Борислав Борисов: Интервю с мен в събота вечер

11.10.2010 /16:28 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ето блиц разговор, който Жюстин Томс* проведе с мене на 9 октомври 2010 г., онлайн, в Google Talk, пише на сайта си колегата Борислав Борисов (borislavborisov.eu) и предава интервюто:

Какъв искаше да станеш като малък?

Откакто се помня, все искам да се занимавам с журналистика. Научих се да чета от вестниците. От Никола Филипов и от Димитър Игнатиев (говорители в БНТ) се научих как трябва да звучи мъжкият глас, когато говори правилно и красиво на български език.

Постигнах тази мечта, завърших журналистика в Софийския университет “Св. Климен Охридски”, профили телевизия и култура…

Любим преподавател от студентските години?

Няколко са, всекиго от тях обичам поради различни причини, но пък ги обичам и до днес: Весела Табакова, Снежана Попова, Светлана Божилова, Георги Лозанов (последните двама са ми научен ръководител и рецензент на магистърската теза, работил съм и с двамата, били са ми началници в “Култура” и НСРТ).

А приятели от  студентските години?

Няколко човека, с които се гордея неописуемо. Христо Краевски и Анета Милкова, мои състуденти – той вече е директор на Пресцентъра на Народното събрание, тя е шеф на PR отдела на омбудсмана, семейство са от 16 години и имат двама прекрасни и умни синове.

Паралелно с това – приятели от вестник “Култура”, където отидох на стаж във втори курс, което продължи 7 години и половина – Христо Буцев и Диана Попова. Привилегия е, че мога да ги нарека мои приятели. От тези хора съм научил повече, отколкото от университета.

Какво ти липсва най-много от студентските години?

Признавам си, този въпрос е предизвикателство. Липсват ми усещането за свобода, за бъдеще и за доверие в знанието като сила и инструмент на успеха. Бяхме странни студенти – вместо да купонясваме, страдахме, че някакви неграмотни “каки” в телевизията ни изместват, но пък не са чували думата “сецесион”.

Най-големият ти успех?

Научих два пъти по-млад от мене човек как се прави телевизия.

Какво правиш, когато се събудиш в неделя?

Медитирам около час, след това включвам компютъра, за да се уверя, че не е трябвало да ходя на работа в този ден… Пия кафе пред “Фантастико” отсреща, поемам дневната си доза ужас от хуманитарната и антропологичната ситуация у нас, след това се връщам у дома да прочета блоговете и Туитър.

Какво друго освен кафе обичаш да пиеш?

Вода. Не се шегувам, изпивам индустриални количества вода всекидневно. Обичам бира (първата я изпих на 26 години посред река Амстел), мартини, уиски; не мога да пия много обаче – нямам тренинг. Мога да изпия повечко алкохол само с двама мои най-близки приятели, с които се виждам много рядко, затова не съм се пропил.

Какво четеш в момента?

Няколко книги паралелно, голямата част от тях – научни, да ги наречем така. Приспивам се с… “Нощем с белите коне” на Павел Вежинов – роман, който препрочитам седми път.

Любимите ти книга и автор?

От около 20-ина години се питам имам ли любима книга или любим автор. Отговорът на този въпрос се променя с времето по доста забавен начин (обаче това е тема за дисертация).

Любен Дилов е любимият ми български писател, а “Демонът на Максуел” е любимата ми негова книга. Благодарение на творческо-палавата натура на неговия чаровен син познавах този велик писател още от ранните си ученически години.

От къде у тебе този силен интерес към българските неща? Знам, че харесваш много и българска музика, български филми…

През 1992 г. дадох интервю на знаменит журналист от BBC, което беше излъчено по BBC World Service без съкращения, близо 12 минути. В това интервю обяснявах пред смаяния силно идеологизиран пропагандно-школуван колега защо няма да емигрирам.

За мене българската култура е родител, цел, смисъл. Възприемам себе си като дете на тази култура в нейния алтернативен, неофициозен, автентичен и човешки вид. Купих си за първи път вестник “Култура” на 8-годишна възраст заради изумителната заглавка на вестника, създадена от Владо Паскалев.

Родителите ми бяха невероятно бедни и саможертвени хора. Аз съм продукт на епохата, в която в нашата култура имаше шанс човек да се формира като личност чрез свободата на достъпа до цивилизация.

Българската култура във всичките й измерения е част от моята душа, от интелекта ми, от смисъла на съществуването ми. Затова ненавиждам националистите и патриотарите, макар че насила се е налагало дори да ми пишат оценки подобни лекета. (Със съкращения)

------

* Казвам се Жюстин Томс - същество от женски пол, родено на 29.08.1971 г. в София. Имам висши хуманитарни образования от СУ "Св. Кл. Охридски". Занимавам се с уеб дизайн и компютърно обучение. Пиша разни неща, които биха могли да се квалифицират (с уговорки) като поезия и други, представя се на сайта си авторката на интервюто - бел. ред.


 

Сподели в
 

В рамките на кампанията ни „Проект 48“ всяка седмица сайтът azcheta.com споделя полезни материали, които разглеждат ключови елементи на медийната грамотност. Днес продължава с темата за фалшивите новини и различните способи за създаване на фалшиво съдържание. Става дума за явлението дийпфейк (“deepfake” – англ.), чрез което се симулират видеоизказвания на публични личности, които всъщност никога не са се случили.

26.01.2021/11:57

Асът в автомобилната журналистика до последно работеше в изданието „Факти”

19.01.2021/15:25

Сайтът Обаче.бг предлага откъс от статията “Social Media Regulation: Models and Proposals“ на д-р Бисера Занкова и проф. д-р Валери Димитров, публикувана през 2020 г. в списанието Journalism and Mass Communication, David Publishing (volume 10, N 2, March – April) с идеята да се анализира възможността за създаване на арбитраж за разглеждане на спорове към социалните медийни платформи. В нея авторите обсъждат и механизма за регулиране на съдържанието на Facebook.

11.01.2021/17:29

"Радиото е марка и стандарт", каза пред БНР Мария Стефанова - дългогодишен журналист от програма "Хоризонт" на БНР, бивша председателка на СЕМ.

05.01.2021/12:00

Традиционният благотворителен спектакъл „Българската Коледа“ ще бъде излъчен на 25 декември. Зрителите на БНТ и слушателите на БНР ще видят и чуят повече за благородната кауза, която помага на стотици български деца.

25.12.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В главата на излезлия преди дни брой 2 на вестник "Тракия" от 2021 г. ще видите: Год. C - centum, сиреч сто. Изминава един век от излизането на първия брой на вестник „Тракия”. И на мен като негов редактор (от 2014 г. насам) се падна високата чест да съобщя на четящата публика за този вестникарски юбилей.

26.01.2021 /15:01 | Автор: Тодор Коруев | Източник: СБЖ

Безпощадният коронавирус не подмина и легендата в журналистиката Лари Кинг, за чиято кончина разбрахме преди дни. Той е от онези личности, за които трудно може да се говори в минало време, защото след себе си остави ярка диря в професията журналист. Като емблематичен телевизионен и радиоводещ той щедро споделяше тайните на успеха си и даваше полезни и практични съвети на младите как да се изградят като успешни журналисти. Може би поради тази причина неговата книга „Как да водим разговор – без значение с кого, кога и къде“ бе обявена за световен бестселър.

25.01.2021 /19:27 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 47 гости

Бързи връзки