Виктория Бехар: Новинарят трябва да е буден всеки миг

17.11.2010 /23:35 | Източник: klasa.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Преди информационният лидер в българския ефир “bTV Новините” да отпразнува 10-годишнината си, екип на “Класа” се срещна с хората, които моделират стила на новинарската емисия.

Как се постига достоверността на информацията по всички теми на деня? За това попитахме Виктория Бехар – директор „„bTV Новините“, Цветомир Семов - продуцент на централната емисия, и Дарина Сарелска – изпълнителен продуцент.

Същността на професията продуцент в новините остава скрита за зрителите. Да започнем оттам – какви са функциите му?

Дарина Сарелска: Мога да започна с шегата, че ние сме най-строго пазената тайна на „
bTV Новините“ . Продуцентът е невидим в новинарската емисия. Задачата пред него е да направи нещата така, че цялата емисия да звучи като едно дълго изречение - от началото до края. Стремежът е тя да може да се гледа на един дъх. Аз лично смятам, че работата на продуцента е именно в това, като той трябва да остава невидим за зрителя.

Цветомир Семов: Продуцентът трябва да е всичко онова, което всички останали в екипа не са. Той трябва да ги допълва и да ги обедини в един организъм. Зрителят трябва да може да разбира всичко в новините и те да му дават цялата информация, която той иска да знае.

Виктория Бехар: Продуцентът е човекът с визия. Освен пълния поглед върху събитията от деня той трябва съвсем точно да знае какво зрителите искат да знаят и кои са темите от техния дневен ред. Ако нещо не е интересно за зрителите, именно продуцентът е човекът, който трябва да прецени това. Всички оперативни решения взема продуцентът.

Д.С.: Широкоразпространена е максимата, че продуцентът е миля широк и инч дълбок. Той трябва да е много информиран и да знае какво се случва във всяка минута от деня. Негово е решението дали едно събитие трябва да бъде представено в отделен репортаж или само чрез бланк на водещите.

Цв. И.: Всъщност репортерът е човекът, който трябва да отиде на дълбокото. Продуцентът трябва да му покаже къде е събитието.

В.Б.: Стилът на „
bTV Новините“ се изгражда от продуцентите. Ние сме хората, които имаме и тази функция – да редактираме и да преценяваме кое с какъв приоритет е и къде трябва да отиде екип за жива връзка, кое може да мине като кратък бланк на водещия, кой репортаж колко да бъде дълъг, какво да има в него - тоест цялата конструкция на емисията се прави от продуцента.

Слоганът на „bTV Новините“ е „Всички гледни точки“. Лесно ли се отстоява той?

В.Б.: Всички гледни точки не означава непременно, че ние ги имаме, а по-скоро това, че се опитваме да бъдем максимално безпристрастни и във всяка една история да покажем всички страни, които са засегнати или участват в нея. Никога не сме били на нечия страна, никога не играем в нечий отбор.

Що се отнася до стандарта, ние го наложихме. Важното е той да бъде отстояван всеки един ден, защото, ако направим и минимален професионален компромис, веднага това се разбира от зрителите.

Те са безпощадно точни в усета си за това, дали някой е нарушил елементарните журналистически правила, усещането за независимост, за търсенето на истината, чувствителността за това, кое е важно в момента.

Трудно ли е да се отстоява собствен стил на новините в конкурентната среда, в която вие сте безспорен лидер?

Д.С.: Като говорим за конкуренция, това е предизвикателство. Ние имаме между 60 % 70% дял на нашите емисии, което ни определя като първи. Този факт има и неудобството, че трябва да се изправяме в конкуренция срещу самите себе си.

Имали сме периоди, в които сме имали много по-близка конкуренция и аз смятам, че тогава ни е било най-лесно да сме будни и продуктивни. Нуждаем се от конкуренция, но засега тя остава далеч зад нас.

Битката днес е за доверието на зрителя. Рейтингите и пазарните показатели, по които ние се сравняваме с другите, се променят бавно във времето. Но доверие се губи много лесно.

Аз смятам, че независимо от цифрите важното е, че ние сме спечелили доверието на хората, а за това си струва да се борим всеки ден. Важни са не цифрите, а вярата в новините на хората.

Има ли все пак опасност от еднаквост на новините между медиите?

Цв.С.: Ние всички, включително и нашите конкуренти, се стремим да имаме собствени новини. Има и еднакви теми, защото новините са всичко онова, което ни заобикаля, и ние не можем да пропускаме това, което останалите ще покажат. Ценното на „bTV Новините“ е в това, че ние имаме и много странични наши новини, които показваме само ние и са открити от нашите репортери.

Можем ли да кажем, че именно със собствените теми медията успява да повлияе, не само да отразява?

Цв.С.: Разбира се. Ние успяваме да коригираме неща, които се случват извън рамките на нормалното и на закона. Ние го посочваме, защото искаме това да се промени. У нас хората гледат на медиите като на институция и реална сила, която може да промени начина им на живот.

Медиите са мястото, където те намират справедливост, и затова ние получаваме и толкова много сигнали от зрители. Те виждат в нас потенциала и често пъти именно заради това използват в писмата си към нас термини като „последна инстанция“, „надежда“, „само вие ни останахте“. Ако всички останали три власти работеха нормално, тогава и нашата работа може би била и много по-различна.

Какви качества трябва да имат добрите новинари? Какво от бекстейджа остава скрито за зрителите?

Д.С.: Често се случва решенията да се взимат в последната минута и се налага да бъдем много бързи и оперативни, без да се поддаваме на паника от това, че имаме ограничено време, за да произведем репортаж. Бързината е рефлекс, който се тренира с времето и се култивира.

Важно е липсата на време да не те плаши, а да те организира и да те вкарва в някаква граница, която е извън теб.

Когато става въпрос за извънредна емисия или новина, която се случва в момента, хората оценяват това, че ние им предоставяме ценна информация, която им е необходима, и то го правим светкавично. Бързината тогава е приоритет за нас, именно в такива ситуации е важно да предоставим информацията бързо и точно.

В.Б.: Новинарят трябва да бъде буден. Във всяка една минута, навсякъде и по всяко време новинарят трябва да бъде новинар - и на работа, и на почивка, спейки, гледайки телевизия.

Всички хора, които имат претенцията да бъдат такива и в същото време минават покрай новина и я подминават, не са за тази професия. Целият екип на „bTV Новините“ са по природата новинари – шофьорите, операторите, монтажистите имат абсолютно изработен рефлекс за новината.

Докъде е допустим компромисът в новините?

В.Б.: Всички ние сме хора и когато отрязваме бедствия, съчувстваме на хората, на които това се е случило. Никога не трябва да загубваме човешкото чувство за съпричастност в такива случаи в търсенето на самоцелна сензация.

Винаги сме били с респект към хората, които са претърпели някакво нещастие, инцидент, бедствие и т.н. Виждали сме много тежки картини и винаги сме щадели чувството на нашите зрители, техните близки.

В „bTV Новините“ спазваме стриктно етичните правила, за разлика от все повечето случаи на неспазване именно на тези норми от много наши колеги в други медии. Вярвам, че една история за един инцидент може да бъде разказана в своята цялост, без това да нарани когото и да било.

Д.С.: Стремим се да сме максимално коректни в показването на повече информация, без от това да пострадат самите засегнати. В това е майсторство. Един репортаж трябва да може да те разплаче, без да те отблъсне или шокира.

Важна е границата: да показваме емоцията, без да влизаме брутално в света и душата на хората, които са от другата страна.

Цв.С.: И още нещо. Много често подобни инциденти не са просто новина, а са и повод да поставим един проблем, да насочим общественото внимание към него.

Каква е новината около „bTV Новините“ в навечерието на юбилея?

В.Б.: За празника имаме филм на Кристина Баксанова, която е от първите репортери и в този смисъл е пряк свидетел на всичко онова, което се случи през тези 10 години. Тя е събрала най-важните неща, които са се случили в света и България, през очите на репортерите. Филмът е бърз и динамичен.

А какви бяха всъщност тези 10 години за вас?

В.Б.: 10-те години в чисто човешки план бяха много силни години от гледна точка на това, че живях в едно постоянно предизвикателство. Животът ми мина под знака на това, което съм правила в bTV.

Нашата професия не е като много други професии. Ние живеем с мисълта за нея непрекъснато и за това, какво се случва около нас. Това е и отговорността винаги да сме нащрек. Последните 10 години промениха света с 11 септември, промениха България с всичко, което се случи тук, като приемането ни в ЕС, което промени живота на хората.

Цв.С.: Смятам, че за тези 10 години „bTV Новините“ промениха начина на правенето на новини в тази държава, което е най-ценното. Смятам, че до голяма степен всички заради bTV започнаха да правят новините по много различен начин.

Д.С.: За мен те минаха много бързо. В никакъв случай няма усещането за тези години като огромен период от време. Измерено в човешко развитие, 10 години е огромно време.

Какво още искате да постигнете в новините?

В.Б.: Искам винаги да сме една крачка напред. 2000 г., когато стартирахме, ние не сме подозирали, че през 2010 г. ще имаме изключително успешна уебемисия. Тогава това изглеждаше невъзможно.

Технологиите са по-бързи от нас и не можем да предвидим какво предстои. Но със сигурност това, което искам, е винаги да бъдем една крачка преди останалите.

Как технологиите промениха новините и как медийните платформи подпомагат представянето на информацията?

В.Б.: Различните видове платформи достигат до различни групи хора по различно време от деня. Затова ние се стараем да разкажем новината и да я развиваме постоянно през тях, за да може нашата аудитория да открива „bTV Новините“ във всичките й форми – там, където за тях е най-удобно в момента: чрез телефона си, в офиса, на летището. Ние им предоставяме информацията навсякъде и по всяко време.


 

Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки