Георги Лозанов: Чувства се тътенът на новата медия

21.11.2010 /00:21 | Автор : Кремена Кръстева | Източник: bnews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Политиката продължава да прави рейтинга по телевизиите, посочи председателят на СЕМ Георги Лозанов. Той очаква, че конкурецията на медийния пазар ще се засили и че интернет ще се налага в сектора.

Г-н Лозанов, процесът на цифровизация ще се забави. Как ще се отрази това на електронните медии?

Аз се надявам да не се забави. Отлага се крайният срок - денят, в който трябва да дръпнем шалтера на аналоговия телевизионен ефир.

Много ми се иска това да не е повод да изпаднем в балканска меланхолия, да чакаме последния момент и всичко да ни се случи в много забързани темпове. По начало ние сме се забавили с цифровизацицята спрямо други европейски държави.

Вече започна един процес, включително и като инвестиционна програма, вложени са милиони евро, изгражда се и мрежата за пренос. Има конкурси, които са дали своя резултат. Направени са стъпки и всичко това трябва да продължи в ускорен темп.

А това, че отлагаме срока, е свързано преди всичко и е в полза преди всичко на малките общности в малките градове, където по-трудно може с тези темпове да стигне цифровата телевизия. Това ще даде възможност достатъчно да се развият комуникациите, да не останат изолирани общности.

Подготвя се нов медиен закон. Какво трябва да залегне в него според Вас?

Върви дискусия по този въпрос. Има група, която е създадена към Министерския съвет, аз съм неин председател. Опитваме се да работим по пътя на бавните консенсуси. Това е експертна група, там няма някаква воля, която диктува. Има сближаване на позиции, което не е лесна работа.

Няколко са основните теми, по които са дебатите. Основен въпрос е реформата в обществените медии . Няма съмнение, че такава реформа е необходима, че моделът на сега действащите медии не носи характеристики на съвременния модел на обществена медия.

Има много кусури, които трябва да бъдат отстранени. Дебатът обаче беше до голяма степен фалшифициран, защото въпросът за обединението на БНТ и БНР като че ли измести цялата проблематика.

Тук става въпрос преди всичко за формулиране на мисия на обществените медии. Да стане ясно какво се очаква от тези медии и това да се разпише конкретно и ясно. Да има финансиране, обвързано пряко с изпълнение на мисията.

Съответно онези предавания, които не съответстват на мисията, да могат да сами да се издържат, тъй като финансирането на БНТ и БНР е двойно. Те играят и на рекламния пазар, ползват се от спонсорството.

Най-после да се структурира реално картината на тези две медии, включително и по отношение на финансирането, включително и по отношение на техните ангажименти към обществото.

Тогава може да възникне въпросът дали трябва наново структурираните медии да създават една институция и да изпълнят обща административна услуга. Ако се тръгне към това, трябва да се мине през анализ, финансов, анализ на възможните последствия така че това да залегне вероятно ще залегне в по-далечна перспектива.

Има и други важни дебати. По начало телевизията и радиото все по-малко, включително и като понятия, функционират в медийното право. Все повече говорим за аудиовизиални услуги.

Това не е просто промяна на думите, а средата ще става все по-хомогенна и праговете между различните медии все повече ще губят своята отчетливост, особено във връзка с интернет.

Този закон трябва да погледне натам, така че ние искаме да преформулираме пазара, не отделни пазари, а един пазар на аудиовизиулни услуги.

Тук става много важен въпросът за концентрацията, дали трябва да има разпоредби доколко можеш да притежаваш дялове на този пазар. В това отношение има различни европейски практики.

Ще ни кажете, когато вземете решение...

Това няма да е лесно. Ще има един доклад, вариант на закона като предложение. Той ще бъде подложен на публично обсъждане. Тогава се надявам, че и вашата медия ще присъства.

- Как оценявате нивото на сутрешните блокове по телевизиите?

Със сутрешните блокове създадохме една особена своя специфика. В смисъл изнесохме политическия праймтайм там. Това общо взето не е характерно за европейските държави.

Там сутрешните блокове са много повече сервизно развлекателни. Пикът на този тип правене на сутрешна телевизия като че ли премина. Така че хем сме сега в нещо, което е ясно, че в някаква степен е отминало, хем няма нищо друго ново насреща.

И фигурите, имената, темите продължават да бъдат в границите в един политически разговор. Политиката продължава да прави сутрин рейтинга. Това е странно и аз не знам колко време ще продължи.

В момента печелят тези, които успяват да направят най-актуалните политически интервюта, в някакъв смисъл най-провокативните.

Въобще сутрешните блокове продължават да бъдат точката на важно политическо говорене, колкото и странно да ми се струва това от гледна точка на това, че аз познавам историята на медиите в европейски мащаб.

Очаквате ли сериозни трусове в медийното пространство?

Очаквам, разбира се. Аз казах, че се чувства тътенът на новата медия. Интернет само след 5 години ще има много по-решаваща роля въобще в сферата на комуникациите, в сферата на създаването на обществено мнение.

Сега интернет е на границата на домашната комуникация. С такова чувство нямаш усещането за авторитетна медия, каквито са телевизиите например. Все повече тази значимост ще придобива новата медия, особено при активните млади.

Не бива забравяме, че това е таргетът, към който се целят тези, които искат да правят активна гражданска медия. Нека видим социалните мрежи. Много голяма част от комуникацията излиза от традиционните медии.

Аз имам приятели, които имат 4-5 хиляди приятели в Фейсбук и всичко, което има да научат, да си кажат, си го казват там. И аз, ако спомена какво са давали по телевизията, какво съм прочел във вестника, това им звучи като нещо екзотично и странно.
(Със съкращения)


 

Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки