоха трибуна само на другите, никой не ме попита какво се случи. Не са взели страната ни абсолютно и така се случи, че аз се оказах най-лошият. На толкова години човек в такива неща да ме забъркват. Аз ли съм най-интересният, че все с мен се занимават?

Добре, но колегата все пак казва, че е отвлечен от вас, че сте се държали с него нагло и арогантно, че му е бил устроен едва ли не съд във вашия дом, и то в присъствието на полицията, вярно ли е?

Няма такива работи, каквито ги говорят.
Отидоха да снимат, аз помолих да дойде до моята кола, той дойде при мен. После взе да се заканва и след това стана така, че ме изкараха и атентатор срещу него, че съм го отвлякъл. А нямаше такова нещо.

Просто го поканих това момче, много любезно, да дойде на гости вкъщи.
Поканих включително и полицаите, които бяха дошли междувременно. Нито съм го обидил, нито съм го нарекъл нищо.

Явно той иска да стане известен. Защото те така се вдигат в очите на народа, в представите на началниците, но може би той и не е виновен. За мен и той е жертва на тези хора от Катуница, които са го подвели.

Кои са тези хора от Катуница?

Такива, които ми завиждат и ме следят какво правя и все гледат да ме натопят, за да се изкарат те добрите.

Искате да кажете, че има умисъл и целенасочен план да бъдете сринат?

Да, има умисъл. Тези хора в Катуница са мои завистници - но не ги приемам дори за врагове. Те са неграмотни хора и това е. Че ако не бях аз, Катуница нямаше да я има даже на картата на България.
Толкова съм помагал през годините да се прочуе името на Катуница. Кой щеше да знае това място, ако не беше Цар Киро?

Може би ви завиждат заради парите, вярно ли е, че вече не сте богат, поне така твърдите?

Дали имам пари, откъде са и що са, това е друг въпрос.
На мен и на семейството ни стигат, за да преживяваме като едни нормални хора. Лошото е, че от всичко това се разболях. След случката с внука ми направих сърдечна криза. Лекарите ми казват, че е от силния шок, който съм преживял.

Откъде тръгна: http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=9009

Сподели в
 

Водещите на "По света и у нас" Марина Матева и Даниел Михайлов разказват какво е за тях телевизията и как БНТ ги избра за свои лица и гласове.

04.08.2020/18:52

Ръководителят на американското министерство на вътрешната сигурност е наредил ведомството да спре да събира информация за американски журналисти, които отразяват протестите в град Портланд, щата Орегон, след като медия съобщи за тази практика, каза говорител, цитиран от Ройтерс.

01.08.2020/18:59

В Конгреса на САЩ се явиха на изслушване главните изпълнителни директори на 4 от най-големите американски технологични компании, предаде Ройтерс.

31.07.2020/16:51

Регионалната телевизия "ТВ Враца" публикува критичен репортаж за посещението на Бойко Борисов във Враца, за което обществеността бе осведомена основно от видеото, заснето от правителствения пиар Севделина Арнаудова.

30.07.2020/16:54

Започналата проверка на Европейската комисия през 2016 г. за състоянието на медиите в Унгария още продължава. Това потвърди в Брюксел говорител на ЕК.

28.07.2020/16:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки