Люба Ризова: Ще става все по-важно кой поднася новината

16.11.2010 /20:17 | Източник: 24 chasa Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Люба Ризова ръководи новините на Би Ти Ви, откакто съществуват - от 10 години. Първата емисия е на 18 ноември, посочва към интервю за “24 часа” Паола Хюсеин и допълва:

След като СМЕ купи медията от Рупърт Мърдок и "Нюз корпорейшън", тя пое новините и във всички канали на групировката у нас - освен Би Ти Ви, това са Би Ти Ви Комеди, Би Ти Ви Синема, ПРО.БГ и спортната “Ринг”.

10 години правите новините на Би Ти Ви. Що за работа е това, г-жо Ризова?

Всекидневно усилие, не само мое, а и на цялата телевизия. Не се самопреживяваме като някакви герои или мъченици, просто това е работата на всички колеги.

Желанието е максимално добре да сме осветили това, което е важно хората да разберат, да бъдат предупредени, да бъде ясна истината, да се видят всички гледни точки. Затова и мотото ни е такова - “Всички гледни точки”. Защото има една истина, но с много лица.

Кога е бил най-голям натискът върху медията през 10-те години? Как се пазите, онзи ден имаше заплаха за Марияна Векилска, че ще бъде залята с киселина.

Всеки се пробва да оказва натиск върху медиите. И така наречените обикновени граждани също. Постоянно получаваме писма със заплахи, молби. Абсолютно всички, които могат да станат част от някаква новина или репортаж и нещо не им харесва, веднага се втурват да ти оказват натиск.

Това съществува за всяка телевизия по целия свят и ще продължи да съществува. Болезнена е темата с натиска и ние непрекъснато говорим за това.

Това е част от ролята на журналистиката и от ролята на обществото и всеки един гражданин, когато се чувства засегнат, да се опита по някакъв начин да попречи. В това няма нищо ненормално.

Ненормално е, когато по този начин те заплашват, което вече е вид престъпление. Обясняваме най-любезно, че такъв е фактът, той не може да се прикрие. Ние това работим - изясняваме факти.

Нямам период, в който да ми е било по-лесно или по-трудно. Още от самото начало това, което много ни помогна, беше ясно демонстрирано и заявено, че ние сме собственост на “Нюз корпорейшън” и няма никаква обвързаност с икономиически, политически и каквито и да било интереси на корпорацията.

Абсолютно кредо е да имаме високото доверие на зрителите, защото то ще направи телевизията успешна и съответно тя ще е на печалба. Тези неща са ясно свързани и заедно определят здравината на съществуването си.

Как се промениха новините за 10 години?

Усъвършенствали сме се повече. Иначе моделът, който беше зададен, е същият, който следваме вече 10 години. Той не е открит от нас, а е световният модел на тв журналистиката, на най-добрите образци. В началото не ни се получаваше толкова добре, но вече е различно. Всекидневно сравняваме дали правим всичко, което можем.

Как се почувствахте, когато ви поканиха да оглавите новините и актуалните предавания на общо 5 телевизии?

В по-голямата си част са профилирани - Синема, Комеди, Ринг. ПРО.БГ е другата полиформатна тв. Почувствах се с още повече отговорности. Нашият пазар е доста тесен и конкуренцията е голяма. Не бих казала, че съм се зарадвала много, и това не е скромност.

Човек се радва на нещо, с което може да се забавлява или да се наслади и когато е постигнал някакъв успех. А когато е натоварен с още ангажименти, малко се стъписва в първия момент.

Защо у нас почти всяка местна телевизия излъчва новини?

Когато се говори за журналистика и за бизнес медия, се казва колко успешна или неуспешна е една медия. В крайна сметка частните телевизии би трябвало да се издържат от своя собствен труд, от програмата си, от това, което излъчват.

И до каква степен това, което излъчват, се харесва на хората и съответните рекламодатели са готови да платят. Защото хората не плащат за нас. Плащат рекламодателите, които искат да им се види рекламата. Това гарантира ти до каква степен отговаряш на очакванията на хората и на тяхното доверие.

Има много медии, не само телевизии, които всъщност се издържат от друг вид икономика, не само от журналистика. А новините са много скъпо нещо. И затова е този български феномен: всяка българска тв да има новини, което е скъпо.

Така че трябва да си зададем въпроса кому е нужно и защо. Има едно разбиране, че новините и публицистиката са влияние. Да, така е, но в света на интернет всеки може да добие всякаква информация. Въпросът при телевизията е кой най-добре, цялостно, пълно и адекватно я представя, така че зрителят да е удовлетворен и да търси този канал.

Ще става все по-важно кой поднася новината. Това е иманентната същност на нашата професия - проблемът с доверието. Хората продължават да имат нужда някой да им подреди нещата и да им ги покаже професионално.

Какво ще се случва с новините? Ще има ли нови публицистични предавания?

Планираме, но няма да издам още какво. Сега ще имаме нова рубрика в сутрешния блок - “Ох, боли”. Призоваваме хората да разказват за случаи, където са търпели лошо отношение, станали са обект на корупция, по някакъв начин нещо ги е заболяло от държавна институция или лекари.

Преди години СЕМ за малко да забрани лошите новини в медиите. Как подреждате емисиите?

Избирането на първата новина не става с хвърляне на боб, това си е цяла наука, има си дефиниция. Изучава се в училищата по журналистика. Новина е това, което интересува и е важно за сигурността на по-голямата част от населението на една държава, имащо обща култура, език, обичаи, традиции.

Новина е това, за което хората говорят или биха говорили, ако знаеха, че то съществува. По това определение се реди емисията, няма други правила. Не започваме с убийство или нещо неприятно. Обаче в живота внезапно се случват лошите неща и те представляват новина.

Добрата новина обикновено е свързана с някакъв процес и затова човек свиква с този процес. И сякаш е нормално доброто да е нормално. А лошото е ненормално, затова то попада в новините с по-голямата си част, за съжаление.

Отскоро отворихте телефонни линии в сутрешния блок, защо?

Правили сме много пъти изнесени предавания и видяхме, че хората изключително живо участват. Очевидно има голям потенциал на гражданско отношение и мислене. Тъй като, слава богу, обществото също се разви. Хората се обаждат със сигнали.

Нашата основна грижа е да можем да проверяваме всичките и това ни насочва какво се случва в обществото. Не отразяваме пресконференции, т.нар. говорещи глави. Присъстваме на тях, но те не присъстват в репортажи. Защото всъщност всяка една новина засяга някого.

В по-голямата част засяга всички ни. Затова са телефоните - хората да изкажат мнението си, да подадат сигнал, да почувстват връзката с медията. И че има някой, който да чуе техния глас, да застане на тяхна страна.

Доскоро Би Ти Ви не канеше познати лица от други телевизии. От известно време го прави - Виктор Николаев, сега Лора Крумова, защо?

Това е част от развитието. Това беше наша политика, за която лично аз много настоявах - нови хора, млади лица, които минаха през обучения. Така създадохме нашето ново лице. Когато вече го имаш и си станал такава голяма сцена, каквато ние сме направили, тогава можеш да си позволиш лукса да поканиш вече утвърдени имена.

Защото няма да загубиш своето. Ти го имаш и каниш някого да се присъедини към твоя образ и профил.

Защо хората гледат публицистика?

В телевизията законът е не какво, а как. Може да имаш много хубави идеи, но въпросът е как си ги осъществил. Хората се интересуват от това, което ги вълнува, за което си говорят или какво ново биха разбрали. Заради тези неща зрителят гледа телевизия, както и, разбира се, за забавление.

Понякога тези неща се смесват, защото такъв е животът. Между другото, сериозното винаги е сериозно, въпросът е да не е поднесено скучно. Едно развлекателно предаване също може да е безкрайно скучно.

Плакали ли сте заради работата си?

Да, на първата емисия, която започнахме с недокомплектована техника. Трябваше да тръгнем задължително на 18 ноември и решихме да не е на запис. Обикновено хората по целия бял свят задължително записват първата си емисия, но ние нали сме по-големи католици от папата. Бях сигурна, че нещо ще стане.

Толкова сложен процес е да подредиш компютри, сървъри, електроника, копчета, потенциометри, а и в непълен комплект. За много хора първата емисия беше смешна, а за нас първата стъпка беше много горчива и болезнена.

Тогава бях в апаратната, където всеки гледаше да намери подкрепа в другия, но отсреща само отчаяно изражение и по лицето на всеки - сълзички. Това е най-емоционалният ми момент.

Как ще отпразнувате 10-годишнината на новините?

Както се празнуват такива дни на юбилей. Ще поканим всички приятели и партньори.
За никого не е тайна, че политиците са партньорите на журналистите, независимо че сме от двете страни, не можем едни без други.

Както често се смеем в нюзрума, работим с материали на клиента - отразяваме действителността.

Имаме годишна награда за репортер на годината. Тя е вътрешна, защото искаме да отречем приказката, че никой не е пророк в собственото си село. А тази година ще има репортер, продуцент, оператор и спортен журналист на десетилетието. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки