Тв гурото Хауърд Шулц: Детекторът на лъжата в Нова е честен

12.09.2010 /20:19 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Детектор на лъжата ще помага да решиш дали си пасваш с половинката. Машинката ще се ползва в новата игра на Нова тв “Истината за нас”, посочва към интервю с тв специалиста в САЩ Хауърд Шулц пред "Труд" Соня Спасова:

Състезанието за сгодени двойки e дело на същите продуценти, които правиха преди година “Цената на истината”. Тогава форумите в интернет и кафенетата запушиха от подозрения, че участниците са актьори, а историите - преувеличени.

Сега призракът на съмнението отново се зададе. А и нали сгодените двойки нямат интерес да си вадят най-кирливите ризи пред хората? Освен голямата награда от 100 000 лв. на карта залагат и връзката си. Но имат шанс да затъмнят историята на Брад Пит и Анджелина Джоли.

От “Цената на истината” вече знаем едно. Дори да не са актьори, участниците бяха въвлечени в истинска постановка. Защото те всъщност отговаряха на едни и същи въпроси по 2 пъти. Веднъж при проучването с детектор на лъжата и после - при записа на предаването.

Така всъщност имаха възможност да обмислят предварително кога да се разплачат или кога да се ядосват, смятат най-любопитните зрители. Дали да вярва или не, всеки решава сам за себе си.

Шулц: Полиграфът показва фактите в черно или бяло

Хауърд Шулц е от най-популярните телевизионери в САЩ. Продуцентската му компания Lighthearted Entertainment е разработила много тв предавания, сред които “Цената на истината”, “Истината за нас” и “Пълна промяна”.

Господин Шулц, какво по-различно ще предложи “Истината за нас” от вече познатото предаване “Цената на истината”, където също имаше детектор на лъжата?

В “Цената на истината” тествахме способността на участниците да казват истината, могат ли да отговорят на 21 въпроса, без да излъжат. Там всеки проверяваше самия себе си.

Докато в “Истината за нас” сгодените двойки ще проверяват доколко се познават и дали са подходящи един за друг.
Желанието ми е чрез този формат да направим браковете по-здрави и успешни, тъй като статистиката сочи, че разводите навсякъде по света се увеличават.

Иска ми се да накараме зрителите да се замислят за ефективността на връзките си да общуват по-искрено помежду си. Двойките в това предаване сами ще избират какви въпроси да си задават.

Защо смятате, че пред камерата хората ще са по-искрени към партньора си, отколкото вкъщи?

Заради полиграфа. Той ги задължава да бъдат максимално открити, защото отчита лъжа или истина, показва фактите такива, каквито са - или в черно, или в бяло.

Как да повярваме, че резултатите от тази машина, са верни?

Със сигурност е така, винаги са верни! Наистина има въпроси, за които детекторът не може да бъде категоричен, т. нар. неопределени въпроси, но такива питания ние не използваме в нашето шоу. Аз зная, че полиграфът отчита правилно, вярвам в това, а и световната практика го доказва, няма място за съмнения!

Има съмнения у зрителите, че участниците в “Цената на истината” са актьори и че всичко е нагласено? Как ще докажете, че героите в предаванията, които правите тук и в Америка, са истински?

Участниците в нашите предавания са реални хора, иначе не бихме претендирали, че правим риалити шоу. Чух, че в България хората са доста скептични и не вярват на това, което виждат по телевизията.

Нямам идея защо е така - вероятно са се научили да не се доверяват и може би това не е толкова лошо. Но аз като автор и на двете предавания, ви уверявам, че участниците в “Цената на истината” и тези, които ще видите в “Истината за нас”, са реални и ще разкажат своите лични истории.

Знаете ли, реалността винаги е по-добра спрямо това, което може да се изиграе или постави. А и продуцентът на предаването тук Ники Николов затова се съгласи да яви на тест с полиграф - за да докаже, че новото предаване ще е съвсем истинско, без сценарии и актьори.(Със съкращения)


 

Сподели в
 

Водещите на "По света и у нас" Марина Матева и Даниел Михайлов разказват какво е за тях телевизията и как БНТ ги избра за свои лица и гласове.

04.08.2020/18:52

Ръководителят на американското министерство на вътрешната сигурност е наредил ведомството да спре да събира информация за американски журналисти, които отразяват протестите в град Портланд, щата Орегон, след като медия съобщи за тази практика, каза говорител, цитиран от Ройтерс.

01.08.2020/18:59

В Конгреса на САЩ се явиха на изслушване главните изпълнителни директори на 4 от най-големите американски технологични компании, предаде Ройтерс.

31.07.2020/16:51

Регионалната телевизия "ТВ Враца" публикува критичен репортаж за посещението на Бойко Борисов във Враца, за което обществеността бе осведомена основно от видеото, заснето от правителствения пиар Севделина Арнаудова.

30.07.2020/16:54

Започналата проверка на Европейската комисия през 2016 г. за състоянието на медиите в Унгария още продължава. Това потвърди в Брюксел говорител на ЕК.

28.07.2020/16:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки