Ники Кънчев: Борим се за “есемесчето”

04.10.2010 /16:38 | Автор : Ива Йолова | Източник: в. Труд Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ники, ще ти задам въпрос за 500 000 лири в британския аналог на "Стани богат", на който е отговорила правилно Джудит Кепъл, роднина на Камила Паркър-Боулс, започва интервюто си Ива Йолова и допълва:

Жената е спечелила 1 млн. лири: Кой светец е покровител на Испания - А. Сейнт Джон (св. Йоан), В. Сейнт Джеймс (св. Яков), С. Сейнт Бенедикт (св. Бенедикт) или D. Сейнт Питър (св. Петър)?

Ха-ха-ха, добре ме почваш - директно от краката за главата. Знам, че в Испания всеки един от градовете си има свой покровител, испанците тачат много светиите си. Неотдавна говорехме с моя испански приятел Серхио Кастро от “Рока България”, който ми обясни много неща за техния бит и душевност.

Тогава узнах и че всъщност свети Яков на испански е Сантяго. Той е един от 12-те апостоли, в проповядване на Божието слово стига до земите на днешна Испания и мощите му са в града Сантяго де Компостела. През средните векове испанските кралски войски са тръгвали в атака с боен вик и с името на Сантяго на уста.

Всъщност току-що дадох жокер и на теб и на вашите читатели и зрители на “Стани богат”- този сезон при нас е различният сезон, личният сезон, сезонът ала филма “Беднякът милионер”. Там, ако помните Джамал Малик победи играта, защото връзваше всеки въпрос с лична история. И ние искаме от гостите техните истории около въпросите на играта.

Така беше и с Димитър Пенев, и с Цецка Цачева, и особено с Васил Найденов. Въпреки че знаем почти всичко за Васко, който е пред очите ни отдавна, оказа, че се той не е знаел какво е да имаш баща, че иска да има деца и т.н.

Завърна се в ефира на Нова тв не в едно, а в две предавания - “Стани богат” и новото “SMS за милиони”. В кое се чувстваш по-удобно?

И в двете. Един професионалист трябва да се чувства удобно навсякъде или поне да си го направи удобно. Иначе ми хареса “завърна” във въпроса ти. Мисля, че това е ключът към тв бараката. Да не досаждаш на зрителите.

Какви хора играят в “SMS за милиони”? И - в кръга на шегата, милиони ли трябва да навъртиш на телефона си, за да спечелиш?

Ако в “Стани богат” се изискват знания или жизнен опит, то в “SMS за милиони” най-важното е късметът, амбицията, желанието да промениш живота си. Първата победителка беше Капка Костадинова, санитарка в ИСУЛ. Тоест не трябва да си професор, за да успееш в “SMS за милиони”.

С наградата тя ще покрие банковите си кредити и ще купи лаптоп на внучето си. Онзи ден пък връчих ключовете от колата на Ана Дачева от Силистра. Цял живот е била кранистка и сега ето й един сладкиш от живота.

Не знам колко трябва да навъртиш, за да спечелиш, но знам какво ще дадем ние насреща - над 1 000 000 лева и 60 нови автомобила. Всеки ден ще е така - или кола, или 20 000 до 31 декември, когато ще избухнем с невероятна за България награда.

Този сезон “Стани богат” е благотворително - известни българи ще играят, за да могат сираци да станат спортисти. Как избрахте точно тази кауза?

Каузата е продължение на инициатива на собственика на Нова тв “Модерн Таймс Груп”. Всяка година те организират голям футболен турнир за сирачета.

По този повод беше и благотворителният мач преди месец с участието на отбора на Бойко Борисов със Стоичков, Лечков и Балъков срещу отбора на шефа на “ЕМ Ти Джи” Ханс-Холгер Албрехт, в който ритаха легенди като Йън Ръш и Вив Андерсън.

Събраните средства при нас ще отидат за стипендии на талантливи деца от домовете за сираци, които ще продължат образованието си в спортни училища. Вече събрахме 33 000 лева и то само за 3 издания.

В “Стани богат” сте за “Гинес” - още не сте дали голямата награда от 100 000 лв. Няма ли да направите въпросите по-лесни?

Вижте, няма какво да се лъжем - “Стани богат” е много трудна игра. Ама много. Защото едно знаеш, две знаеш, третото обаче ядец - не го знаеш. Тук вече идват на помощ интуицията, оценката на ситуацията, преценката на риска.

И най-вече жокер №1 на играчите би трябвало да е тяхното самочувствие. Иначе евала на продуцентите от “Олд Скул”, че не “свалиха летвата” само и само да изкрещим: Имаме победител! Играта е такава, каквато е. Класическа, истинска, класна. Каквато е в България, такава е и в Германия или Русия.

Няма го прословутото побългаряване, на което сме царе. Сред страните, които нямат шампиони в “Стани богат”, се нареждат и колоси като Китай и Турция или наша черга нации като Сърбия, Чехия, Литва и Латвия.

Тв ефирът прелива от благотворителни игри - “Байландо” по Нова, “Великолепната шесторка” по Би Ти Ви. Не нагарча ли малко тази конкуренция между двете най-големи телевизии и в полето на грижата за най-нуждаещите се?

Да, де факто всички ние се “борим” за левчето и есемесчето на зрителите. Но пък и глаголът “трогваме ги” също е удачен. Слепият Крис от Етрополе направи точно това - трогна зрителите на “Вип брадър 3” и за 20 минути те пратиха 120 000 лева... От друга страна, “Великолепната шесторка” също разплаква българите.

Тази година за първи път Нова промени модела и не иска левче от хората, а само тяхната активност. Телевизията ще плати за реализирането на мечтата на спечелилия участник, а междувременно всеки, който иска, може да помогне...

Така че желая успех на всички, крайният победител са децата в нужда. Благотворителността е един от начините да сме повече хора, повече граждани, отколкото заспала нация. Така че, ако не харесваш тази или онази инициатива по различните телевизии, си нещо като егоист.

Знаете ли, че съм си мислил ,че бих отишъл да работя доброволно примерно 20 дни на магистралата София - Бургас. Ей така, да се построи накрая това жизненоважно съоръжение.

Наистина ей така бих работил - за държавата и за нейните граждани, за майките, които изпращат децата си на море и треперят какво ли ще им се случи по пътя. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

В рамките на кампанията ни „Проект 48“ всяка седмица сайтът azcheta.com споделя полезни материали, които разглеждат ключови елементи на медийната грамотност. Днес продължава с темата за фалшивите новини и различните способи за създаване на фалшиво съдържание. Става дума за явлението дийпфейк (“deepfake” – англ.), чрез което се симулират видеоизказвания на публични личности, които всъщност никога не са се случили.

26.01.2021/11:57

Асът в автомобилната журналистика до последно работеше в изданието „Факти”

19.01.2021/15:25

Сайтът Обаче.бг предлага откъс от статията “Social Media Regulation: Models and Proposals“ на д-р Бисера Занкова и проф. д-р Валери Димитров, публикувана през 2020 г. в списанието Journalism and Mass Communication, David Publishing (volume 10, N 2, March – April) с идеята да се анализира възможността за създаване на арбитраж за разглеждане на спорове към социалните медийни платформи. В нея авторите обсъждат и механизма за регулиране на съдържанието на Facebook.

11.01.2021/17:29

"Радиото е марка и стандарт", каза пред БНР Мария Стефанова - дългогодишен журналист от програма "Хоризонт" на БНР, бивша председателка на СЕМ.

05.01.2021/12:00

Традиционният благотворителен спектакъл „Българската Коледа“ ще бъде излъчен на 25 декември. Зрителите на БНТ и слушателите на БНР ще видят и чуят повече за благородната кауза, която помага на стотици български деца.

25.12.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В главата на излезлия преди дни брой 2 на вестник "Тракия" от 2021 г. ще видите: Год. C - centum, сиреч сто. Изминава един век от излизането на първия брой на вестник „Тракия”. И на мен като негов редактор (от 2014 г. насам) се падна високата чест да съобщя на четящата публика за този вестникарски юбилей.

26.01.2021 /15:01 | Автор: Тодор Коруев | Източник: СБЖ

Безпощадният коронавирус не подмина и легендата в журналистиката Лари Кинг, за чиято кончина разбрахме преди дни. Той е от онези личности, за които трудно може да се говори в минало време, защото след себе си остави ярка диря в професията журналист. Като емблематичен телевизионен и радиоводещ той щедро споделяше тайните на успеха си и даваше полезни и практични съвети на младите как да се изградят като успешни журналисти. Може би поради тази причина неговата книга „Как да водим разговор – без значение с кого, кога и къде“ бе обявена за световен бестселър.

25.01.2021 /19:27 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 47 гости

Бързи връзки