Тв гурото Хауърд Шулц: Детекторът на лъжата в Нова е честен

12.09.2010 /20:19 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Детектор на лъжата ще помага да решиш дали си пасваш с половинката. Машинката ще се ползва в новата игра на Нова тв “Истината за нас”, посочва към интервю с тв специалиста в САЩ Хауърд Шулц пред "Труд" Соня Спасова:

Състезанието за сгодени двойки e дело на същите продуценти, които правиха преди година “Цената на истината”. Тогава форумите в интернет и кафенетата запушиха от подозрения, че участниците са актьори, а историите - преувеличени.

Сега призракът на съмнението отново се зададе. А и нали сгодените двойки нямат интерес да си вадят най-кирливите ризи пред хората? Освен голямата награда от 100 000 лв. на карта залагат и връзката си. Но имат шанс да затъмнят историята на Брад Пит и Анджелина Джоли.

От “Цената на истината” вече знаем едно. Дори да не са актьори, участниците бяха въвлечени в истинска постановка. Защото те всъщност отговаряха на едни и същи въпроси по 2 пъти. Веднъж при проучването с детектор на лъжата и после - при записа на предаването.

Така всъщност имаха възможност да обмислят предварително кога да се разплачат или кога да се ядосват, смятат най-любопитните зрители. Дали да вярва или не, всеки решава сам за себе си.

Шулц: Полиграфът показва фактите в черно или бяло

Хауърд Шулц е от най-популярните телевизионери в САЩ. Продуцентската му компания Lighthearted Entertainment е разработила много тв предавания, сред които “Цената на истината”, “Истината за нас” и “Пълна промяна”.

Господин Шулц, какво по-различно ще предложи “Истината за нас” от вече познатото предаване “Цената на истината”, където също имаше детектор на лъжата?

В “Цената на истината” тествахме способността на участниците да казват истината, могат ли да отговорят на 21 въпроса, без да излъжат. Там всеки проверяваше самия себе си.

Докато в “Истината за нас” сгодените двойки ще проверяват доколко се познават и дали са подходящи един за друг.
Желанието ми е чрез този формат да направим браковете по-здрави и успешни, тъй като статистиката сочи, че разводите навсякъде по света се увеличават.

Иска ми се да накараме зрителите да се замислят за ефективността на връзките си да общуват по-искрено помежду си. Двойките в това предаване сами ще избират какви въпроси да си задават.

Защо смятате, че пред камерата хората ще са по-искрени към партньора си, отколкото вкъщи?

Заради полиграфа. Той ги задължава да бъдат максимално открити, защото отчита лъжа или истина, показва фактите такива, каквито са - или в черно, или в бяло.

Как да повярваме, че резултатите от тази машина, са верни?

Със сигурност е така, винаги са верни! Наистина има въпроси, за които детекторът не може да бъде категоричен, т. нар. неопределени въпроси, но такива питания ние не използваме в нашето шоу. Аз зная, че полиграфът отчита правилно, вярвам в това, а и световната практика го доказва, няма място за съмнения!

Има съмнения у зрителите, че участниците в “Цената на истината” са актьори и че всичко е нагласено? Как ще докажете, че героите в предаванията, които правите тук и в Америка, са истински?

Участниците в нашите предавания са реални хора, иначе не бихме претендирали, че правим риалити шоу. Чух, че в България хората са доста скептични и не вярват на това, което виждат по телевизията.

Нямам идея защо е така - вероятно са се научили да не се доверяват и може би това не е толкова лошо. Но аз като автор и на двете предавания, ви уверявам, че участниците в “Цената на истината” и тези, които ще видите в “Истината за нас”, са реални и ще разкажат своите лични истории.

Знаете ли, реалността винаги е по-добра спрямо това, което може да се изиграе или постави. А и продуцентът на предаването тук Ники Николов затова се съгласи да яви на тест с полиграф - за да докаже, че новото предаване ще е съвсем истинско, без сценарии и актьори.(Със съкращения)


 

Сподели в
 

В рамките на кампанията ни „Проект 48“ всяка седмица сайтът azcheta.com споделя полезни материали, които разглеждат ключови елементи на медийната грамотност. Днес продължава с темата за фалшивите новини и различните способи за създаване на фалшиво съдържание. Става дума за явлението дийпфейк (“deepfake” – англ.), чрез което се симулират видеоизказвания на публични личности, които всъщност никога не са се случили.

26.01.2021/11:57

Асът в автомобилната журналистика до последно работеше в изданието „Факти”

19.01.2021/15:25

Сайтът Обаче.бг предлага откъс от статията “Social Media Regulation: Models and Proposals“ на д-р Бисера Занкова и проф. д-р Валери Димитров, публикувана през 2020 г. в списанието Journalism and Mass Communication, David Publishing (volume 10, N 2, March – April) с идеята да се анализира възможността за създаване на арбитраж за разглеждане на спорове към социалните медийни платформи. В нея авторите обсъждат и механизма за регулиране на съдържанието на Facebook.

11.01.2021/17:29

"Радиото е марка и стандарт", каза пред БНР Мария Стефанова - дългогодишен журналист от програма "Хоризонт" на БНР, бивша председателка на СЕМ.

05.01.2021/12:00

Традиционният благотворителен спектакъл „Българската Коледа“ ще бъде излъчен на 25 декември. Зрителите на БНТ и слушателите на БНР ще видят и чуят повече за благородната кауза, която помага на стотици български деца.

25.12.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В главата на излезлия преди дни брой 2 на вестник "Тракия" от 2021 г. ще видите: Год. C - centum, сиреч сто. Изминава един век от излизането на първия брой на вестник „Тракия”. И на мен като негов редактор (от 2014 г. насам) се падна високата чест да съобщя на четящата публика за този вестникарски юбилей.

26.01.2021 /15:01 | Автор: Тодор Коруев | Източник: СБЖ

Безпощадният коронавирус не подмина и легендата в журналистиката Лари Кинг, за чиято кончина разбрахме преди дни. Той е от онези личности, за които трудно може да се говори в минало време, защото след себе си остави ярка диря в професията журналист. Като емблематичен телевизионен и радиоводещ той щедро споделяше тайните на успеха си и даваше полезни и практични съвети на младите как да се изградят като успешни журналисти. Може би поради тази причина неговата книга „Как да водим разговор – без значение с кого, кога и къде“ бе обявена за световен бестселър.

25.01.2021 /19:27 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 42 гости

Бързи връзки