Витомир Саръиванов: Спортната журналистика е страхотно училище

11.09.2010 /12:04 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Още през 1976 г., когато е бил 5-годишен, Витомир Саръиванов участва в детския сериал “Мери Попинс”. По-късно изиграва ролята на малкия Константин в “Константин Философ”, добавя към интервю за “24 часа” Паола Хюсеин:

Започва кариерата си като спортен журналист в БНТ, където влиза с конкурс. Коментирал е футболни мачове на две световни първенства във Франция и Корея и Япония, едно европейско - в Белгия и Холандия, както и хокейните турнири на Зимните олимпийски игри в Нагано и Солт Лейк Сити.

Работил е в “Ринг” и “Евроспорт”. Бил е лице на предаванията “Сделка или не”, “Хванати в изневяра”, “Островът на изкушенията”, “Цената на истината”, “Сблъсък”. От юни започна да води сутрешния блок на Нова тв “Здравей, България”. Женен е, има 9-годишен син и 5-годишна дъщеря.

Г-н Саръиванов, докога ще водите сутрешния блок на Нова тв от улицата? Не ви ли е студено?

Излъгаха ни метеоролозите. Казаха, че целият септември щял да е много топъл. Но не уточнихме, че може би техните прогнози се отнасят за 14 ч, а не за 6,30 ч, когато температурите са коренно различни. И е малко хладничко. Може би до края на другата седмица, а може и до края на месеца, не знам. Трябва да свърши прословутият ремонт на студиото.

Имахте ли претенции коя да бъде партньорката ви на екрана?

Не мога да имам претенции. Претенции може да има някой, който смята себе си за незаменим и се има за звезда. Звезди в България няма. За да си такъв, след табелата, на която пише Калотина, хората също трябва да знаят кой си. А 99,9% от хората у нас след тази табела се превръщат в тотални анонимници.

Славата в България те прави само малко по-популярен от останалите. Не се възприемам така, по никой начин не съм се променил, не съм станал надут. Аз съм същият човек, какъвто съм бил преди.

Малко по-отговорен станал ли сте? Все пак известните зависят донякъде от общественото мнение.

Да, вероятно се съобразявам с повече неща.

Преди време се появиха папарашки снимки, на които се твърдеше, че сте вие.

Не коментирам.

Защо отказвате да говорите за личния си живот?

Личният ми живот е мой и не смятам, че е особено важен за обществото.

Иван Христов каза в едно ваше предаване, че всички говорят за три неща - за сватбата, за развода и за още нещо. Как възприехте това?

Като част от закачка с филма “Оркестър без име” - “ще ви изпея една песен за морето, любовта и още нещо”, мисля, че така беше.

Материалите в пресата, които излизат и не засягат професионалните ви качества, а личния ви живот, тормозят ли семейството ви?

Нямам проблеми в семейството си. Проблем може да има човек, който вярва и обръща внимание на подобни неща.

Трябва ли популярните личности да се крият какво правят в свободното си време?

Чак пък да се крие. Не. Криенето дава знак за нещо нередно. Всеки преценява за себе си какво да прави, как иска да живее. Не може да сложим всички хора под общ знаменател и да кажем това е правилно, другото не. И това му е хубавото на този живот, защото иначе щяхме да сме като роботи. Шарено е.

Имате доста голям ръчен часовник. За да го виждате по-добре по време на работа ли е?

Много харесвам часовници. Този е “Калвин Клайн”. Не знам защо, човек сигурно все на нещо трябва да е фен. Чак колекция нямам. Имам 10-12, като не всичките са маркови.

По този повод се кодоша с жена си, когато ме пита примерно: защо сега трябва да ходите на хокей със Стефан (синана Витомир - б.а.)?"Радвай се, че ходим да спортуваме, можех да бъда филателист", й отговарям. Това е изключително неприятно хоби. За мен е най-скучното нещо на света.

По колко време се подготвяте за сутрешния блок?

Целия преден ден. Отстрани изглежда по следния начин - едни хора водят два часа предаване, след което си заминават и в 9,30 ч, когато за нормалния човек денят започва, за нас трябва да е приключил. Гледай колко хубаво. Но няма такова нещо. След 9,30 ч почваш да готвиш следващото предаване. И това е всеки божи ден.

На какво се дължи бързата ви реакция в ефира? От спортната журналистика ли е?

Това е въпрос на тренинг. Спортната журналистика е страхотно училище. Когато започнах през 1994 г., имаше една телевизия. Да пробиеш там, беше изключително трудно. Затова се изисква наистина да имаш нещо зад гърба си, не може да си кух като лейка.

Вие как успяхте?

Явих се на конкурс за редактори и водещи в спортната редакция. Тогава Хачо беше генерален директор на БНТ. Взеха ни 10-15 души на пробен срок.

Откъде е интересът ви към спорта?

Аз съм играл хокей много дълги години и винаги спортът ми е бил много интересен. Е, не ми е било детска мечта. Аз не съм човек, който си поставя цел и непременно се стреми да я изпълни, преминавайки като валяк. За мен това е грозният вид на думата амбиция. Има един тип амбициозни провинциалисти, които са особено племе. Не са ми приятни.

След БНТ бях в "Ринг", в "Евроспорт". Спортната журналистика възпитава усета ти за време, което е много важно в телевизията. Примерно имаш една тема и 5 минути за нея. Значи много точно трябва да си разпределиш нещата, за които искаш да питаш и за които искаш да говориш.

Ако го нямаш този усет, се получава едно обичайно явление, което често гледаме по телевизията - разтеглен разговор, в който тъкмо започне да става интересно и някой казва: времето не ни стига, съжалявам. Разбира се, невинаги е възможно да разпределиш правилно нещата, защото ако имаш необщителен гост, не се получава.

Реакцията наистина се възпитава в спорта, защото там имаш части от секундата. Когато си се възпитал по този начин и си минал през това, всичко останало ти е много лесно.

А в сутрешния блок реагирам, защото ми е интересно това, което ми обясняват. Ако не ми е интересно, ще чакам да чуя, че другият е свършил. След това ще задам следващия въпрос.

Кой ви пише въпросите?

Нямам написани въпроси. Изключително рядко си ги правя предварително. Имам теми и примерно някой цитат, който ми трябва, за да го използвам в разговора. Мразя да помня дати и имена, затова си вадя такива неща.

Сега обяснявам и на младите колеги, че да стане едно интервю интересно, трябва сам да си отговориш какво интересува зрителите. Тогава ще знаеш как да говориш с човека пред теб. То е простичко.

Кое ви отказа от спортната журналистика и ви привлече да станете водещ на най-различни формати?

Човек трябва да опитва нещо ново. Аз обичам предизвикателствата. Но не съм се отказал изцяло от спортната журналистика. Тя не е нещо, което можеш да зарежеш. Преди известно време ми се обадиха колеги да ми кажат, че от следващия сезон ще излъчват Националната хокейна лига, и ме поканиха да коментирам.

Малко ще ми е сложно, защото мачовете са през нощта, но за собствен кеф ще отида за 1-2 мача, защото ми е приятно.

По коя телевизия ще бъдат? По някой канал на Нова тв ли?

Ще видим. Това не е толкова важно. Ще го уредим този въпрос, щом става дума за 1 мач. От друга страна, с Нико Тупарев сме приятели от много години, били сме съученици. Когато тръгваха още първите проекти, той ме викаше, но тогава на мен не ми се занимаваше. А и най-добрият начин да си развалиш приятелството с някого е, като работите заедно.

Развалихте ли го?

Не, слава богу. Но когато ставаше дума за първото предаване, което правихме - "Сделка или не", ми влезе под кожата. Хареса ми и структурата на предаването, и съдържанието.

Аз съм си комарджия, хазартен тип. Не играя комар, въпреки че съм го правил и съм имал залитания. Много бързо се паля за някои неща, но и много бързо ми омръзват.

Доволен ли сте от рейтингите? Вероятно сте свикнали на по-високи в другите ви предавания?

Да, така е. За мен беше много трудно, защото всичко, което съм правил до този момент, е било изключително сполучливо и винаги с много високи резултати. Сега има моменти, в които се чувствам леко потиснат.

Общували сте с всякакви хора пред камера. Кои са по-естествени и откровени - обикновените хора или политиците и известните?

По-естествени и откровени са обикновените хора, защото имат много по-малко неща, които да крият. А и има един тип хора сред политиците, които се държат по един начин в нормален разговор и по друг, когато работят камерите.

Всичко им става по-различно, дори и езикът на тялото, изразите, начините, по които се опитват да избягват въпросите. Тях ги учат на такива неща. Това е нормалният мач, който върви между тях и нас. Ние ги питаме някакви неща, те ни отговарят, без да ни казват нищо.

Какво искате от професията си?

Да имам възможност да избирам какво да правя, а не да трябва да правя нещо под принуда.
(Със съкращения)


 

Сподели в
 

Водещите на "По света и у нас" Марина Матева и Даниел Михайлов разказват какво е за тях телевизията и как БНТ ги избра за свои лица и гласове.

04.08.2020/18:52

Ръководителят на американското министерство на вътрешната сигурност е наредил ведомството да спре да събира информация за американски журналисти, които отразяват протестите в град Портланд, щата Орегон, след като медия съобщи за тази практика, каза говорител, цитиран от Ройтерс.

01.08.2020/18:59

В Конгреса на САЩ се явиха на изслушване главните изпълнителни директори на 4 от най-големите американски технологични компании, предаде Ройтерс.

31.07.2020/16:51

Регионалната телевизия "ТВ Враца" публикува критичен репортаж за посещението на Бойко Борисов във Враца, за което обществеността бе осведомена основно от видеото, заснето от правителствения пиар Севделина Арнаудова.

30.07.2020/16:54

Започналата проверка на Европейската комисия през 2016 г. за състоянието на медиите в Унгария още продължава. Това потвърди в Брюксел говорител на ЕК.

28.07.2020/16:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки