Борислав Борисов: Интервю с мен в събота вечер

11.10.2010 /16:28 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ето блиц разговор, който Жюстин Томс* проведе с мене на 9 октомври 2010 г., онлайн, в Google Talk, пише на сайта си колегата Борислав Борисов (borislavborisov.eu) и предава интервюто:

Какъв искаше да станеш като малък?

Откакто се помня, все искам да се занимавам с журналистика. Научих се да чета от вестниците. От Никола Филипов и от Димитър Игнатиев (говорители в БНТ) се научих как трябва да звучи мъжкият глас, когато говори правилно и красиво на български език.

Постигнах тази мечта, завърших журналистика в Софийския университет “Св. Климен Охридски”, профили телевизия и култура…

Любим преподавател от студентските години?

Няколко са, всекиго от тях обичам поради различни причини, но пък ги обичам и до днес: Весела Табакова, Снежана Попова, Светлана Божилова, Георги Лозанов (последните двама са ми научен ръководител и рецензент на магистърската теза, работил съм и с двамата, били са ми началници в “Култура” и НСРТ).

А приятели от  студентските години?

Няколко човека, с които се гордея неописуемо. Христо Краевски и Анета Милкова, мои състуденти – той вече е директор на Пресцентъра на Народното събрание, тя е шеф на PR отдела на омбудсмана, семейство са от 16 години и имат двама прекрасни и умни синове.

Паралелно с това – приятели от вестник “Култура”, където отидох на стаж във втори курс, което продължи 7 години и половина – Христо Буцев и Диана Попова. Привилегия е, че мога да ги нарека мои приятели. От тези хора съм научил повече, отколкото от университета.

Какво ти липсва най-много от студентските години?

Признавам си, този въпрос е предизвикателство. Липсват ми усещането за свобода, за бъдеще и за доверие в знанието като сила и инструмент на успеха. Бяхме странни студенти – вместо да купонясваме, страдахме, че някакви неграмотни “каки” в телевизията ни изместват, но пък не са чували думата “сецесион”.

Най-големият ти успех?

Научих два пъти по-млад от мене човек как се прави телевизия.

Какво правиш, когато се събудиш в неделя?

Медитирам около час, след това включвам компютъра, за да се уверя, че не е трябвало да ходя на работа в този ден… Пия кафе пред “Фантастико” отсреща, поемам дневната си доза ужас от хуманитарната и антропологичната ситуация у нас, след това се връщам у дома да прочета блоговете и Туитър.

Какво друго освен кафе обичаш да пиеш?

Вода. Не се шегувам, изпивам индустриални количества вода всекидневно. Обичам бира (първата я изпих на 26 години посред река Амстел), мартини, уиски; не мога да пия много обаче – нямам тренинг. Мога да изпия повечко алкохол само с двама мои най-близки приятели, с които се виждам много рядко, затова не съм се пропил.

Какво четеш в момента?

Няколко книги паралелно, голямата част от тях – научни, да ги наречем така. Приспивам се с… “Нощем с белите коне” на Павел Вежинов – роман, който препрочитам седми път.

Любимите ти книга и автор?

От около 20-ина години се питам имам ли любима книга или любим автор. Отговорът на този въпрос се променя с времето по доста забавен начин (обаче това е тема за дисертация).

Любен Дилов е любимият ми български писател, а “Демонът на Максуел” е любимата ми негова книга. Благодарение на творческо-палавата натура на неговия чаровен син познавах този велик писател още от ранните си ученически години.

От къде у тебе този силен интерес към българските неща? Знам, че харесваш много и българска музика, български филми…

През 1992 г. дадох интервю на знаменит журналист от BBC, което беше излъчено по BBC World Service без съкращения, близо 12 минути. В това интервю обяснявах пред смаяния силно идеологизиран пропагандно-школуван колега защо няма да емигрирам.

За мене българската култура е родител, цел, смисъл. Възприемам себе си като дете на тази култура в нейния алтернативен, неофициозен, автентичен и човешки вид. Купих си за първи път вестник “Култура” на 8-годишна възраст заради изумителната заглавка на вестника, създадена от Владо Паскалев.

Родителите ми бяха невероятно бедни и саможертвени хора. Аз съм продукт на епохата, в която в нашата култура имаше шанс човек да се формира като личност чрез свободата на достъпа до цивилизация.

Българската култура във всичките й измерения е част от моята душа, от интелекта ми, от смисъла на съществуването ми. Затова ненавиждам националистите и патриотарите, макар че насила се е налагало дори да ми пишат оценки подобни лекета. (Със съкращения)

------

* Казвам се Жюстин Томс - същество от женски пол, родено на 29.08.1971 г. в София. Имам висши хуманитарни образования от СУ "Св. Кл. Охридски". Занимавам се с уеб дизайн и компютърно обучение. Пиша разни неща, които биха могли да се квалифицират (с уговорки) като поезия и други, представя се на сайта си авторката на интервюто - бел. ред.


 

Сподели в
 

Водещите на "По света и у нас" Марина Матева и Даниел Михайлов разказват какво е за тях телевизията и как БНТ ги избра за свои лица и гласове.

04.08.2020/18:52

Ръководителят на американското министерство на вътрешната сигурност е наредил ведомството да спре да събира информация за американски журналисти, които отразяват протестите в град Портланд, щата Орегон, след като медия съобщи за тази практика, каза говорител, цитиран от Ройтерс.

01.08.2020/18:59

В Конгреса на САЩ се явиха на изслушване главните изпълнителни директори на 4 от най-големите американски технологични компании, предаде Ройтерс.

31.07.2020/16:51

Регионалната телевизия "ТВ Враца" публикува критичен репортаж за посещението на Бойко Борисов във Враца, за което обществеността бе осведомена основно от видеото, заснето от правителствения пиар Севделина Арнаудова.

30.07.2020/16:54

Започналата проверка на Европейската комисия през 2016 г. за състоянието на медиите в Унгария още продължава. Това потвърди в Брюксел говорител на ЕК.

28.07.2020/16:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки