Томислав Дончев пуска реклами за 1 млн. лева в 49 медии

13.09.2010 /20:25 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев започва рекламна кампания в медиите за популяризиране на оперативните програми в България и осигуряване на прозрачност при управлението на фондовете на ЕС, съобщи Генка Иванова от БТА.

Проектът, който е по програмата "Техническа помощ", ще обхване 49 български медии, където е предвидена рекламна кампания. Ще бъде организиран и конкурс на тема "Европейските фондове в България" .

Предвидено е също у нас да гостуват журналисти от европейски медии, които ще се запознаят с работата на институциите и с осъществени проекти. Един от проблемите, които имаме, са нереалистичните очаквания, заяви Дончев пред журналисти след церемонията.

Той отбеляза, че получава по 10-15 писма на седмица с молба да бъдат отпуснати различни суми - за ремонт на фасадата на къщата или за ремонт на магазин. Европейските пари не са благотворителност, те са инструмент за развитие, посочи министърът.

По думите му тези средства се инвестират там, където би имало най-дългосрочен ефект за цялата икономика. От голямо значение са и реалистичните очаквания, добави министърът.

Дончев отбеляза, че информационната кампания е по стар договор, чиято стойност е над 1 млн. лева. Част от дейностите по този проект са извършени, други предстоят.

По думите на министъра в момента се опитват да вземат най-доброто от съществуващия договор, като целта е не да се прави министърът популярен, или да се организира кампания от типа "Бъдете активни", а да се търси ефект по отношение на всички категории бенефициенти - общини, земеделски производители, малък и среден бизнес.

От особена важност са медиите и публиката в държавите от ЕС, добави Дончев. Според него кампанията има амбициозни цели в тази посока, в опит да се покаже доброто и усмихнато лице на България.

Към проекта е сформиран консултативен съвет, включващ български и европейски експерти с опит в областта на медиите, икономиката и европейската политика. Дончев отбеляза, че този съвет има за цел да служи и като съветник, и като коректив на възложителя и на изпълнителя.

Днес министърът е разговарял с представителите на съвета, като е уточнена форматът на предстоящата работа. Привърженик съм на реалните действия и бих искал този съвет да бъде максимално полезен, което няма как да стане, ако ми предоставя техническа информация, добави министърът.

На въпрос дали е реалистично очакването на премиера Бойко Борисов за усвояване на 98 на сто от средствата от ЕС, Дончев заяви, че тази прогноза е "глътка въздух", тъй като целта, която е поставил пред екипа си, е 100 процента.

Тръгваме от много ниска база, коментира министърът. Година и половина - две практически не е имало никакви договори. Само лятото на миналата година процентът на разплащане е бил 0.98 на сто, а сега е 8 процента, но не ни носи особена радост, добави Дончев.

Ако този темп бъде запазен или увеличен, можем да очакваме добър резултат. Към момента не мога да дам на никого по-ниска цел от максимума, тоест с тези 98 процента премиерът ни дава глътка въздух, коментира Дончев.


 

Сподели в
 

Премиерът на България публикува на Фейсбук-страницата си българския превод на интервюто, което е дал пред германското издание "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". То е публикувано под заглавието "Политикът, пистолетът и парите". Борисов е пуснал и факсимиле от оригиналната страница с интервюто му на немски.

29.11.2020/14:53

Известната поетеса и журналистка Елка Няголова разказа във Фейсбук за новия брой на списанието за литература, изкуство и общество "Знаци" - издание на Славянска академия.

29.11.2020/14:34

В анкетата „Медиите и гражданите: какво зависи от нас?“ Фондация „Медийна демокрация“ се обърна към интелектуалци, артисти, хора с влияние и отношение към публичния живот в страната с покана да споделят кратко мнение относно проблемите в медийната среда и пътя за промяна.

29.11.2020/11:58

Генералният директор на Българската национална телевизия (БНТ) Емил Кошлуков се похвали в ефира на уикенд предаването „Денят започва с Георги Любенов“ с подобрена програма и засилен зрителски интерес.

29.11.2020/11:41

Известният журналист Минчо Тунев, работил навремето във вестниците "Кремиковски металург", "Вечерни новини", "Дружба", ни напусна завинаги. Поклон!

28.11.2020/20:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки