Младият писател Иван Василев: Търся издател на романа си "Черният ангел"

11.10.2010 /14:01 | Автор : Яница МАРИНОВА | Източник: novata-jurnalistika.blogspot.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Всеки има различен "пристан на мечтите", по-важното е, когато го стигне да не бъде самотен и озлобен. По-важното е, когато го достигне и се обърне назад, да види стойностното минало на един истински човек.

Иван Василев или Иван Русланов, както е псевдонима му, следва "Медии и журналистика" в УНСС, първи курс. Открива призванието си в писането, като досега има няколко романа. През 2008 година печели "Автор на годината" на фентъзи клуба "Конан". Сега "Търси издател" на новия си роман "Черният ангел". Как да го подкрепите, за да издаде книгата си, и повече за него- прочетете в специалното му интервю за "Новата журналистика".

Представи се с няколко думи?
Аз съм Иван-един първокурсник, който се надява наистина "утре негов да бъде света", макар и понякога да не е сигурен дали е поел в правилната посока. С две думи- обикновен човек с необикновени мечти!

Кога се роди любовта ти към писането? Кога осъзна,че си добър?
Любовта ми към писането се появи, когато бях много малък. Първото ми стихотворение написах, когато бях едва 6-годишен, и от което всъщност започна всичко. По-сериозно пиша от пет години, когато осъзнах, че всъщност писането е моят живот. Оттогава рядко е имало дни, в които не съм написвал някой- друг ред.

Кое беше първото нещо, което написа?
Както казах, първото ми стихотворение написах през далечната 1997 година. То беше доста забавно и наивно, както предполагам е всеки един първи "опит за летене". Но дори и в този мой първи стих, загатвам темите, за които ще пиша и посланията, за които ще се боря- свобода, любов и мир!

Какво ти дава стимул и какво виждаш в образите, които създаваш?
Стимул за мен са коментарите, независимо дали са положителни или изказани с конструктивна критика. Когато един човек те похвали или критикува, той всъщност показва, че те е забелязал. И точно когато ме забележат идва най-големият стимул. Опитвам се да създам реалистичен образ, дори и от най-фантастичното същество. Освен това, винаги се опитвам да променям своите герои към по-добро. Дали ще е като срещат някого или като се разделят с него, важното за мен е тези лица да получават някакъв урок, който моите читатели да могат да дешифрират и успешно да използват за себе си.

Разкажи ни за конкурса "Търся издател" в който ти участваш с романа си "Черният ангел – Раждането на един от нас"?
За конкурса разбрах от страницата му във Фейсбук. След като видях условията, веднага започнах да мисля за резюмето, което трябва да подготвя. Реших да участвам с първия си роман, който има голяма стойност за мен. Конкурсът се организира от Фондация "Буквите" и първите трима получават издаване на книгата си, като представянето на победителите ще бъде на Коледния панаир на книгата в Националния дворец на културата. Надявам се "Черният ангел" и аз да намерим място в първите трима победители.

Защо "Черният ангел"? Каква е символиката на този образ? И кога истински се ражда всеки един от нас?
Избрах да нарека главния герой в романа си Черният ангел, защото той е падналият ангел, насред човешките злини. Той е сбор от всички положителни и отрицателни черти на съвременния човек. Има го и егоизма, има го и страха, и несигурността у него. Но той се бори за една кауза, която прави душата му бяла и чиста, за това той е Черният ангел.

Един човек, истински се ражда, когато открие себе си и започне да се бори за мечтата, която го прави уникален. И макар това често да е нелесна задача и често да се отказваме по пътя към себедоказването, само като преминем през огнъовете на истинския свят, можем да кажем някой ден, че сме истински хора. Когато успеем да видим истината, без да я отричаме или да се примиряваме с нея- тогава наистина се раждаме.

Колко време ти отне създаването на този роман?
Черният ангел, се роди като идея още през 2008-ма година. Тогава написах и пролога, който ми се видя някак глуповат и оставих проекта някъде из папките на компютъра ми. Така една година, се занимавах и писах съвсем различни неща, докато не дойде лятото на 2009-та година и след като пратих идеята си на няколко приятели, те ме посъветваха да продължа. Така създадох "Черният ангел- раждането на един от нас", лятото на 2009-та година. Юни продължих, а септември приключих.

Замислил си го като трилогия? Какво да очакваме в другите части?
Очаквайте неочакваното, би прозвучало като най-удачния отговор (и най-баналния). Истината е, че се постарах да създам една доста любопитна и заплетена история за втората част. Тя е малко по-динамична от първата и има доста бойни сцени. Разбира се съм се опитал да съчетая и някои умни мисли, но това ще може да бъде видяно едва след като първата книга бъде издадена и постигне успех. Все пак, аз се опитвам да съм позитивно настроен, а ако и читателите искат това да се случи, моля да гласуват на по-долу посочения линк!

Как могат хората да те подкрепят?
Ще се радвам на всяка подкрепа, която дойде чрез гласуване на ето този сайт- http://www.bukvite.bg/poem.php?docid=81370# Надявам се идеята ми да заинтригува читателите и наистина да получа тяхното доверие.

Какво е за теб този конкурс? Участвал ли си в други конкурси, какви награди си получавал?
За мен конкурсът е една огромна възможност. Възможност не само да сбъдна мечтата си, но и да изгрея в очите на широката публика. Един автор бива забелязан, когато негова творба се появи на пазара и се надявам и с мен да стане така, дори и при обеднял книжен пазар, като този в България. Участвал съм в доста конкурси, някои успешни, други не толкова. Единствената ми голяма награда мога да кажа, че е от клуба за фентъзи "Конан", откъдето получих статуетката "Автор на годината- 2008", след дълга надпревара продължила осем месеца. Винаги, когато погледна към статуетката си, която получих тогава, се подсещам, че не трябва да се предавам пред каквото и да се изправя. Все пак, статуетки и от други конкурси може би ме чакат...

Какво ти носи писането и пренасяш ли се в друг свят докато създаваш образи и ситуации?
Писането отдавна ми носи нещо повече от удоволствие. То не е просто хобито, с което запълвам времето си. Писането е моят живот. Иска ми се това да е и професията ми в бъдеще. Независимо дали ще съм сценарист, журналист или писател... Не знам дали се пренасям в друг свят, но определено, когато пиша се опитвам да превърна света около себе си в своя собствена проекция. Опитвам се да изгладя всеки детайл и да направя повествованието достатъчно въздействащо, за да може то да се докосне до всеки. Често си повтарям, че за да пишеш, трябва да отвориш сърцето си и да го слееш със своето въображение.

За какво мечтаеш? Разкажи ни за "пристана на мечтите", за който ти говориш в един свой разказ?
Мечтая за невероятни неща! Както всеки един човек. Мечтая да издавам книги, да бъда успешен в попрището си и да се покача по своята собствена "стълбица на успеха". Това обаче, за което наистина мечтая е хората най-после да ме чуят. И когато ме забележат като писател, да вникнат в онова, което се опитвам да им кажа. Защото чрез творчеството си искам да кажа много неща, които поради една или друга причина подминаваме в забързаното си ежедневие. С две думи, опитвам се да накарам хората да повярват в чудесата и в това, че ако са сплотени и съпричастни, то света ще бъде техен. Всеки има различен "пристан на мечтите", по-важното е, когато го стигне да не бъде самотен и озлобен. По-важното е, когато го достигне и се обърне назад, да види стойностното минало на един истински човек.

Кои теми те вълнуват и как те намират отражение в творбите ти?
Както казах по-горе, вълнувам се предимно от темите за човешките взаимоотношения. И не само от любовна гледна точка. Разглеждам идеята за приятелството и болката от предателството, за семейството и дълга към близките си, въобще за добрите отношения между хората и състраданието, което, вярвам, трябва да бъде давано на всеки, който има нужда от него.

Кой е любимият ти жанр, стил на писане?
Не се ограничавам в жанровете. Чета всичко. От фентъзи, до силно драматични произведения. Любовта ми към литературата определено започна с фентъзито, факт, от който много се гордея. Това е един жанр, който макар и да е подценяван, е предпочитан в последните години. Във всеки от магичните светове из фентъзи страниците, може да се намери по нещо чисто човешко, нещо, което да те докосне и да ти въздейства по начин, по който една сложна житейска драма никога не би могла. Но това не означава да останеш в този фентъзи свят и да се скриеш из страниците на книгата. Когато се докоснеш до магията на фентъзито, трябва да се опиташ да я генерираш и в нашия свят, за да можеш да го промениш към по-добро. Относно стиловете харесвам по-емоционалните и образно написани произведения. Все пак, животът е емоция!

Защо избра да следваш журналистика и как се виждаш след пет години?
 
Според мен, журналистиката ще ми даде една стабилна основа, по която да работя за следващите си проекти. Освен това се изучават много интересни дисциплини, преподавани ни от професионалисти. Наистина се радвам, че попаднах в прекрасна среда като тази. Използвам случая, за да благодаря на чудесните ми и подкрепящи ме колеги, които са до мен по време на конкурса и дават своят глас. Вие сте страхотни хора, надявам се никога да не ви разочаровам! След пет години ми се иска да бъда успял, но дори и да не стане, както мисля, бих се радвал, ако все още има хора, които вярват в мен и в таланта ми. Надявам се да имам повече приятели около себе си, които  да ми подават ръка, когато падна. Това е най-важното, останалото идва с много труд и упоритост!

Сподели в
 

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки