Човекът вестник Емануил Консулов: Журналистът трябва да пише истината

19.09.2010 /20:25 | Източник: smolyandnes.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

"Човекът вестник" - така е познат на всички в Смолян дългогодишният журналист, собственик и главен редактор на вестник "Чар" Емануил Консулов. Печатното издание има 19-годишна история.

Вестникът все още робува на своята основна мисия - откриване и преоткриване на чара на Родопа планина и на онази красота, която се таи в сърцата и душите на родопчани. Цял живот Консулов не е правил нищо друго освен журналистика.

Започнал е още на 17 години, тогава написал първата дописка в "Родопска правда" през 1950 г. Още помни темата - специално създадено селище за горски работници, в местност в планината. Там секачите разполагали с къщички, фурна, магазинче.

"Когато видях статията на страниците на вестника, добих кураж. По-късно, като войник бях кореспондент на в. "Народна армия", а след като се уволних, работех като инспектор във Военното окръжие в Мадан и станах дописник на "Родопски устрем", разказа журналистът.  През 1961 г. започнал редовна работа в тогавашния окръжен вестник като литературен сътрудник. Консулов няма висше образование, но е единственият в региона, който разполага с документ, издаден от Министерството на труда, че е достоен да заема работно място за висшист.

Не съм висшист

"Уважавам хората с висше образование, но разликата между мен и тях е, че висшисът и аз слагаме запетайка на едно и също място, само че аз по-трудно мога да обясня защо я слагам точно там", смее се Консулов. Той е минал по цялата стълбица на журналистиката, бил е редактор, завеждащ икономически отдел, замествал и уредника.

 Като се пенсионирал, станал и главен редактор на собствения си вестник. Излизайки в заслужена почивка - пенсия, се чудел какво да прави. И тъй като през живота си се е занимавал само с журналистика, решил да издава вестник. Най-много го затруднило заглавието.

"Мислих и сънувах, мислих и сънувах, докато една сутрин го измислих - "Чар". Намерих в речника значението на думата "Чар" и се убедих, че точно това е името на моя вестник", разказа журналистът. По думите му има достатъчно вестници, които пишат за лошото от живота, в неговия вестник има само хубави неща. Вдъхновението му е плод на две неща - родопската природата и родопската жена.

Криво ми е, че не съм жена

"Няма друга като родопската природа. Тя е пленителна и вдъхновяваща. Освен това е полегата, по нея може да се ходи спокойно, значи и вестникът може да пише спокойно за много неща. А жената - тя е най-съвършеното нещо на Земята. Аз съм мъж и ми е криво, че не съм от противоположния пол", смее се Консулов.

Той е първият, който е създал частна взаимоспомагателна каса на времето. "Работех на юнашко доверие и без лихви. Тогава не получавах висока заплата, но имах много хонорари, във всички джобове имах пари. От тях образувах тая каса. На един тефтер записвах кой колко пари взима. Давах заеми на всичките 15-тина колеги тогава и никой не ме завлече", спомня си Консулов.

И днес твърди, че журналистиката му дава самочувствие за това, че е полезен. "Журналистиката е сериозна работа, не трябва да се подиграваш със читателя, той трябва да прочете нещо смислено, което да му въздейства и да го мотивира към положителни неща. Това е принципът, който съм спазвал цял живот в работата си. Освен това журналистът трябва да бъде отговорен, да пише истината", категоричен е доайе в бранша в Родопите.

Провокирам го, че не е възможно през всичките тези години да не си е затворил поне веднъж очите за истината, а той е категоричен - "Не, не съм". Допълва обаче, че ако вестникът е орган на дадена институция, няма как да се пише срещу нея. Преди време, когато пишели критичен материал, статията се изрязвала и се изпращала на този, към когото бил адресирана, за да вземе мерки.

Вестникът над всички медии

За него вестникарството си остава най-добрата журналистика, защото написаното остава и всеки може да прецени що за стока е авторът на материалите.
Като своя слабост Консулов отчита факта, че не умее да се защити, дори когато е прав. Силната му страна обаче е, че може да прощава на всички:

"Две седморки (77) съм сложил на гърба си, защото се старая да не ядосвам себе си. Кой какво е казал, не ме вълнува, казвам "майната му" и край.”

Освен с чувството си за хумор и духовитост дългогодишният журналист се слави и като познавач на женските сърца. "Жените ме крепят, в техните очи аз виждам света. Защото женските очи виждат повече от мъжките. Те се впечатляват повече от нас. Мъжът ще види нещо и ще го забрави, докато жената го скътава в себе си. Аз мога да чета какво пише в женските очи", казва гордо Консулов.

"Не съм китка за мирисане", смее се пак 77-годишният журналист. Той има втори брак и е щастлив:

Искаше да ме коли жената

"Не съм се развел с първата жена заради несходство в характерите, а защото й изневерих. Разводът бе ускорен от една семейна драма - по време на изпълнение на съпружеските задължения, аз обърках името на бившата ми съпруга с това на сегашната ми жена. Тя отиде в кухнята, взе един нож и тръгна да ме коли. Аз обаче го счупих. Значи в моето семейство е имало домашно насилие. Сега живея втори живот", разказа през смях журналистът.

Той е един от основателите на прочутия самодеен състав в Гела. Тогава членовете му били 120, сега са само 20. На първия фестивал на художествената самодейност в София журналистът бил облечен в носията на един хаджия.  "Нямаше друга такава носия. Още като излязох и чух от журито репликата - "Ей такъв е бил Левски".

С днешна дата журналистът има зад гърба си 2 книги - с импресии и с къси разкази. В момента подготва трета книга с есета. Решил да издава книги, за да остави диря след себе си. "Тогава, когато ме няма на тоя свят, в някоя библиотека ще има част от мен", развълнувано коментира журналистът.

Той е роден през 1933 г. под щастлива зевзда, като сам казва. Проплакал е в бащината му къща в смолянското село Гела на каменния двор. "Консулов съм, защото през турско време моят прапрадядо е градил къща в Широка лъка, до читалището. Тя била много висока за онова време. Минал един турчин и го запитал: "Ти консулски конак ли правиш?" и от там Консулов остана за целия ни род".

Остава сирак през 1945 г.

Хората не знаят, че е останал сирак на 11 години, баща му бил убит на фронта през 1945 г. Това било първото нещо, което го огорчило. Най-щастлив е бил, когато се е родила внучката му и я кръстили на него. Има 2 къщи извън Смолян - "къщата на люляците" в Момчиловци и бащината му къща в Гела.

Там си почива, мисли, снима и твори... Хобито му е да събира химикалки, сам не знае точния им брой. В къщата в Гела има събрани стари реликви - сърпове, паламарки, станове, с които иска да направи домашен музей.

"Днешното време не ми харесва, защото политиката стана политиканство. Не се обръща внимание на дереджето на хората, държавата за мен не съществува", заключава с болка дългогодишният журналист.


Сподели в
 

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки