Фердинанд фон Хабсбург: Телевизия Da Vinci прави ученето забавно

09.09.2010 /13:09 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Фердинанд-Карл фон Хабсбург-Лотринген-Кобург е роден през 1965 г. в Цюрих с официална титла ерцхерцог на Австрия, въвежда към интервю за "Класа" Елиана Митова.

Правнук е на австрийския император Франц Йосиф, а дядо му е брат на последния император Карл I, детрониран през 1918 г.

Гордее се с принадлежността си към династията на Хабсбургите, германски аристократичен род, който от 1278 до 1918 г. управлява редица европейски държави, между които Австрия, Испания, Нидерландия (днешните Белгия, Холандия и Люксембург), Унгария, Хърватия, Босна и Херцеговина, Чехия, Португалия и др.

Въпреки че е принц от Хабсбургите, предпочита да не го подчертава. Упражнява гражданската си професия в медийния бранш. Има австрийско гражданство, от 1999 г. е женен за германската телевизионна водеща Катарина Изабел, графиня фон Харденберг, с която имат 3 деца. Работи и живее в Берлин.

Фердинанд Хабсбург има 17-годишен опит в медиите и маркетинга. Започва кариерата си в телевизионния отдел на медийната компания „Бертелсман“ и е сред учредителите на платената телевизионна мрежа Premiere.

Работил е във Великобритания, Германия, Австрия, САЩ, Полша и Египет. Преди да основе медийна група и да стартира собствен телевизионен канал, Хабсбург е заемал ръководни постове при ITI (Варшава), „Ред Бул“ (Залцбург), „Белфегор медия“ (Берлин), IVT (Ню Йорк) и ECM (Лондон).

Основател и управляващ директор е на „Да Винчи медия“ ООД (Da Vinci Media GmbH). През 2007 г. лансира първия телевизионен канал на медийната група: изцяло образователната семейна телевизия Da Vinci Learning.

В момента е мажоритарен собственик на „Да Винчи медия“ ООД, частна и независима компания със седалище в Берлин. В началото на 2011 г. „Да Винчи медия“ ООД лансира и втория си образователен телевизионен канал Da Vinci Universitas.

Г-н Хабсбург, чия беше идеята за създаването на Da Vinci Learning?

Идеята за канала всъщност дойде от моя син Якоб. Когато беше 4-годишен, той започна да ми задава безкрайно много въпроси, на които не можех да отговоря. Така че ми хрумна идеята да създам един телевизионен канал, който да е в състояние да отговори на всички въпроси, които децата задават – една телевизионна станция както за деца, така и за възрастни.


Целта на Da Vinci Learning е проста: Искаме да покажем, че ученето може да бъде забавно и че телевизията може да бъде смислена и полезна за децата и семействата, показвайки първокласни образователни програми. С тази формула през последните три години успяхме да убедим около 5 милиона абонати и да ги забавляваме с образование.

Изключително полезно и благородно е една телевизия да служи на познанието. Но не е доходно. Как се издържа Da Vinci Learning?

Този телевизионен канал в по-голямата си част е финансиран със собствени средства и с подкрепата на семейството и приятелите ми. В този смисъл капиталът, с който създадохме и развихме канала, е с абсолютно ясен произход.

След тежките начални години в момента жънем голям успех с нашия телевизионен канал. Вече присъстваме в девет страни със съответната местна езикова версия на програмата.

Представете най-интересното от програмата на канала!

Любимите ми програми по Da Vinci Learning са „Наука от задния двор” ( Backyard Science), една програма от деца за деца, в която с помощта на експерименти малките опознават и изучават света.

Също така „Марви Хемър”, предаване, водено от едно откачено, но винаги любопитно мишле, което по своя уникален начин обяснява на деца и възрастни различни природни явления.

С голямо удоволствие гледам програми като „Важни открития в науката и техниката” (Meilensteine der Naturwissenschaft und Technik), където са разказани биографиите на важни учени и откриватели.

Имате ли обратна връзка със зрителите, какво ви казват те?

На уебстраницата (da-vinci-learning.com/ ) получаваме много отзиви от зрители, от деца и родители и често от учители. Тази положителна обратна връзка е много важна за нас, тя ни мотивира в мисията ни, наречена: "Да превърнем ученето в удоволствие!", или както пише в нашия девиз: "Удоволствието да знаеш".

А знаете ли как се приема Da Vinci Learning в България?

Като цяло се възприема много добре в България. Също така сме изключително щастливи от новото споразумение с „КейбълТЕЛ“, с чиято помощ ще бъдем поканени да влезем във всички български семейства, абонати на „КейбълТЕЛ“.

Били ли сте в нашата страна, какви впечатления оставят у вас българите?

Да, често съм бил в България и аз съм много впечатлен вероятно от уникалното гостоприемство в тази страна. Също мисля, че България е страна, която ражда много умни глави като например шахматисти и компютърни специалисти. Поради това вярвам, че един образователен канал ще бъде много популярен във вашата страна.

Какво да очакваме занапред от Da Vinci Learning?

Към края на годината ще стартираме един нов телевизионен канал. Той се казва Da Vinci Universitas и ще излъчва най-добрите университетски лекции от партньори като „Йейл“ и „Принстън“.

Новият образователен телевизионен канал ще бъде насочен не само към студентите, а и към всички, които намират удоволствие в ученето. Накратко: един канал за любознателни умове.


 

Сподели в
 

Водещите на "По света и у нас" Марина Матева и Даниел Михайлов разказват какво е за тях телевизията и как БНТ ги избра за свои лица и гласове.

04.08.2020/18:52

Ръководителят на американското министерство на вътрешната сигурност е наредил ведомството да спре да събира информация за американски журналисти, които отразяват протестите в град Портланд, щата Орегон, след като медия съобщи за тази практика, каза говорител, цитиран от Ройтерс.

01.08.2020/18:59

В Конгреса на САЩ се явиха на изслушване главните изпълнителни директори на 4 от най-големите американски технологични компании, предаде Ройтерс.

31.07.2020/16:51

Регионалната телевизия "ТВ Враца" публикува критичен репортаж за посещението на Бойко Борисов във Враца, за което обществеността бе осведомена основно от видеото, заснето от правителствения пиар Севделина Арнаудова.

30.07.2020/16:54

Започналата проверка на Европейската комисия през 2016 г. за състоянието на медиите в Унгария още продължава. Това потвърди в Брюксел говорител на ЕК.

28.07.2020/16:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки