Уилям Пфаф: Журналистите са водачи на общественото мнение

11.10.2010 /09:45 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Един от най-интересните и много търсени участници в състоялия се в София форум „Европа гледа на Изток” беше американският журналист Уилям Пфаф. Той беше любезен да даде интервю на Розалина Евдокимова специално за сайта на СБЖ.

Пфаф е наблюдател на авторитетните американски издания „Ню Йорк Таймс” и „Интернешънъл Хералд Трибюн”. Роден в Айова, той израства в Америка и Грузия. Участва в Корейската война.  Понастоящем живее в Париж. Автор е на много статии и книги.  

Според вас четвърта власт ли е журналистиката, г-н Пфаф?

Мисля че журналистиката е създадена за да служи на хората и това е станало предимно по исторически причини. Тя има мисията да отразява всичко случващо по света, работата на правителствата и може да влияе на обществото да си изгражда мнение по начина, по който се поднася информацията.

А имате ли впечатления от българската журналистика?

Всъщност не познавам вашата журналистика, а и в България съм за първи път. За съжаление отскоро започнах да се интересувам от това, което се случва в страната ви.

Каква е вашата връзка с Форума  за нова политика на Горбачов?

Ние се познаваме лично и вероятно заради оригиналното ми мислене г-н Горбачов ме покани да присъствам на тази софийска среща, организирана от Форума и Фондация „Славяни”. Досега сме имали няколко срещи и той винаги е търсел моето мнение по много въпроси.

Някои наричат Горбачов пророк на съвременната политика. Съгласни ли сте с това определение?

За мен той е велик човек. Ще бъде записан в летописните страници на историята, тъй като е повлиял върху световната политика през миналото столетие. Допринесе много за края на студената война, отвори съветската политика към Западна Европа и Америка. Започнаха да падат границите. Горбачов е човек, идващ от комунистическия строй. През 30-40 години на миналия век в Съветския съюз се установи силен диктаторски режим.

Европа преживя ужасите на Втората световна война. По-късно светът стана свидетел на нови войни, като тази във Виетнам. Увеличи се броят на химическото и ядреното оръжие, опасното противопоставяне... А с идването на Горбачов ситуацията в света се промени и започна изграждането на нов тип отношения. Той участваше най-активно в целия този процес. Искаше да се каже цялата истина за изминалите години и да се реформира съветската системата.

А днес светът нуждае ли се от нов тип политика?

Да, разбира се, че се нуждае. Какво имам предвид. Политиката от нов тип трябва да осмисли грешките на старата, да се съсредоточи върху проблемите, които са сега на дневен ред. Освен това смятам, че днес много се нуждаем от сериозни икономически реформи, да регулираме капитализма в целия свят. Да променим отношението си към природата и икономиката, което е основна грижа на правителствата. Така че сега също силно се нуждаем от реформи.

Как днес американските медии отразяват управлението на президента Обама?

Първото нещо, което вашите колеги в САЩ правят е, че се отнасят професионално към събитията, т. е. когато представят новини, не ги коментират. Те само отразяват какво са казали политиците. Вярно, има и журналисти, които например коментират кога президентът си е сменил сакото с яке и какво послание се крие в това. Американските журналисти са написали и изрекли много неща за Барак Обама, но днес мнението на повечето от тях почти съвпада. В България не знам как стоят нещата, но в Америка понякога журналистите си позволяват да изрекат измислици и глупости. Твърдят например, че ще загуби следващите избори и няма да бъде преизбран – нещо, което след това се повтаря от мнозина, без да има реална преценка за това. Опасното в случая е, че всеки се съгласява с прочетеното или казаното, особено избирателите, защото така е по-лесно.

В някои страни днес е прието медиите да вървят след управляващите. В САЩ забелязва ли се подобно нещо, или те запазват критичният тон?

О, не! Журналистите не винаги следват правителството и не се съгласяват с неговите действия. Бих ви казал, че те са водачите на общественото мнение. Според мен в миналото повечето медии не са били така обективни в поднасянето на новините, но днес съществува сътрудничество между тях и те са много по-конкретни и точни, особено към управлението на Обама, когото следят под лупа. Те обаче се стремят да отразяват действията му вярно. Да вземем за пример вестниците на Рупърт Мърдок. Който освен в Америка и Австралия има много издания и в други страни.

Макар и условията в тях да са различни, той отлично е знаел, че вестниците могат да са оръжие на пропагандата, за да променят мнението на хората. Така собствениците на вестници са прокарвали политическите си и икономически интереси и идеи в тях и са правели всичко това за пари. Мога да припомня случая с Тони Блеър. Първо медиите създадоха много негативно мнение за него, а след като той си плати, му изградиха друг имидж.

Отмина ли времето на книжните издания и отстъпват ли те вече пред Интернет?

 Не бих могъл да кажа как ще се развие в бъдеще интернет, но аз и много други хора го използваме, за да намерим бърза информация и отговор на нашите въпроси. Предпочитам обаче да използвам вестника пред мрежата. За съжаление младите хора в Америка все повече предпочитат да сърфират в интернет, да пишат SMS-и отколкото да четат вестници или книги. Що се отнася до книгата, тя не може да бъде заменена с нищо. Тя продължава да е това, което е, и се продава в книжарниците. Вярно, че днес в интернет има огромен масив от книги, така че вероятно е въпрос на избор към кое ще посегне човек.

Дали ще поиска да отгръща страниците на книгата, или да кликва с мишката. След появата на електронните издания много хора си мислеха, че е дошъл краят на книгите и че никой няма да влиза в книжарниците и да ги купува. Случи се обаче нещо интересно - онези, които предпочитаха компютрите, видяха, че цената, която трябва да плащат е висока и предпочетоха отново да се върнат към библиотеките и книжарниците.

С какви мисли си тръгвате от софийския форум?

Прибирам се у дома с голяма колекция от впечатления и информация, свързани с Русия, Черноморието, особено с България. У вас се извършват много специфични промени и независимо че те не бяха основна тема на форума, успях все пак да разбера за тях.

В София Горбачов заговори за обединяването на усилията между ЕС, Русия и САЩ. Какво ще допринесе това?

Не мисля, че Русия, Европа и Америка ще се съгласят да имат единна политика, защото малко или много съществуват важни проблеми, като икономическите например, има разминавания в начина на живот и мисленето. Не е за пропускане и валутата. Да не забравяме сътрудничеството в геополитически план. Тук трябва да споменем Азия, към която все повече започват да се обръщат и великите сили. Да вземем за пример Китай, който в момента се очертава като една основна икономическа и политическа сила. Дори започнаха да се чуват гласове, че Китай е заплаха за света с огромната си армия и модерно въоръжение.  Но Европа, Русия и Америка се интересуват от нея, защото тя е икономически атрактивна, но не бива да се забравя, че в бъдеще може да започне да води агресивна политика в Азия.  
 
 
        

 

Сподели в
 

Водещите на "По света и у нас" Марина Матева и Даниел Михайлов разказват какво е за тях телевизията и как БНТ ги избра за свои лица и гласове.

04.08.2020/18:52

Ръководителят на американското министерство на вътрешната сигурност е наредил ведомството да спре да събира информация за американски журналисти, които отразяват протестите в град Портланд, щата Орегон, след като медия съобщи за тази практика, каза говорител, цитиран от Ройтерс.

01.08.2020/18:59

В Конгреса на САЩ се явиха на изслушване главните изпълнителни директори на 4 от най-големите американски технологични компании, предаде Ройтерс.

31.07.2020/16:51

Регионалната телевизия "ТВ Враца" публикува критичен репортаж за посещението на Бойко Борисов във Враца, за което обществеността бе осведомена основно от видеото, заснето от правителствения пиар Севделина Арнаудова.

30.07.2020/16:54

Започналата проверка на Европейската комисия през 2016 г. за състоянието на медиите в Унгария още продължава. Това потвърди в Брюксел говорител на ЕК.

28.07.2020/16:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки