Микела Джиорели: Как “Дискавъри” направи филма за Чили

18.11.2010 /23:45 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Микела Джиорели: При всякакъв изход “Дискавъри” щеше да пусне филма

Уникалната операция по спасяването на 33-мата чилийски миньори е заснета и от “Дискавъри”. Ще се излъчи тази неделя от 21 ч.

Екипът е с безпрецедентен достъп до мината “Сан Хосе”. Ето какво разказаха двама от продуцентите - Микела Джиорели и Гилермо Галдош, за уникалната продукция “Спасяването на чилийските миньори”.

Когато научихте новината за затрупаните миньори, предполагахте ли, че от това може да излезе документален филм?

Микела Джиорели: Хората бяха живи долу и не знаехме дали операцията по спасяването им ще завърши успешно. С времето подразделението на "Дискавъри" в Латинска Америка реши да се заеме с проекта, тъй като трагедията привлече общественото внимание.

Ясно беше, че чилийското правителство влага сериозни усилия заедно с хора от целия свят. След като операцията поспасяването се превърна в такова международно усилие - участваха компании откъде ли не, проектът придоби и друг мащаб за "Дискавъри".

Какъв е фокусът на филма - човешката драма или по-скоро технологичната страна на спасителната операция?

Микела: Знаехме, че повечето медии ще заложат на човешката драма, а един от най-силните жанрове на "Дискавъри" е науката и технологията. Така че искаме основно да покажем технологичните промени - как хората и машините се сливат в едно, за да извършат подобно чудо.

Коя бе най-драматичната сцена за вас, докато работехте по продукцията?

Гилермо Галдош: Нека аз да отговоря, тъй като аз бях там по време на спасителната операция. Най-тежко беше да гледам драмата на семействата - дългото чакане.

В началото те очевидно не вярваха на обещанията на правителството и си мислеха, че искат да вкарат малки миньори в мината, които да изкопаят дупка и така да изкарат момчетата отвътре.

С времето управляващите доказаха, че предприемат правилните действия. Но беше много болезнено да гледам майки, братя, сестри, съпруги, синове и дъщери, които се надяват да видят отново близките си, затрупани на 700 м дълбочина.

Колко време ви отне организацията на работата и от колко души беше екипът ви?

Гилермо: Имахме човек на мястото още на следващия ден, когато разбрахме какво се случва. Лично аз стоях там 40 дни. Заедно с "Дискавъри" решихме, че с екипа ще стоим в мината, а не като повечето журналисти да пътуваме от града до мината и да спим в 4- и 5-звездни хотели.

Много ни беше важно да сме близо до семействата, така изградихме силна връзка и с тях, и с чилийското правителство. Всеки ден бяхме там - в жегата, в студа, за да покажем, че наистина сме отдадени на историята и искаме да я покажем до финала й.

Щяхте ли да излъчите филма, ако спасителната операция се беше провалила?

Микела: Със сигурност. Не знам за останалата част от света, но "Дискавъри" в Латинска Америка щеше да пусне филма и в този случай. Преди сме работили и по други инциденти в мини, завършили с не толкова добри финали като в Чили. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки