Севда Шишманова: БНТ трябва сама да си изкарва парите (2)

07.09.2010 /23:40 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Едно активно поколение отдавна е спряло да ползва телевизията като основен източник на информация. И ако подобен слот има излъчване онлайн - това е шансът за съдържание, което младата аудитория би гледала, констатира пред “Сега” Севда Шищманова.

Политиката остава ли на дневен ред рано сутрин?

Сутрешният блок не може да се откаже от първата си част, в която аудиторията е възпитана да очаква политически сблъсъци. Смятам, че подобна трансформация в момента не може да се случи - няма ресурс за зрителите да се извади конкуренция на този политически слот.

Но можем да го направим по-динамичен, изнасяйки по-голяма част от темите извън студиото, от мястото на събитието. Зрителят е чувствителен към това да има усещането, че присъства в ефир. Затвореността в студиото е дефект на развитието на телевизията като цяло.

Напоследък сякаш частните телевизии ви отнеха инициативата за българските сериали.

Тук също би трябвало да има радикална промяна в подхода. Разбирам очакванията към БНТ да е по-консервативна и да предлага съдържание с обществена функция.

Обществен профил не означава скука. Коренно трябва да се промени начинът, по който се поръчват филмите, по който се работи с продуцентските компании.

Кинообщността също трябва да преразгледа своите претенции към нас, защото те работят при много различни условия с частните телевизии и трябва да позволят на БНТ тази динамика. Имаме обявена сесия за сезонен сериал на съвременна тематика.

Тематично го разбирайте като част от възможността да се направи дисекция на процесите в обществото. За трети пореден път обявяваме подобна позиция, но до този момент нямаше интересен проект. Постъпваха проекти, свързани с една старомодна представа за тематиката на сериалите.

Скучно съдържание и нагласа, че БНТ може да продуцира само сериали, свързани с някаква идентичност на българина, селска тематика, със спорен хумор или другата крайност по тежки литературни произведения. Това е имиджът, който стои в съзнанието на гилдията, а трябва да е точно обратното.

Не, БНТ иска да заснеме това, което ни се случва в ежедневието днес. Ние имаме най-силните новини и публицистика и не може да нямаме най-добрия български сериал.

Не загуби ли БНТ традиционното си неделно лидерство с тежкия и тромав формат "В неделя с..."?

Формално погледнато, не, защото то има най-висок рейтинг в този пояс. Аз винаги съм имала претенция към качеството на реализиране на този блок и към времетраенето му.

Предаването няма да се завърне на екран в познатия ви вариант. Обмисляме друго развитие в този часови пояс. Имаме идея, но е рано да ви я представя.

Какво ново да очакваме в есенната програма?

Предаването "Референдум" ще излъчи първите си издания пряко от Брюксел от студиото на Европарламента с български теми в актуалния политически сезон.

От октомври стартираме "Отвореното кино на екран", където ще излъчим 10-те най-хубави български филма от последното десетилетие: "Дзифт", "Източни пиеси", "Светът е голям...", "Писмо до Америка", "Мила от Марс", "Емигранти".

Ще следваме пътя на пътуващото кино, за да видим защо изчезнаха киносалоните, а се връщат зрителите. Освен това ще направим алтернативен слот с документално кино.

Но освен най-доброто от актуалната документалистика на съвременните обществени телевизии ще включва и едно от най-модерните неща в момента - креативното, фестивално документално кино. То на практика отсъства от българския ефир.

Ще имате ли достатъчен финансов ресурс да програмирате новите проекти?

Продължавам да твърдя, че на БНТ трябва да й бъде дадена възможност сама да изкарва парите си.

Имате предвид ограничението за реклама?

Да, но не да отпадне изцяло, а да отпадне ограничението за праймтайма. Нямам илюзии, че някой ще даде повече време за реклама в БНТ, отколкото сега. Но да бъде дадена възможност за продуктово позициониране не само в киното, а и във външните продукции.

Да работим за парите, които да инвестираме в съдържанието и качеството на предаванията си. Нали всички искаме да развиваме пазара? 

Вижте част първа: http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=9187   
 

Сподели в
 

В рамките на кампанията ни „Проект 48“ всяка седмица сайтът azcheta.com споделя полезни материали, които разглеждат ключови елементи на медийната грамотност. Днес продължава с темата за фалшивите новини и различните способи за създаване на фалшиво съдържание. Става дума за явлението дийпфейк (“deepfake” – англ.), чрез което се симулират видеоизказвания на публични личности, които всъщност никога не са се случили.

26.01.2021/11:57

Асът в автомобилната журналистика до последно работеше в изданието „Факти”

19.01.2021/15:25

Сайтът Обаче.бг предлага откъс от статията “Social Media Regulation: Models and Proposals“ на д-р Бисера Занкова и проф. д-р Валери Димитров, публикувана през 2020 г. в списанието Journalism and Mass Communication, David Publishing (volume 10, N 2, March – April) с идеята да се анализира възможността за създаване на арбитраж за разглеждане на спорове към социалните медийни платформи. В нея авторите обсъждат и механизма за регулиране на съдържанието на Facebook.

11.01.2021/17:29

"Радиото е марка и стандарт", каза пред БНР Мария Стефанова - дългогодишен журналист от програма "Хоризонт" на БНР, бивша председателка на СЕМ.

05.01.2021/12:00

Традиционният благотворителен спектакъл „Българската Коледа“ ще бъде излъчен на 25 декември. Зрителите на БНТ и слушателите на БНР ще видят и чуят повече за благородната кауза, която помага на стотици български деца.

25.12.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В главата на излезлия преди дни брой 2 на вестник "Тракия" от 2021 г. ще видите: Год. C - centum, сиреч сто. Изминава един век от излизането на първия брой на вестник „Тракия”. И на мен като негов редактор (от 2014 г. насам) се падна високата чест да съобщя на четящата публика за този вестникарски юбилей.

26.01.2021 /15:01 | Автор: Тодор Коруев | Източник: СБЖ

Безпощадният коронавирус не подмина и легендата в журналистиката Лари Кинг, за чиято кончина разбрахме преди дни. Той е от онези личности, за които трудно може да се говори в минало време, защото след себе си остави ярка диря в професията журналист. Като емблематичен телевизионен и радиоводещ той щедро споделяше тайните на успеха си и даваше полезни и практични съвети на младите как да се изградят като успешни журналисти. Може би поради тази причина неговата книга „Как да водим разговор – без значение с кого, кога и къде“ бе обявена за световен бестселър.

25.01.2021 /19:27 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 46 гости

Бързи връзки