Ради: Вечер пак ще излизам, иначе ще е победа за биячите

19.11.2010 /22:02 | Автор : Генка Маркова | Източник: “24 часа” Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снимка: Семеен архив

Радослав Петкашев - 21-годишен студент от СУ и спортен репортер в БГНЕС, беше пребит и ограбен в неделя в центъра на София. По желание на Радослав (втория от ляво) публикуваме снимка на цялото му семейство.

Вляво е майка му Антонина Желязкова - известен историк, правозащитник и експерт по проблемите на Балканите и на малцинствата.

Вдясно до него е по-големият му брат Любомир - историк, и баща му актьорът Любомир Петкашев, който от новия сезон е в Народния театър, работил е и в Държавния пътуващ театър.

Ради, какво мисли човек, когато го нападат в гръб и единственото, което вижда, са кубинките, с които биячите го ритат?

Няма място за много мисли в този момент. Единственото, което ми минаваше през главата, е надеждата - да спрат по-скоро и да се размина колкото се може по-невредим. Другото е инстинкт - да се предпазваш, доколкото е възможно, от ударите.

Кое е по-гадното - че бият или че нападат в гръб - трима срещу един?

Фактът, че нападат в гръб, не оставя никакви шансове нито да се отбраняваш, нито дори да избягаш. Предполагам, че това е целта им, така че не съм изненадан от нападението в гръб.

Най-шокиращо и тежко за мен беше, че след като ме обраха, продължиха да ме ритат още 2 минути със страшна злоба. Не мога да си обясня защо. По този начин дори рискуваха да се появи някой, да бъдат заловени. Когато се сетя за тази злоба, наистина се чувствам обезверен.

Антонина, каква беше първата ви реакция?

Занимавам се със социални науки и през последните 15 години работя на терен - пътувам по селата, в малките градове, а в София и в големите градове често работя на улицата.

Познавам ефектите от разпада на обществото, заболяването на социалната тъкан, непрекъснатото покачване на нивата на агресия и социопатия. Резултатите от това рефлектират върху всички, никой от нас не може да остане встрани, дори да е натрупал 12 или 120 имота в защитени селища.

Изработила съм един коефициент на вероятността да се случи нещо лошо на синовете ми. По 10-степенна скала той е около 8. С баща им безсилно будуваме, докато се приберат у дома. Големият ми син се ожени, а и се придвижва с кола, така че спаднах неговия коефициент на ниво 5.

Предполагам, че това е съдбата на всички родители, чиито деца трябва да оцеляват в социалната джунгла на България. Така че когато Ради се обади, се ужасих, но не се изненадах.

На какво разчита човек в такива случаи?

Единствено на късмета - да се е случило по-малкото зло. Защото през последните години при сходни инциденти загубиха живота си много млади хора. В подобни случаи обаче човек разбира и колко много хора държат на него.

Изненадах се за Ради, защото е малкото ни момче, а какъв авторитет си е създал, колко го обичат приятели и колеги. Неговият професионален учител Сашо Диков, както и новата му менторка Зелма Алмалех бяха трогателни, солидарни и им благодаря.

Ради очевидно е поел по свой път, пораснал е. Впрочем и моите малцинства - помаци, турци, иракчани, роми, бяха стегнали редиците, защото веднага подозряха умисъл и политическа заплаха срещу мен. Трудно ги успокоих, че е битова престъпност.

Помогнаха ли в “Пирогов”?

Човек в такъв момент разчита на “Пирогов”. Независимо от мизерията лекарите там поемат първия удар и се опитват да смекчат разрушителните ефекти от некомпетентните политически действия.

Как се справиха хората от МВР в този случай?

Тъй като вече заловиха биячите на сина ми и на още няколко души бързо и безкомпромисно, редно е да благодарим. Подчертавам, по настояване на бащата на Ради, който контактуваше през цялото време с инспекторите от Първо РПУ, че те се отнесоха със съпричастие и професионален хъс към случая още преди да има медиен натиск.

Чудесни професионалисти са инспекторите Андрей Ангелов, началник на Първа група за тежки престъпления, инспекторите Георги Христов, Александър Самтаров и другите от групата, чиито имена не научих, и нашето семейство, на приятелите ни им благодарим сърдечно.

Разбира се, благодаря и на комисар Валери Йорданов, който ми се обади, за да изкаже съчувствие и да ни уведоми, че лошите момчета са заловени. Жалко, че тези добре образовани и квалифицирани инспектори работят при крайно тежки условия, а вероятно и заплащането им е ниско. Хвала им.

Ради, какво казват след боя приятелите ви?

Реакцията е почти една и съща при повечето ми приятели. Всички се радват, че съм добре и че нямам сериозни наранявания. Всички ги е яд на тримата нападатели и констатират, че не е нормално да се случва такова нещо.

Човек не може и не бива да се озърта кой върви след него - има ли изход?

Не мога аз да кажа какъв е изходът. В крайна сметка трябва да приемем, че и такива неща се случват - няма как да бъдат напълно заличени. Мисля си, че съм чел за подобни неща в края на годината като статистика, и не съм обръщал никакво внимание. Сега, когато съм част от статистиката, е различно. Това, което мога да кажа на хората, е все пак да внимават и да се озъртат зад гърба си.

Искате ли да съобщите нещо на биячите?

Нищо не искам да им казвам. Нямаме общ език. Бих искал никога вече да не ги виждам, ако е възможно.

Как ще се виждате с приятелите си, ще излизате ли пак късно вечер?

Вътрешно съм настроен да не променям живота си по никакъв начин, защото обратното би означавало, че съм победен психически от биячите. Не знам обаче как ще се почувствам следващия път, когато изляза вечер с приятелите си - предстои ми да разбера.

Ради, вие сте пето поколение от вашия род, който учи в СУ - това ли ви кара да останете тук?

СУ съвсем не е единствената причина да остана в България. Мисля, че аз съм човек, който може да се чувства наистина добре и пълноценен само в родината си, при своите близки и приятели.

Що се отнася до СУ - изпитвам огромен респект към тази институция, може би именно защото съм пето поколение студент там. Това съвсем не означава, че мисля, че СУ е идеален. Напротив, той има своите проблеми.

След този случай ще помислите ли дали да не напуснете България?

Нито за миг - оставам в България и в момента не виждам какво може да промени тази моя позиция.

Антонина, кое е най-страшното в случаи като този с Ради?

Най-страшна е безнадеждността за младите хора - тези, които са избрали да градят живота си в България и да работят за напредъка на страната, всъщност не могат да водят нормален живот.
 
Бясна съм, бият четящ човек, беше първият ви коментар след побоя.

Това е социален факт. Проучете профила и на другите пострадали през същата нощ, както и на загиналите през последните години момчета. Имах предвид обаче нещо много по-пространно, защото над учените в България се извършва масово насилие, колективен побой.

В момента част от тях получават по 180-200 лв. заплата и не са в състояние дори да си купят билети за градския транспорт, за да се придвижат до институтите си! Геноцид над интелектуалния човешки ресурс на България. Това е позорно. (Със съкращения)

Вижте как “Труд” подходи по темата: http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=9839  


Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки