Маргарита Пешева: Интернет е нашата „електронна четка за зъби”

06.09.2010 /14:33 | Автор : КРОСС Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Доц. Маргарита Пешева е изследовател на електронните медии у нас. Публикувала е редица книги, посветени на електронните медии и телевизията, посочва към специално интервю за агенцията КРОСС.

Доц. Пешева е авторка на „Телевизията - политическата машина”, „Дворецът на Дедал. Телевизионният лабиринт”, „Телевизионното махало”, „Телевизия в преход” и др. В периода 2001-2010 г. е член на СЕМ и 2 мандата негов председател. Редовен доцент е във ВТУ „Св.св.Кирил и Методий”.

Доц. Пешева, новият речник „Думите на медийния преход” вече е факт. Разкажете за този интересен научен проект, още повече, Вие сте негов ръководител?

Издаването на този медиен речник е част от научно-изследователския проект „Електронната медийна среда в условията на преход и цифровизация 2001-2012 г.”, по линия на Министерството на образованието, младежта и науката.

Той се осъществява от научен колектив от изследователи от Софийски и Великотърновски университети. Бенефициент на проекта е Великотърновският университет „Св.св. Кирил и Методий”. Речникът е пръв по рода си, в него са представени 27 актуални медийни понятия, от които 24 понятия се публикуват за първи път.

Една от задачите, които научният колектив си постави, бе да се дефинира, с помощта на основни понятия, развитието на електронната медийна среда, бързото й разширяване чрез интернет и новите медии, нейната трансформация чрез цифровата наземна телевизия.

Ако сме успели да направим малка крачка напред в по-голямото разбиране и осмисляне на най-новите явления в електронната медийна среда, значи действително си е струвало вложените усилия.

Как подбрахте научния екип, който подготви речника?

Част от авторите в медийния речник са членове на научния колектив, който осъществява целия проект - проф. Милко Петров, гл.ас. Мария Попова, Евгения Николова, Силвия Цветкова.

Друга част от авторите поканих заради професионалните им знания и квалификация - например заедно с проф. Христо Кафтанджиев подготвихме понятието „реклама”, а той самият е най-добрият изследовател в областта на рекламата и маркетинга не само у нас, но и в Европа.

Поканих още Ели Герганова в качеството й на председател на сдружението „Национален съвет по саморегулация”, която написа понятията „саморегулация”, „защита на потребителите” и „защита на децата”.

Как подбрахте самите понятия? В научния екип имахте ли големи различия за кръга от понятия и медийни теми, който искате да представите?

Особени различия нямахме, пък и тежестта на подбора падна главно върху тримата редактори - заедно с проф. Петров и гл.ас.Мария Попова направихме този подбор, който, във всеки отделен етап, беше консултиран с всички членове на колектива.

Систематизацията на медийните понятия е в няколко основни направления. Речникът разглежда ефектите на конвергенцията и глобализацията, на медийния пазар и медийния плурализъм, които показват голямата динамика в медийния и телекомуникационния сектор.

Речникът представя още ефектите на интернет като интегрална медийна платформа, цифрова медийна среда, в която се създават нови медийни формати и различна журналистика.

Ефектите на онлайн журналистиката, медиаморфозата, мултимедията, интернет регулацията, кросмедията вече са задължителна част от нашето медийно всекидневие, което основно преминава в мрежата, блоговете, социалните мрежи.

С моите студенти често се шегуваме, че интернет е нашата „електронна четка за зъби”, без която не можем. През последните години мрежата генерира бързото развитие на една нова журналистика, която минава през кросмедията

А тя транспортира едно и също медийно съдържание „чрез” различни медийни платформи и върху различни носители.

В световните медийни практики обикновено това става в рамките на една медийна корпорация, у нас електронните медии вече налагат съвсем различни кросмедийни проекти.

Едновременното транспортиране на един и същ сутрешен блок в ефира на обществена медия като БНТ и национална търговска медия като „Дарик радио” е донякъде уникално, и то показва, че явлението „кросмедия” се развива много по-бързо, отколкото ние си мислим.

Това показва не само темповете на технологичната революция, но и бързата амортизация на книгите, които се опитват да я осмислят. След 3 години задължително трябва да подготвим ново издание на медийния речник, за да догоним, поне донякъде, промените в медийния сектор.

Имахте ли трудности и гафове в процеса на работата по подготовката на речника?

Имахме, разбира се. Интересното е, че някои грешки се повтарят. В „Речник по медийно право”, който излезе преди 5 години беше изпусната думата „реклама”, която излезе като допълнителна притурка. При нашия речник между първа и втора коректура с ужас видяхме, че сме пропуснали цели 2 думи, които добавихме.

Но такива неща се случват, никой не е перфектен напълно. Някои думи са по-добре и по- детайлно разработени от други, всеки автор е вложил собствената си индивидуалност, която го различава от останалите.

Главното за нас беше да направим малка стъпка напред в посока на онази медийна грамотност, която все още е дефицит в електронната медийна среда.

В практиката на СЕМ сме имали не един и два куриози - при нас са идвали собственици на радио- и телевизионни програми, които дори не знаеха, че през 2001 г. медийният закон беше претърпял съществени изменения, години след това те все още работеха по неговия първи вариант от 1998 г.

През 2009 г. след поредните поправки и разписването на нови правила и задължения за кабелните оператори, на среща с тях се оказа, че те не знаят, че поправките в закона предвиждат нови задължения за тях.

За развитието на тази медийна грамотност, която да отговаря на европейските стандарти са нужни много големи усилия. Този медиен речник е eдно от тях.

Вашият речник поставя специален акцент върху новите медии и медийни платформи. Изданието на речника на каква платформа е - на хартия или на електронен дисплей?

Чудесен въпрос. Научният колектив дълго обсъжда платформата, на която да издадем речника. В крайна сметка решихме, че един нов медиен речник несъмнено ще предизвика интереса на медийната общност и на студентите по журналистика, ето защо трябва да се издаде на различни медийни платформи - в интернет, на хартия и на диск.

Тук е мястото специално да благодаря на ВТУ „Св.св.Кирил и Методий”, който е бенефициент на проекта за професионалното разбиране и коректност към нашата работа.

Специални благодарности и на издателство „Фабер” във Велико Търново, което вложи много професионални усилия речникът да излезе в срок и в необходимото качество - на хартия и диск, а в средата на август той беше публикуван и на сайта на издателството, където е свободно достъпен за всички, които се интересуват.

Решихме да покажем уважение към хартията като традиционен носител на книгата, но и да използваме новите цифрови носители, на които принадлежи бъдещето в областта на електронните медии.

Кои са потенциалните потребители на един подобен речник и смятате ли, че той ще има достатъчно читатели?

Убедена съм, защото този речник включва основния пакет от актуални медийни понятия, които навлязоха в медийните анализи и практики в последните 10 години.

Смятам, че този речник ще предизвика интереса на медийната общност и ще бъде полезен на студентите от журналистическите и медийните специалности в доста наши университети. Както и на всички, които искат да бъдат в крак с развитието на новите медии и модерни технологии.

Именно затова той е публикуван в интернет, за да е полезен и достъпен за възможно най-широк кръг от читатели.

Кога ще е премиерата?

Премиерата на „Думите на медийния преход” ще се е на 16 септември от 18.00 ч. в сградата на БНР в София. Ще поканим много експерти и приятели от медийната и журналистическата общност и заедно ще пожелаем успешен старт на новия медиен речник. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Водещите на "По света и у нас" Марина Матева и Даниел Михайлов разказват какво е за тях телевизията и как БНТ ги избра за свои лица и гласове.

04.08.2020/18:52

Ръководителят на американското министерство на вътрешната сигурност е наредил ведомството да спре да събира информация за американски журналисти, които отразяват протестите в град Портланд, щата Орегон, след като медия съобщи за тази практика, каза говорител, цитиран от Ройтерс.

01.08.2020/18:59

В Конгреса на САЩ се явиха на изслушване главните изпълнителни директори на 4 от най-големите американски технологични компании, предаде Ройтерс.

31.07.2020/16:51

Регионалната телевизия "ТВ Враца" публикува критичен репортаж за посещението на Бойко Борисов във Враца, за което обществеността бе осведомена основно от видеото, заснето от правителствения пиар Севделина Арнаудова.

30.07.2020/16:54

Започналата проверка на Европейската комисия през 2016 г. за състоянието на медиите в Унгария още продължава. Това потвърди в Брюксел говорител на ЕК.

28.07.2020/16:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки