Ники Кънчев: Борим се за “есемесчето”

04.10.2010 /16:38 | Автор : Ива Йолова | Източник: в. Труд Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ники, ще ти задам въпрос за 500 000 лири в британския аналог на "Стани богат", на който е отговорила правилно Джудит Кепъл, роднина на Камила Паркър-Боулс, започва интервюто си Ива Йолова и допълва:

Жената е спечелила 1 млн. лири: Кой светец е покровител на Испания - А. Сейнт Джон (св. Йоан), В. Сейнт Джеймс (св. Яков), С. Сейнт Бенедикт (св. Бенедикт) или D. Сейнт Питър (св. Петър)?

Ха-ха-ха, добре ме почваш - директно от краката за главата. Знам, че в Испания всеки един от градовете си има свой покровител, испанците тачат много светиите си. Неотдавна говорехме с моя испански приятел Серхио Кастро от “Рока България”, който ми обясни много неща за техния бит и душевност.

Тогава узнах и че всъщност свети Яков на испански е Сантяго. Той е един от 12-те апостоли, в проповядване на Божието слово стига до земите на днешна Испания и мощите му са в града Сантяго де Компостела. През средните векове испанските кралски войски са тръгвали в атака с боен вик и с името на Сантяго на уста.

Всъщност току-що дадох жокер и на теб и на вашите читатели и зрители на “Стани богат”- този сезон при нас е различният сезон, личният сезон, сезонът ала филма “Беднякът милионер”. Там, ако помните Джамал Малик победи играта, защото връзваше всеки въпрос с лична история. И ние искаме от гостите техните истории около въпросите на играта.

Така беше и с Димитър Пенев, и с Цецка Цачева, и особено с Васил Найденов. Въпреки че знаем почти всичко за Васко, който е пред очите ни отдавна, оказа, че се той не е знаел какво е да имаш баща, че иска да има деца и т.н.

Завърна се в ефира на Нова тв не в едно, а в две предавания - “Стани богат” и новото “SMS за милиони”. В кое се чувстваш по-удобно?

И в двете. Един професионалист трябва да се чувства удобно навсякъде или поне да си го направи удобно. Иначе ми хареса “завърна” във въпроса ти. Мисля, че това е ключът към тв бараката. Да не досаждаш на зрителите.

Какви хора играят в “SMS за милиони”? И - в кръга на шегата, милиони ли трябва да навъртиш на телефона си, за да спечелиш?

Ако в “Стани богат” се изискват знания или жизнен опит, то в “SMS за милиони” най-важното е късметът, амбицията, желанието да промениш живота си. Първата победителка беше Капка Костадинова, санитарка в ИСУЛ. Тоест не трябва да си професор, за да успееш в “SMS за милиони”.

С наградата тя ще покрие банковите си кредити и ще купи лаптоп на внучето си. Онзи ден пък връчих ключовете от колата на Ана Дачева от Силистра. Цял живот е била кранистка и сега ето й един сладкиш от живота.

Не знам колко трябва да навъртиш, за да спечелиш, но знам какво ще дадем ние насреща - над 1 000 000 лева и 60 нови автомобила. Всеки ден ще е така - или кола, или 20 000 до 31 декември, когато ще избухнем с невероятна за България награда.

Този сезон “Стани богат” е благотворително - известни българи ще играят, за да могат сираци да станат спортисти. Как избрахте точно тази кауза?

Каузата е продължение на инициатива на собственика на Нова тв “Модерн Таймс Груп”. Всяка година те организират голям футболен турнир за сирачета.

По този повод беше и благотворителният мач преди месец с участието на отбора на Бойко Борисов със Стоичков, Лечков и Балъков срещу отбора на шефа на “ЕМ Ти Джи” Ханс-Холгер Албрехт, в който ритаха легенди като Йън Ръш и Вив Андерсън.

Събраните средства при нас ще отидат за стипендии на талантливи деца от домовете за сираци, които ще продължат образованието си в спортни училища. Вече събрахме 33 000 лева и то само за 3 издания.

В “Стани богат” сте за “Гинес” - още не сте дали голямата награда от 100 000 лв. Няма ли да направите въпросите по-лесни?

Вижте, няма какво да се лъжем - “Стани богат” е много трудна игра. Ама много. Защото едно знаеш, две знаеш, третото обаче ядец - не го знаеш. Тук вече идват на помощ интуицията, оценката на ситуацията, преценката на риска.

И най-вече жокер №1 на играчите би трябвало да е тяхното самочувствие. Иначе евала на продуцентите от “Олд Скул”, че не “свалиха летвата” само и само да изкрещим: Имаме победител! Играта е такава, каквато е. Класическа, истинска, класна. Каквато е в България, такава е и в Германия или Русия.

Няма го прословутото побългаряване, на което сме царе. Сред страните, които нямат шампиони в “Стани богат”, се нареждат и колоси като Китай и Турция или наша черга нации като Сърбия, Чехия, Литва и Латвия.

Тв ефирът прелива от благотворителни игри - “Байландо” по Нова, “Великолепната шесторка” по Би Ти Ви. Не нагарча ли малко тази конкуренция между двете най-големи телевизии и в полето на грижата за най-нуждаещите се?

Да, де факто всички ние се “борим” за левчето и есемесчето на зрителите. Но пък и глаголът “трогваме ги” също е удачен. Слепият Крис от Етрополе направи точно това - трогна зрителите на “Вип брадър 3” и за 20 минути те пратиха 120 000 лева... От друга страна, “Великолепната шесторка” също разплаква българите.

Тази година за първи път Нова промени модела и не иска левче от хората, а само тяхната активност. Телевизията ще плати за реализирането на мечтата на спечелилия участник, а междувременно всеки, който иска, може да помогне...

Така че желая успех на всички, крайният победител са децата в нужда. Благотворителността е един от начините да сме повече хора, повече граждани, отколкото заспала нация. Така че, ако не харесваш тази или онази инициатива по различните телевизии, си нещо като егоист.

Знаете ли, че съм си мислил ,че бих отишъл да работя доброволно примерно 20 дни на магистралата София - Бургас. Ей така, да се построи накрая това жизненоважно съоръжение.

Наистина ей така бих работил - за държавата и за нейните граждани, за майките, които изпращат децата си на море и треперят какво ли ще им се случи по пътя. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Водещите на "По света и у нас" Марина Матева и Даниел Михайлов разказват какво е за тях телевизията и как БНТ ги избра за свои лица и гласове.

04.08.2020/18:52

Ръководителят на американското министерство на вътрешната сигурност е наредил ведомството да спре да събира информация за американски журналисти, които отразяват протестите в град Портланд, щата Орегон, след като медия съобщи за тази практика, каза говорител, цитиран от Ройтерс.

01.08.2020/18:59

В Конгреса на САЩ се явиха на изслушване главните изпълнителни директори на 4 от най-големите американски технологични компании, предаде Ройтерс.

31.07.2020/16:51

Регионалната телевизия "ТВ Враца" публикува критичен репортаж за посещението на Бойко Борисов във Враца, за което обществеността бе осведомена основно от видеото, заснето от правителствения пиар Севделина Арнаудова.

30.07.2020/16:54

Започналата проверка на Европейската комисия през 2016 г. за състоянието на медиите в Унгария още продължава. Това потвърди в Брюксел говорител на ЕК.

28.07.2020/16:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки