Люба Кулезич: Скуката ще ни убие - тя е послание на дявола

12.11.2010 /12:11 | Автор : Денка Колева | Източник: slava.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вяра Анкова заяви, че БНТ е пред фалит. Възможно ли е да се случи или се създава паника, за да се отпуснат още пари, пита в интервю авторката. Кулезич отговаря на един дъх и с хапливи препоръки към колежки:

И двете неща са валидни в това предположение. Много преди обявяването на конкурса за генерален директор написах една поредица от материали и разследвания, в които доказвах, че ако не се вземат сериозни мерки телевизията да се реформира, тя ще фалира.

БНТ е водена към това през последната година, за което има публикувани данни. Това беше казано и от бивши генерални директори. Настояваше се за точната цифра на дефицита в БНТ. Най-нелепото в сегашното ридание е, че то констатира същото, което съобщавахме по време на този хореографски конкурс на пантомимата, наречен избор на генерален директор. Всички знаеха, че изборът е предопределен, и ние – останалите, играехме ролята на балерините от Лебедово езеро.
Умишлено приех да участвам, за да се разбере, че алтернативи има. Цялата ми концепция беше да се премине през тази криза, която сега ще доведе за първи път в Европа до фалит на обществена медия. Едно общество без солидна национална телевизия е като труп.

Така че крайно време е институциите, които са отговорни, да следят какво става с парите на данъкоплатеца. Да кажат какъв точно е този проклет дефицит. Колко е и къде са отишли тези пари, как са изтекли?

Кой отговаря за прекрояването на разходите на БНТ, така че да се компенсира орязването на бюджета?

Боже Господи! Бюджетът е съкратен с 1 милион. Тази година ще бъде 60 млн., колкото беше и миналата. Въпросът е, че сега, когато се изнасят апокалиптични данни за дефицит, никой не казва каква е структурата му. Има някакво плащане към БТК, което трябва да се направи, и да се реши кой какво и на кого плаща. Но всичко останало трябва да се разследва.

Съкращението на бюджета не е ли 20 млн. всъщност?

Брадвата му не сече на едно място, казват родопчани за хора, които днес говорят едно и са строги, а утре – друго, и са разревани. Това, което аз знам от доклад, за който се чува, но не е публичен, предвиденият бюджет за тази година е 60 млн., но от него ще трябва да се премахнат задълженията, които никой не знае какви са.

Така че трябваше да се вземат много ясни мерки. Госпожа Анкова да си подаде оставката! Госпожа Севда Шишманова, за която чуваме, че всеки ден жената плачела в своя кабинет и била в тежко психическо състояние, да укрепи своята нервна система и да оставят нас, които знаем какво да правим с телевизията, да го правим.

Предложението телевизията да се издържа сама, като се увеличи рекламното й време, ще реши ли финансовите затруднения?

Досега те имаха рекламно време, което не успяват да запълнят. Приходите оттам са мизерни. Причините за това могат да бъдат много, но една от важните е, че рекламодателят не иска да инвестира в импотентен продукт, който е тъп, скучен и безинтересен. Защо искаш още рекламно време, след като не можеш да си запълниш това, което имаш?! Това означава само две неща. Или че си търсят оправдание и започват да се поставят условия пред законодателя да си промени закона, и докато това се точи, някакви хора да си развяват байраците.
Или има скрита задкулисна договорка с някакви рекламни монополи да се използва кризата в телевизията, за да може тя да бъде превзета от частен интерес официално. Защото сега, уверявам ви, е превзета нелегално.

Достатъчно ли е наистина да се проветрят горните етажи на “Сан Стефано”, за да се оправят нещата?

Проблемът идва от невъзможността да се вземат решения, непопулярни за работещите в телевизията. Има некомпетентност и нерешителност, нагласени конкурси. Госпожа Анкова е много мила и симпатична жена, но не е в състояние да направи решителни крачки срещу това болно статукво. Даже я съжалявам в човешкия смисъл на думата.

Проветрение трябва в цялата държава и общество. Знам, че не може да стане отведнъж. Трябва да започнем да пренареждаме сградата, където публичните правила да са валидни за всички. Не трябва някакви подставени лица да бъдат лансирани всеки път като претоплени манджи. Гювеч, който е престоял, понаръсен със свеж магданоз, не става. Той пак е просто вкиснат гювеч, от който се хваща диария.

Как да стане държавната телевизия реален конкурент на
bTV и Нова?

БНТ може да стане конкурентна медия, без да се пъха в комерсиалната територия на другите телевизии. Защо трябва да се сражаваш с две търговски медии, а да не измислиш собствената си ниша, в която да бъдеш уникален?! Предложих това и знам, че съм права. Идеята ми беше да се разработят системни схеми за финансиране на чисто български продукти – филми, драми, сериали, образователни програми, които да се правят с качествени конкурси, да бъдат добре финансирани.

Парите на БНТ в момента се пилеят. Извличат се за готварски предавания. Много е важно, разбира се, за обществената телевизия да готви от сутрин до вечер. И все пак...

Кой е най-големият телевизионер в България?

Има всякакви хора, много добри и интересни журналисти – разнокалибрени и разнообразни. Не мога да кажа кой е най-големият. Това не е състезание по лека атлетика. Дори не е състезание по рейтинги, защото и те могат да бъдат подправени. Има качествени хора. Те трябва да бъдат търсени и намирани. Трябва да бъдат истински телевизионни характери, които отразяват различните желания на публиката. Една част от нея иска да се умилява, да реве, да се просълзява и да се сополяви.

Има и друга, която иска да разбира какво се случва в държавата и то по интересен и атрактивен начин. Скуката ще ни убие. Тя е послание на дявола, за да повярваш, че нищо не може да се случи, че нищо не зависи от теб, че някой друг контролира живота ти.

Мислите ли, че Сашо Диков и Велизар Енчев са новата телевизионна сила?

Защо нова? Те са стара, даже бих казала много зряла телевизионна сила. Тези хора вършат своето. В сферите, в които го правят, го правят добре. Не казвам доколко тяхната автентичност е истинска – опозиционността, характерите им, особената им чепатост. Но те много добре съобщават за потребността на публиката от нещо различно от официозното и казионното. Много добре знаете, че и тази позиция на бунтар може да бъде имитирана.

Трябва да има нещо, което да се случва непрекъснато, но да е истинско. Тогава ще сравним дали Велизар и Сашо са истински или си вършат работата в ролите, които са избрали и им носят успех, пари и популярност.

Можем ли да говорим за истински свободна телевизия?

Въпросът не е само в телевизията, а за цялата медийна среда. Тя е отражение на съотношенията в обществото. Медиите са просто лакмус, термометър. Какво ми говорите за истински свободни медии?

Мога да кажа, че за себе си се опитвам да бъда свободен човек и журналист. Обаче не смятам, че съм изключение. След като имам фенове, правя рейтинги, значи други хора също искат да бъдат свободни. (Със съкращения)


Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки