Екатерина Генова: БНТ САТ ще се казва занапред БНТ World

08.11.2010 /23:02 | Източник: “24 часа” Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Какво представлява новият проект на БНТ САТ “България днес”, пита Цветелина Шенева в интервю за “24 часа” шефката на дирекция „БНТ. Свят и региони”, включваща БНТ САТ:

Искаме да покажем какво се случва в страната ни всеки делничен ден. За първи път телевизията ще използва ресурса си в четирите регионални центъра, за да ги включи в общ канал - БНТ САТ. “България днес” стартира на днес и ще се излъчва през делничните дни от 16 до 18 ч.

Идеята е всеки човек в България да знае какви проблеми има неговият сънародник от другия край на страната, както и българите в чужбина да разберат какво се случва там, където са родени. И не само.

Смятам, че българите зад граница се интересуват изключително много от това, което става не само на жълтите павета - в институциите. Следобедните часове са неразработена територия.

В момента ние повтаряме, макар и от 14 до 16 ч, а не от 16 до 18 ч, сутрешния блок на БНТ и се оказва, че има доста голяма гледаемост. Рейтингът на БНТ САТ се мери само в България. Това означава, че зрителите у нас имат нужда следобеда нещо да се случва пред очите им. Публиката тогава е по-женска и ние ще се съобразим с нея.

В блока “България днес” всяка седмица един регионален център ще е домакин. Започваме в Пловдив, но всеки ден ще има и репортажи от всички останали центрове.

Какво точно ще гледат зрителите?

В понеделник ще се опитаме да проверим как реагират хората на някое нещастие - за колко време минувач ще се обади на телефон 112. Досега преговарях с всички инстанции за този проект. Няма да направим паника.

Колегите го снимат в петък, а самият материал ще се излъчи в понеделник. Първият, който се обади, ще бъде награден и на другия ден ще гостува в студиото на Пловдив.

Всеки път ще имаме зрител на деня. Ще има и специални репортажи от София - някъде към сряда ще има и тема от столицата. Поръчах на колегите от Варна да проучат случая с проваления спектакъл на варненската театрална сцена.

Когато част от театралния екип е стачкувал, актьорите са излезли и са казали на публиката: “Съжаляваме, но няма да играем, защото не ни плащат.”

Как подбирате темите?

Колегите от центровете предлагат съдържанието за всеки ден. Седим нащрек, разбира се, ако нещо извънредно се случи, да бъдем първите, които да го отразят по някакъв начин.

Темите подбираме според това, което смятаме, че вълнува хората. Например следващия петък, понеже е пазарен ден, темата ще е варене на домашна ракия и слагане на кисело зеле.

Ще огледаме въпроса от всички краища на България и от различни гледни точки - с рецепти, както и защо е полезно киселото зеле, дали е опасно да се слага в пластмасови бидони, колко кисело зеле се произвежда в страната.

Какъв е екипът ви за “България днес”?

При нас сме 5 души с мен, които ще работим по блока. Звената, които работят по центровете, са с продуцент, водещ и репортер. Те използват потенциала си, с който правят новини. Така че може би по 5 човека от място. Не трябва да забравяме и хората, които осигуряват излъчването.

Как всъщност се прави връзката между регионалните центрове?

По релеен път. Ефирно засега, но идеята ни е да направим връзката между нас и центровете да бъде по оптичен кабел, което ще спести много разходи.

Подготвяте и софийски канал. Какъв ще е той?

Става въпрос за нов регионален канал, който да включва програмите на регионалните ни центрове и бъдещия софийски канал, който ще стартираме от февруари.

Макар и с малка програма в началото, имаме време до септември да покрием целия пакет, който ни е одобрен като лиценз.Ще започнем с регионален канал, който да се излъчва 24 часа в денонощието.

Сега всеки център излъчва по 8 ч. Новият канал ще се състои от общи информационни модули - три пъти в денонощието, които се правят от всички центрове.

Софийската програма ще се излъчва само в определен час за столицата, след това ще върви общата програма от всички центрове, подредена в логична схема. За софийския канал вече ще търсим нови хора, млади репортери - трима или четирима.

Денонощният регионален канал ще се гледа ли в чужбина?

Не, освен ако БНТ САТ не включва определени модули от този канал в своята програма, което не е невъзможно. Технологиите се разрастват. Дори БНТ САТ ще промени името си на БНТ World, защото сме международен канал.

Кога ще стане това?

От момента, в който СЕМ одобри новото ни лого и промяната в наименованието и в лицензията. Названието international или международен канал е по-точното име на това, което ще излъчваме зад граница.

Какво ви казват зрителите, които се свързват с вас от чужбина?

Те обикновено ни пишат по интернет. Съобразяваме се с всички техни препоръки, поддържаме връзка. Те искат да участват в това, което се случва в България. Новините, публицистичните предавания са много гледани. Засега предлагат да излъчваме повече филми - стари български, отколкото теми, по които да работим.

Още от идеите на Екатерина Генова:   


Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки