Идва ли краят на разследващата журналистика

10.10.2010 /11:34 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ценностите отличават и легитимират един журналист от останалия жълт медиен пейзаж, смята Стив Файнару*, кореспондент на The Washington Post в Ирак и носител на “Пулицър”. Той даде специално интервю за “Мениджър” на колегата Бисер Костадинов:

Господин Файнару, какво е усещането и отговорността да бъдеш част от The Washington Post?

Да отразиш една новина аргументирано и коректно. Това е основната отговорност на всеки журналист, без значение къде и за кого работи. Но отговорността е още по-голяма, ако работиш за The Washington Post. Вестникът се чете от цялата висша администрация на Вашингтон. Това са все хора, които вземат важни политически решения за бъдещото на САЩ и на света.

Какво е специфичното за редакционната политика, ценностите и културата на вашия вестник?

Ние носим двойна отговорност, защото, от една страна, трябва да сме честни с хората, а от друга - да сме коректни към нашето правителство. И в същото време от нас се изисква да бъдем неотменен коректив на властта.

Тази редакционна линия следваме още от аферата "Уотъргейт", която избухна първо на страниците на The Washington Post през 70-те години на 20-и век, и до днес, до ужасяващата история с измъчването на задържаните иракчани в багдадския затвор "Абу Гариб".

В този смисъл вярвате ли, че журналистиката продължава да бъде коректив на политическата власт и корпоративните интереси?

Да, категорично. Добрата журналистика си остава един от най-добрите лостове за упражняване на обществен контрол. Казват, че 75% от информацията, която циркулира в световния новинарски поток, е пусната от някой пиар отдел.

Но от толкова много реклама и пиар къде е мястото на истината? Сега, за разлика отпреди 15-20 години, има доста версии на истината, които се състезават за нашето внимание. И ние като в пъзел трябва да открием верния отговор.

Защото в прессъобщенията понякога има откровени измислици, а друг път просто удобно премълчани факти. Предизвикателствата са огромни, но когато резултатът е добър и работи в полза на хората - и удовлетворението е огромно.

Кои са най-важните качества, които трябва да притежава един журналист днес?

Честност, постоянство и упоритост, състрадание и отзивчивост... Много от техническите умения, като събиране на информация и писане на критични текстове, може да бъдат научени в процеса на работа и трупане на опит, но честността и състраданието са неща, с които не всеки се ражда. Особено в днешния материален свят, в който ценностите са други. Но именно те отличават и легитимират един журналист от останалия жълт медиен пейзаж.

Променя ли се природата и ролята на журналистиката в глобалния свят?

Мисля, че нашата мисия си остава същата - да разберем какво всъщност се случва. Обаче новите технологии променят природата на журналистиката. Тази промяна носи и позитивен, и негативен ефект. Трудно ми е отсега да кажа кое ще надделее.

Мислите ли, че “златната ера” на разследващата журналистика е останала в миналото или тепърва предстои?

Добър въпрос. Но няма как да отговоря еднозначно. Днес имаме много начини за събиране и разпространение на информация, разполагаме със значителен финансов ресурс, добре изградена мрежа от източници, така че да се занимаваш с разследваща журналистика е лесно.

Или поне така изглежда отстрани. Но на все по-малко журналисти им стиска да се занимават с разследвания. Това е доста смущаващ факт.

Кое според вас е най-голямото събитие от първото десетилетие на 21. век?

За мен като човек това е атаката от 11 септември на кулите близнаци в Ню Йорк. Като граждани на света - намесата на САЩ в Ирак и Афганистан. Нашето правителство трябва да поеме отговорността си за това. И, разбира се, победата на Обама.

-------

*СТИВ ФАЙНАРУ е кореспондент на The Washington Post за Близкия изток и Ирак от 2004 г. Работи във вестника от 2000 г. Преди това 11 години е бил журналист в Boston Globe.

Два пъти е номиниран за наградата "Пулицър" (2006 и 2008). През 2008 г. печели в категорията "Международен репортаж". Разследването му е посветено на частните охранителни фирми, които, след като са спечелили държавни поръчки на САЩ в Ирак, не спазват законите на нито една от двете страни.

Автор на документалния бестселър "Правилата на големите момчета: Меркантилната страна на войната в Ирак".


 

Сподели в
 

В рамките на кампанията ни „Проект 48“ всяка седмица сайтът azcheta.com споделя полезни материали, които разглеждат ключови елементи на медийната грамотност. Днес продължава с темата за фалшивите новини и различните способи за създаване на фалшиво съдържание. Става дума за явлението дийпфейк (“deepfake” – англ.), чрез което се симулират видеоизказвания на публични личности, които всъщност никога не са се случили.

26.01.2021/11:57

Асът в автомобилната журналистика до последно работеше в изданието „Факти”

19.01.2021/15:25

Сайтът Обаче.бг предлага откъс от статията “Social Media Regulation: Models and Proposals“ на д-р Бисера Занкова и проф. д-р Валери Димитров, публикувана през 2020 г. в списанието Journalism and Mass Communication, David Publishing (volume 10, N 2, March – April) с идеята да се анализира възможността за създаване на арбитраж за разглеждане на спорове към социалните медийни платформи. В нея авторите обсъждат и механизма за регулиране на съдържанието на Facebook.

11.01.2021/17:29

"Радиото е марка и стандарт", каза пред БНР Мария Стефанова - дългогодишен журналист от програма "Хоризонт" на БНР, бивша председателка на СЕМ.

05.01.2021/12:00

Традиционният благотворителен спектакъл „Българската Коледа“ ще бъде излъчен на 25 декември. Зрителите на БНТ и слушателите на БНР ще видят и чуят повече за благородната кауза, която помага на стотици български деца.

25.12.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В главата на излезлия преди дни брой 2 на вестник "Тракия" от 2021 г. ще видите: Год. C - centum, сиреч сто. Изминава един век от излизането на първия брой на вестник „Тракия”. И на мен като негов редактор (от 2014 г. насам) се падна високата чест да съобщя на четящата публика за този вестникарски юбилей.

26.01.2021 /15:01 | Автор: Тодор Коруев | Източник: СБЖ

Безпощадният коронавирус не подмина и легендата в журналистиката Лари Кинг, за чиято кончина разбрахме преди дни. Той е от онези личности, за които трудно може да се говори в минало време, защото след себе си остави ярка диря в професията журналист. Като емблематичен телевизионен и радиоводещ той щедро споделяше тайните на успеха си и даваше полезни и практични съвети на младите как да се изградят като успешни журналисти. Може би поради тази причина неговата книга „Как да водим разговор – без значение с кого, кога и къде“ бе обявена за световен бестселър.

25.01.2021 /19:27 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 47 гости

Бързи връзки