Изложба "РЕкламация 2010" във ФЖМК

21.09.2010 /08:31 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Изложба показва най- добрите проекти от конкурса за социална реклама "РЕкламация 2010" - бележка на журналистката от програма "Хоризонт" на БНР Таня Величкова, интервю с Яна Станчева, организатор на проекта и с Елина Иванова - рекламен специалист

От два дни във факултета по журналистика и масови комуникации може да се види изложбата на участниците в конкурса за социална реклама „Рекламация 2010”. Конкурсът се организира от фондация „Оранжева луна” и факултетния съвет при журналистическия факултет с подкрепата на програма „Младежта в действие” на ЕК.

За втора поредна година той показва, че рекламата не е насочена единствено към комерсиални интереси, а може да бъде значим канал за популяризирането на социални каузи и идеи. Темите в новото издание са опазване на природата, здравеопазване, човешки права и гражданско общество. Организаторите декларират, че инициативата е отворена за всички креативни натури със социална чувствителност към проблемите на обществото без ограничение на възрастта и професията.

Добър ден на Яна Станчева, председател на Студентския съвет при Факултета по журналистика и масови комуникации. Как можем да обобщим резултата от тазгодишната „Рекламация”?

Яна Станчева:
Резултатът е по-добър, отколкото от миналогодишната. Тази година имаме 95 проекта от общо 51 участника. Повечето от тях са дали повече от един проект, а най-популярните теми са околна среда, здравеопазване, рециклиране. Има и по-нестандартни и по-непопулярни социални каузи като орязването на студентските стипендии, правата на гейовете, на равноправие, популяризиране на гласуването, както и на гражданското общество.

А как са формулирани по-популярните каузи? Има ли в тях известна конкретика или те са общо за опазване на околната среда, или за достъпно здравеопазване?

Яна Станчева: по-популярните каузи са замърсяването на природата, недостига на питейна вода, липсата на достатъчно информация за рециклирането и за ползите от него. Това са по-популярни теми.

Какви хора се изкушиха да участват във вашия конкурс тази година?

Яна Станчева:
Ами предимно млади хора, има и студенти, има ученици, има и магистри, т.е. хора в средата на своите 20 години. Изобщо доста голям диапазон от хора са проявили интерес към нашия конкурс, което нас много ни радва.

Кои са повече – аматьорите или тези, които са се занимавали и преди с правене на реклами?
Яна Станчева: Повечето са аматьори.
Водещ: Това е много интересно.
Яна Станчева: Да.

Какви средства са използвали, какви са предпочитаните начини да се представи каузата?


Яна Станчева: Ами използвали са предимно снимков материал. Повечето са платна правени, не рисувани, т.е. използвали са дигитални средства. И така, поканвам всички да дойдете и да видите сами тази вечер на предпремиерат

Колко време ще остане във факултета тази изложба?


Яна Станчева:
До 15 октомври включително всеки ден от 9 ч до 8 ч всички могат да дойдат и да разгледат проектите.

А после какво се случва с тези проекти?

Яна Станчева:
После ще ги свалим и ще ги сложим в нашия архив.

И толкова?

Яна Станчева:
Ами догодина можем да направим изложба с всички платна, които са получени във всички години.

Струва ли си всички тези усилия и всички тези каузи да бъдат затворени просто в архива?

Яна Станчева:
Е, някои от тях ще получат награди.

Идеята е, че вероятно по този начин, запалвайки себе си и своите най-близки, младите хора разчитат все пак на една по-голяма популяризация.

Яна Станчева:
Разбира се, най-добрите ще бъдат отпечатани в списание Sign Café. Освен това на изложбата ще могат да ги гледат много хора. Освен това „Актавис” (?) също ще изберат свой победител, на когото ще подарят чрез фен-кардс рекламна кампания в 200 000 картички в София, Пловдив и Варна. И „Метрореклама” също ще изберат свой победител и ще окачат неговия проект в софийското метро.

Би било доста интересно да се видят тези пана. За вас лично има ли нещо изненадващо, предвид че вече може да направите сравнение с миналогодишния конкурс в избора на теми, в това кой как се включи?

Яна Станчева: Ами изненадващото за мен е, че тази година общо взето темите са много по-многообразни, отколкото бяха миналата година. Т.е. хората вече идентифицират като социален проблем не само околната среда, но и други проблеми на обществото като например развитие на гражданското общество, популяризиране на кръводаряването, равноправието на хомосексуалните, изобщо по-широк спектър от социални проблеми.

Това модерни теми ли са за младите? Въпрос на мода ли е или наистина това са нещата, които ги вълнуват?


Яна Станчева:
Мисля, че това са наистина нещата, които ги вълнуват.

Присъства ли под някаква форма насилието в проектите?


Яна Станчева:
Да, има и доста проекти за домашното насилие. Това е общо взето изненадата на този конкурс. Защото миналата година имаше един или два проекта, сега са доста повече точно на тази тема – за домашното насилие, над деца и над жени.

Как са представени?

Яна Станчева:
Ами креватчета, обърнати, направени като затвор. Някои са доста зловещи, но са интересни.

Това е индикатор за проблеми, които вероятно по някакъв начин остават в ъгъла и имат нужда да бъдат обговорени и показани по този начин.

Яна Станчева:
Именно това е целта на социалната реклама, да насочи вниманието на потребителите не към стока или услуга както обикновената реклама, а към някакъв социален проблем и да предизвика някакъв дебат върху него. Това беше нашата мотивация, за да направим такъв конкурс. 

Елина Иванова е специалист по реклама, изкушена в темата социална реклама. Здравейте, г-жо Иванова! Как се случва социалната реклама в България? Предполагам, че ще ви бъде интересно да видите по какъв начин младите хора, повечето от тях аматьори, си представят социалната реклама и са обрисували своите каузи, но все пак що е то социална реклама на българска почва?

Елина Иванова:
Социалната реклама винаги е била възприемана като черешката на тортата при рекламистите – не само от тези, които са професионалисти, но и от тези, които все още учат в университета или по някакъв начин имат досег, аматьорски, винаги се захващат като най-любимо нещо социалната реклама. Защото при нея нещата не стоят до намесване на определен рекламен бюджет. Целта им не е да се увеличат процентно продажбите на дадена стока, а целта е да се намери начин да се помогне.

Дали ще е помощ към обществото или самопомощ, тя изкарва наяве наболели теми, които другите се правят, че не забелязват, т.е. на тези теми се мълчи. Жанрът е доста специфичен и изисква специален подход. Защото, например в България нещата не се възприемат, като народопсихология не се възприемат по същия начин, по който се възприемат например в Щатите. Т.е. начинът на правене на реклама тук и там, на такъв тип реклама е коренно различен. Много е хубаво, че младите се интересуват от това и че малко по малко, както каза жената, която говори преди мен, изскачат нови и нови теми, на които те вече спокойно говорят, т.е. творят и дебатират върху тези теми.

Когато обаче се каже реклама, така или иначе зад тази дума застава думата пари, така че обикновено си представяме кампания, която събира пари за нещо. Извън това какво означава рекламата и популяризирането на кауза по този начин?

Елина Иванова:
Социалната реклама изначално е създадена с идеята да възпитава или да мотивира определена целева група, и то да ги мотивира към позитивно действие, т.е. да учи на толерантност, да провокира доброто у всеки, и това, което споменахте като примерно набиране на средства, изпращане на sms-и, купуване на картички. Но в повечето случаи това е с някаква крайна безкористна цел. Т.е. нещата не опират винаги до пари. Имаше, ако си спомняте миналата година, няколко последователни кампании от типа, аз лично ги наричам „Накарай ме да говоря”, наричам ги така, защото засягат болни за обществото теми, които се възприемат като срамни и хората често са склонни да мълчат с години, за да не плащат високия данък на обществено мнение.

Водещ: Предимно тук става дума за домашното насилие.

Елина Иванова:
Да, става дума за теми като домашно насилие, малтретиране на деца, сексуално насилие и подобни. Те почти винаги съдържат много цифри. Това е един определен подход, който се използва задължително. Те съдържат т.нар. черна статистика и в повечето случаи завършва с телефонен номер. Т.е тяхната цел не е събиране на пари за дадена кауза, тяхната цел е по някакъв начин да се опитат да излекуват обществото, т.е. да му предоставят например гореща линия, на която хората с такива проблеми могат да общуват и да поискат някакво решение на проблемите си. И от друга страна, разбира се, евентуално да успеят да предотвратят последващи такива случаи.

Знак за какво е присъствието или неприсъствието на подобни реклами в публичното пространство? Очевидно, тъй като видим този разговор и в контекста на европейската тема, това е начин да се формират ценности, това е начин да се развива обществото, но все пак какво определя наситеността със социални реклами?

Елина Иванова:
За съжаление, поне от наша гледна точка на рекламисти, това означава, че проблемите стават все повече. Винаги съм била на мнение, че това да си затвориш очите не означава, че проблемът не е там или че е решен. Когато започват да се появяват все повече и повече социални реклами, означава, че това общество има все повече и повече проблеми. Проблемът в България, основният, е, че социалните реклами вадят на показ неща моментно, т.е. хората не могат все още да осъзнаят, че с приключването на рекламната кампания този проблем не изчезва. Защото децата сираци не са самотни, гладни или необразовани само на Коледа, катастрофите не стават само поради една причина, замърсяването не е проблем само на съседа, който си изхвърля боклука през терасата. Въобще появяват се все повече и повече страни на един проблем, по който се е мълчало досега, една тема, по която се е мълчало досега.

Така че усилията в тази посока със сигурност спомагат за това обществото да порасне.


Елина Иванова:
Определено.

  Да узрее и да формулира много по-ясно проблемите си, което пък е определящо за намиране на решение. Благодаря!

Сподели в
 

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки