Констанца Каралеева: Страхотно е, че го има сайтът на СБЖ

05.11.2010 /10:24 | Автор : Андрей Велчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На българските медии им липсва свобода, смята Констанца, която много се вълнува от скорошния скандал с къщата на министър Цветанов. В България има "боза на словото”. За това тя не бърза да се занимава с политическа или социална журналистика.

Тя се казва Констанца Каралеева и е на 20 години. От година и половина работи в БНТ като репортер на младежкото предаване 13+. Учи журналистика в НБУ и е втора година. Винаги е искала да бъде журналист. На 3 години за пръв път казва, че иска да се занимавам с това, но се съмнява дали е знаела какво значи самата дума „журналистика”. За това не знае дали аз избрах нея или тя мен. Член на Клуба на младия журналист към СБЖ и любезно отговори на въпростите ни в интервю за sbj-bg.eu:

На какво в журналистиката те учат българските учители и преподавателите ти в НБУ?

На много неща. Това е професия с много тънкости и особености и всеки ден научавам по някоя нова от тях. Още съм втора година и не съм модул „журналистика”, така че в него очаквам още повече. Това, което най-много харесвам е, че преподавателите в НБУ не боравят с клишета. Всеки ни дава различни и модерни гледни точки, което е важно. Важно е , че ни учат да работим върху индивидуалните си способности и да залагаме на своята идентичност в работата си като журналисти.

Диплома, знания или повече практика създават младия журналист?

И трите, но в обратен ред. Дипломата показва „черно на бяло” знанията , а практиката ги осъществява, прилага и доказва. За мен практиката е от най-голямо значение, но знанията  помагат много. Добрият, млад журналист притежава по равно и от трите.

Имаш ли любим преподавател или журналист? И кой е той?

Харесвам много журналисти , но не мога да кажа кой ми е най-любим. От преподавателите най-много харесвам докторант Ралица Филипова, която също така е и мой редактор в БНТ. В топ три също така се нареждат и проф. Толя Стоицова и доц. Александър Ангелов.

Ако беше Главен редактор или ръководител на медия, какво би променила, за да спечелиш повече зрители, слушатели или читатели?

Сега мога да напиша няколко листа с неща, но със сигурност, ако това наистина стане, ще ми е трудно да ги приложа всичките. Може би най-важното е да показвам различни гледни точки на нещата. Българският зрител, слушател и читател е пренатоварен от негативна информация, по-скоро ще заложа на забавното и полезното.

Твоето мнение за онлайн журналистиката?

Развива се все повече и няма как. Живеем в такъв свят.  Това е най-достъпната  журналистика, особено за по-младите, които прекарват изключително много време в интернет. Аз лично не я харесвам много, защото онлайн пространството не се контролира достатъчно и често съм чела една и съща статия в 5 различни сайта, с различен автор. Интернет е свободно пространство, за това и в него има най-много  невярна информация. Много се радвам, че вече и в България процента на сериозна онлайн журналистика се увеличава.

А тя ще промени ли други медии?

Да. Може да и попречи, но също така може много и да помогне. По-големият интерес към онлайн журналистиката, трябва да стимулира, работещите в друг вид медии да правят по-стойностни и интересни неща. Радио, телевизия и вестници винаги ще има, колкото и повече да се развива онлайн журналистиката.

Как се прави предаване, като това в което си репортер, когато младите все по-рядко гледат телевизия?

Трудно. Освен , че рядко гледат телевизия, те са много капризни.Сега младите са много по-развити и „отракани” от преди. Много ни помагат нашите редакторки Ралица Филипова и Юлия Каракашева, както и останалата част на екипа. Те имат опит в правенето на предавания за млади хора, което е много важно.  Освен,  че са професионалисти, са и много толерантни към младите и имат голямо търпение.

Освен, че е трудно да работиш за млади хора, със сигурност е много трудно и да работиш с тях.

Как се виждаш след пет години?

Вече с диплома в ръка. За този период образованието ми е най-важно.

Как се информира студент – журналист като теб, за всичко, което се случва в медииния свят?


Постоянно съм в интернет. Може би най- вече от там. Всеки ден по няколко пъти отварям  сайтът на СБЖ.
Страхотно е ,че го има.

Липсва ли нещо на българските медии?

Може би свобода. Аз много се вълнувам от скорошния скандал с къщата на министър Цветанов. Във връзка с него много ми хареса , това което каза Люба Кулезич. В България има по-скоро "боза на словото”. За това не бързам да се занимавам с политическа или социална журналистика.

Какво очакваш от Клуба на младия журналист, като негов нов член?

Да срещна други млади хора, тръгнали по този доста тежък път. Много е хубаво, когато има кой да те разбере, да ти даде съвет или морална подкрепа.Очаквам също така много опит , нови занимания и възможности.

Посланието ти към читателите на нашия сайт?

Да дерзаят, да се усмихват повече и да вярват. Да вярват най-вече в себе си и в своите идеи.
 

 

 

Сподели в
 

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки