Идва ли краят на разследващата журналистика

10.10.2010 /11:34 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ценностите отличават и легитимират един журналист от останалия жълт медиен пейзаж, смята Стив Файнару*, кореспондент на The Washington Post в Ирак и носител на “Пулицър”. Той даде специално интервю за “Мениджър” на колегата Бисер Костадинов:

Господин Файнару, какво е усещането и отговорността да бъдеш част от The Washington Post?

Да отразиш една новина аргументирано и коректно. Това е основната отговорност на всеки журналист, без значение къде и за кого работи. Но отговорността е още по-голяма, ако работиш за The Washington Post. Вестникът се чете от цялата висша администрация на Вашингтон. Това са все хора, които вземат важни политически решения за бъдещото на САЩ и на света.

Какво е специфичното за редакционната политика, ценностите и културата на вашия вестник?

Ние носим двойна отговорност, защото, от една страна, трябва да сме честни с хората, а от друга - да сме коректни към нашето правителство. И в същото време от нас се изисква да бъдем неотменен коректив на властта.

Тази редакционна линия следваме още от аферата "Уотъргейт", която избухна първо на страниците на The Washington Post през 70-те години на 20-и век, и до днес, до ужасяващата история с измъчването на задържаните иракчани в багдадския затвор "Абу Гариб".

В този смисъл вярвате ли, че журналистиката продължава да бъде коректив на политическата власт и корпоративните интереси?

Да, категорично. Добрата журналистика си остава един от най-добрите лостове за упражняване на обществен контрол. Казват, че 75% от информацията, която циркулира в световния новинарски поток, е пусната от някой пиар отдел.

Но от толкова много реклама и пиар къде е мястото на истината? Сега, за разлика отпреди 15-20 години, има доста версии на истината, които се състезават за нашето внимание. И ние като в пъзел трябва да открием верния отговор.

Защото в прессъобщенията понякога има откровени измислици, а друг път просто удобно премълчани факти. Предизвикателствата са огромни, но когато резултатът е добър и работи в полза на хората - и удовлетворението е огромно.

Кои са най-важните качества, които трябва да притежава един журналист днес?

Честност, постоянство и упоритост, състрадание и отзивчивост... Много от техническите умения, като събиране на информация и писане на критични текстове, може да бъдат научени в процеса на работа и трупане на опит, но честността и състраданието са неща, с които не всеки се ражда. Особено в днешния материален свят, в който ценностите са други. Но именно те отличават и легитимират един журналист от останалия жълт медиен пейзаж.

Променя ли се природата и ролята на журналистиката в глобалния свят?

Мисля, че нашата мисия си остава същата - да разберем какво всъщност се случва. Обаче новите технологии променят природата на журналистиката. Тази промяна носи и позитивен, и негативен ефект. Трудно ми е отсега да кажа кое ще надделее.

Мислите ли, че “златната ера” на разследващата журналистика е останала в миналото или тепърва предстои?

Добър въпрос. Но няма как да отговоря еднозначно. Днес имаме много начини за събиране и разпространение на информация, разполагаме със значителен финансов ресурс, добре изградена мрежа от източници, така че да се занимаваш с разследваща журналистика е лесно.

Или поне така изглежда отстрани. Но на все по-малко журналисти им стиска да се занимават с разследвания. Това е доста смущаващ факт.

Кое според вас е най-голямото събитие от първото десетилетие на 21. век?

За мен като човек това е атаката от 11 септември на кулите близнаци в Ню Йорк. Като граждани на света - намесата на САЩ в Ирак и Афганистан. Нашето правителство трябва да поеме отговорността си за това. И, разбира се, победата на Обама.

-------

*СТИВ ФАЙНАРУ е кореспондент на The Washington Post за Близкия изток и Ирак от 2004 г. Работи във вестника от 2000 г. Преди това 11 години е бил журналист в Boston Globe.

Два пъти е номиниран за наградата "Пулицър" (2006 и 2008). През 2008 г. печели в категорията "Международен репортаж". Разследването му е посветено на частните охранителни фирми, които, след като са спечелили държавни поръчки на САЩ в Ирак, не спазват законите на нито една от двете страни.

Автор на документалния бестселър "Правилата на големите момчета: Меркантилната страна на войната в Ирак".


 

Сподели в
 

Водещите на "По света и у нас" Марина Матева и Даниел Михайлов разказват какво е за тях телевизията и как БНТ ги избра за свои лица и гласове.

04.08.2020/18:52

Ръководителят на американското министерство на вътрешната сигурност е наредил ведомството да спре да събира информация за американски журналисти, които отразяват протестите в град Портланд, щата Орегон, след като медия съобщи за тази практика, каза говорител, цитиран от Ройтерс.

01.08.2020/18:59

В Конгреса на САЩ се явиха на изслушване главните изпълнителни директори на 4 от най-големите американски технологични компании, предаде Ройтерс.

31.07.2020/16:51

Регионалната телевизия "ТВ Враца" публикува критичен репортаж за посещението на Бойко Борисов във Враца, за което обществеността бе осведомена основно от видеото, заснето от правителствения пиар Севделина Арнаудова.

30.07.2020/16:54

Започналата проверка на Европейската комисия през 2016 г. за състоянието на медиите в Унгария още продължава. Това потвърди в Брюксел говорител на ЕК.

28.07.2020/16:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки