Роже Флюгелс: В България журналистите са много близки с PR-те

07.10.2010 /13:21 | Източник: aip-bg.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В началото на м. май т.г., Програма “Достъп до информация” организира в в Силистра среща-дискусия за ръководните екипи, младите журналисти и собствениците на местни медии на тема "Meстните медии и свободата на информация в България".

Целта на срещата бе да се запознаят практикуващите журналисти с възможностите, които дават правата по ползването на Закона за достъп до обществена информация.В дискусията участва холандският експерт Роже Флюгелс, обучител и преподавател на свободна практика, с 21-годишен опит в организирането и провеждането на собствени курсове разследваща журналистика и свобода на информацията. Има богата съдебната практика с медийни организации и НПО, социолози и частни лица. Той бе любезен да отговори на някой зададени въпроси:

Какво показват Вашите наблюдения, има ли прилики и разлики между българските и холандските журналисти при работата им със Закона за достъп до обществена информация?

Българските журналисти използват Закона за достъп до обществена информация много по-рядко от холандските. Но това е в следствие на различната роля и позиции, които медиите в България имат в обществото. Тук ролята на обществени наблюдатели се изпълнява много повече от неправителствени организации и гражданите, отколкото от медиите. В България журналистите са в много близки отношения с PR-институциите, което ги лишава от независимост и от свой дневен ред при работата им.

Защо е така според Вас?


От контактите ми с български журналисти моите впечатления показват, че на въпрос по какви теми работят те обикновено посочват тези, които са важни за общината, за областния управител или за някое министерство. Когато им кажа: „Погледнете в обществото, проучете вашите читатели, слушатели, вижте за тях какво е интересно и важно!”, тогава те отговарят: „О, да, това е също възможен проблем за разглеждане!”. Винаги казвам, че можеш да отидеш на главната улица в някой град, да извървиш километър и да имаш поне 10 различни и независими теми за писане, които са близо до хората, а не до управляващите.

И в Холандия не е така?!


Не съвсем! Холандските журналисти имат по-независима позиция от българските, но в същото време количеството информация, която ги залива, е убийствена. Дори и да имат желание и техният първи порив е да са по-близо до обществото, съобщенията, които ги заливат от институциите за събития, са толкова много, че самият процес на селектиране на тази информация е толкова затрудняващ, че в крайна сметка те не успяват да свършат другото.

Дали причината за липсата на независими българските медии не е икономическа?


Не съм убеден дали това е истина, или е просто извинение, тъй като холандските медии са също икономически зависими в редица случаи, но вероятно има причина за това състояние. При моите посещения в България съм бил в няколко редакции на различни медии и това, което ми направи впечатление, е, че те са много малки, което е важен фактор. Например в Холандия, ние имаме само 25 регионални вестници, а нашата страна е много по-голяма от България.

Тиражът на тези вестници е от 50 до 150 хиляди и те имат много големи редакции. Най-малкият местен вестник в Холандия има редакция от 50-60 души. Тази разлика е много по-определяща, отколкото икономическата зависимост. Примерно една регионална медия има офиси в 10 града на региона си, където има по четирима журналисти, но като цяло те са една медия. Реално хората, които работят в главния офис, в главната редакция, са тези, които вземат решение и подават заявления за достъп до информация.

Сподели в
 

Водещите на "По света и у нас" Марина Матева и Даниел Михайлов разказват какво е за тях телевизията и как БНТ ги избра за свои лица и гласове.

04.08.2020/18:52

Ръководителят на американското министерство на вътрешната сигурност е наредил ведомството да спре да събира информация за американски журналисти, които отразяват протестите в град Портланд, щата Орегон, след като медия съобщи за тази практика, каза говорител, цитиран от Ройтерс.

01.08.2020/18:59

В Конгреса на САЩ се явиха на изслушване главните изпълнителни директори на 4 от най-големите американски технологични компании, предаде Ройтерс.

31.07.2020/16:51

Регионалната телевизия "ТВ Враца" публикува критичен репортаж за посещението на Бойко Борисов във Враца, за което обществеността бе осведомена основно от видеото, заснето от правителствения пиар Севделина Арнаудова.

30.07.2020/16:54

Започналата проверка на Европейската комисия през 2016 г. за състоянието на медиите в Унгария още продължава. Това потвърди в Брюксел говорител на ЕК.

28.07.2020/16:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки