Фердинанд фон Хабсбург: Телевизия Da Vinci прави ученето забавно

09.09.2010 /13:09 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Фердинанд-Карл фон Хабсбург-Лотринген-Кобург е роден през 1965 г. в Цюрих с официална титла ерцхерцог на Австрия, въвежда към интервю за "Класа" Елиана Митова.

Правнук е на австрийския император Франц Йосиф, а дядо му е брат на последния император Карл I, детрониран през 1918 г.

Гордее се с принадлежността си към династията на Хабсбургите, германски аристократичен род, който от 1278 до 1918 г. управлява редица европейски държави, между които Австрия, Испания, Нидерландия (днешните Белгия, Холандия и Люксембург), Унгария, Хърватия, Босна и Херцеговина, Чехия, Португалия и др.

Въпреки че е принц от Хабсбургите, предпочита да не го подчертава. Упражнява гражданската си професия в медийния бранш. Има австрийско гражданство, от 1999 г. е женен за германската телевизионна водеща Катарина Изабел, графиня фон Харденберг, с която имат 3 деца. Работи и живее в Берлин.

Фердинанд Хабсбург има 17-годишен опит в медиите и маркетинга. Започва кариерата си в телевизионния отдел на медийната компания „Бертелсман“ и е сред учредителите на платената телевизионна мрежа Premiere.

Работил е във Великобритания, Германия, Австрия, САЩ, Полша и Египет. Преди да основе медийна група и да стартира собствен телевизионен канал, Хабсбург е заемал ръководни постове при ITI (Варшава), „Ред Бул“ (Залцбург), „Белфегор медия“ (Берлин), IVT (Ню Йорк) и ECM (Лондон).

Основател и управляващ директор е на „Да Винчи медия“ ООД (Da Vinci Media GmbH). През 2007 г. лансира първия телевизионен канал на медийната група: изцяло образователната семейна телевизия Da Vinci Learning.

В момента е мажоритарен собственик на „Да Винчи медия“ ООД, частна и независима компания със седалище в Берлин. В началото на 2011 г. „Да Винчи медия“ ООД лансира и втория си образователен телевизионен канал Da Vinci Universitas.

Г-н Хабсбург, чия беше идеята за създаването на Da Vinci Learning?

Идеята за канала всъщност дойде от моя син Якоб. Когато беше 4-годишен, той започна да ми задава безкрайно много въпроси, на които не можех да отговоря. Така че ми хрумна идеята да създам един телевизионен канал, който да е в състояние да отговори на всички въпроси, които децата задават – една телевизионна станция както за деца, така и за възрастни.


Целта на Da Vinci Learning е проста: Искаме да покажем, че ученето може да бъде забавно и че телевизията може да бъде смислена и полезна за децата и семействата, показвайки първокласни образователни програми. С тази формула през последните три години успяхме да убедим около 5 милиона абонати и да ги забавляваме с образование.

Изключително полезно и благородно е една телевизия да служи на познанието. Но не е доходно. Как се издържа Da Vinci Learning?

Този телевизионен канал в по-голямата си част е финансиран със собствени средства и с подкрепата на семейството и приятелите ми. В този смисъл капиталът, с който създадохме и развихме канала, е с абсолютно ясен произход.

След тежките начални години в момента жънем голям успех с нашия телевизионен канал. Вече присъстваме в девет страни със съответната местна езикова версия на програмата.

Представете най-интересното от програмата на канала!

Любимите ми програми по Da Vinci Learning са „Наука от задния двор” ( Backyard Science), една програма от деца за деца, в която с помощта на експерименти малките опознават и изучават света.

Също така „Марви Хемър”, предаване, водено от едно откачено, но винаги любопитно мишле, което по своя уникален начин обяснява на деца и възрастни различни природни явления.

С голямо удоволствие гледам програми като „Важни открития в науката и техниката” (Meilensteine der Naturwissenschaft und Technik), където са разказани биографиите на важни учени и откриватели.

Имате ли обратна връзка със зрителите, какво ви казват те?

На уебстраницата (da-vinci-learning.com/ ) получаваме много отзиви от зрители, от деца и родители и често от учители. Тази положителна обратна връзка е много важна за нас, тя ни мотивира в мисията ни, наречена: "Да превърнем ученето в удоволствие!", или както пише в нашия девиз: "Удоволствието да знаеш".

А знаете ли как се приема Da Vinci Learning в България?

Като цяло се възприема много добре в България. Също така сме изключително щастливи от новото споразумение с „КейбълТЕЛ“, с чиято помощ ще бъдем поканени да влезем във всички български семейства, абонати на „КейбълТЕЛ“.

Били ли сте в нашата страна, какви впечатления оставят у вас българите?

Да, често съм бил в България и аз съм много впечатлен вероятно от уникалното гостоприемство в тази страна. Също мисля, че България е страна, която ражда много умни глави като например шахматисти и компютърни специалисти. Поради това вярвам, че един образователен канал ще бъде много популярен във вашата страна.

Какво да очакваме занапред от Da Vinci Learning?

Към края на годината ще стартираме един нов телевизионен канал. Той се казва Da Vinci Universitas и ще излъчва най-добрите университетски лекции от партньори като „Йейл“ и „Принстън“.

Новият образователен телевизионен канал ще бъде насочен не само към студентите, а и към всички, които намират удоволствие в ученето. Накратко: един канал за любознателни умове.


 

Сподели в
 

В рамките на кампанията ни „Проект 48“ всяка седмица сайтът azcheta.com споделя полезни материали, които разглеждат ключови елементи на медийната грамотност. Днес продължава с темата за фалшивите новини и различните способи за създаване на фалшиво съдържание. Става дума за явлението дийпфейк (“deepfake” – англ.), чрез което се симулират видеоизказвания на публични личности, които всъщност никога не са се случили.

26.01.2021/11:57

Асът в автомобилната журналистика до последно работеше в изданието „Факти”

19.01.2021/15:25

Сайтът Обаче.бг предлага откъс от статията “Social Media Regulation: Models and Proposals“ на д-р Бисера Занкова и проф. д-р Валери Димитров, публикувана през 2020 г. в списанието Journalism and Mass Communication, David Publishing (volume 10, N 2, March – April) с идеята да се анализира възможността за създаване на арбитраж за разглеждане на спорове към социалните медийни платформи. В нея авторите обсъждат и механизма за регулиране на съдържанието на Facebook.

11.01.2021/17:29

"Радиото е марка и стандарт", каза пред БНР Мария Стефанова - дългогодишен журналист от програма "Хоризонт" на БНР, бивша председателка на СЕМ.

05.01.2021/12:00

Традиционният благотворителен спектакъл „Българската Коледа“ ще бъде излъчен на 25 декември. Зрителите на БНТ и слушателите на БНР ще видят и чуят повече за благородната кауза, която помага на стотици български деца.

25.12.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В главата на излезлия преди дни брой 2 на вестник "Тракия" от 2021 г. ще видите: Год. C - centum, сиреч сто. Изминава един век от излизането на първия брой на вестник „Тракия”. И на мен като негов редактор (от 2014 г. насам) се падна високата чест да съобщя на четящата публика за този вестникарски юбилей.

26.01.2021 /15:01 | Автор: Тодор Коруев | Източник: СБЖ

Безпощадният коронавирус не подмина и легендата в журналистиката Лари Кинг, за чиято кончина разбрахме преди дни. Той е от онези личности, за които трудно може да се говори в минало време, защото след себе си остави ярка диря в професията журналист. Като емблематичен телевизионен и радиоводещ той щедро споделяше тайните на успеха си и даваше полезни и практични съвети на младите как да се изградят като успешни журналисти. Може би поради тази причина неговата книга „Как да водим разговор – без значение с кого, кога и къде“ бе обявена за световен бестселър.

25.01.2021 /19:27 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 46 гости

Бързи връзки