Бодо Хомбах: Разочарова ме просвещаващото действие на интернет

22.11.2010 /08:11 | Източник: “24 часа” Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Г-н Хомбах, пресата се изживява като четвъртата власт. Споделяте ли това високо самомнение, пита управителя на ВАЦ в интервю австрийският в.“Ди Пресе”:

Медиите на практика са душата на демократичния процес с разкриващия характер на продукта си. За политиците няма нищо по-респектиращо от заплахата, че нещо ще стане публично - което те не желаят.

В днешните медии вече не работи императивът отпреди “И какво, всички го правят”, а работи “А какво ще стане, когато се разчуе?”.

Какво трябва да правят медиите, за да функционира този дисциплиниращ механизъм?

Медиите трябва да са силни и да им се вярва, журналистите трябва да разследват чисто и грижливо. Ако един скандален материал се окаже неверен, медията губи достоверност, а достоверността е задължителна за демокрацията. Смятам, че този механизъм е дори по-ефективен от закони и наредби.

Все по-често медиите се купуват от т.нар. скакалци... (Така в Германия и Австрия наричат инвеститори, които вземат предприятията, без да инвестират в тях, а само източват печалбите им - б.р.)

За мен е голям проблем, когато медиите принадлежат на хора, които не искат да правят нормален бизнес с тях - така е в много държави от Югоизточна Европа. Тези олигарси са направили пари в други области и се сдобиват с медии, за да налагат свои определени политически и икономически цели. Това е много опасно.

ВАЦ също има медии в Югоизточна Европа, например в България. В Русия също. Там има активна мафия - възможно ли е въобще да се прави чист бизнес?

Разбира се, там съществува опасността да попаднеш под натиск, дори да бъдеш заплашван или нечестно третиран. Но не е нужно да си цапаш ръцете. Ако си готов дори и за това, би загубил почва под краката си, такива истории нямат край, то е като една спирала...

И никога не е имало опити да се влияе на статиите?

Разбира се, че е имало. Ще ви дам един пример: в една страна от Югоизточна Европа един виден бизнесмен и прочут бивш спортен треньор ми предложи да се хванем на бас, че ще успее за 1000 долара да пробута напълно измислен текст в един от нашите вестници там. Аз му се изсмях, а той за мой ужас ми доказа, че такива неща функционират. Веднага след това се разделихме с този вестник.

Често медиите информират за нередности - например в Италия за всичко, което си позволява Силвио Берлускони, но това не променя нищо. Берлускони остава на власт и го преизбират каквото и да се пише за него.

Медиите нямат мандат да налагат едно или друго мнение. Те трябва да се ограничат с ролята на информиращите, модериращите. Става дума за това, че те имат шанса да публикуват истината - но изводите от тази истина те не могат да наложат насила на никого.

Хората често организират протестите си в интернет...

Това е така, но от досегашното просвещаващо действие на интернет съм разочарован. Очаквах повече от блоговата култура. В анонимните блогове има все още твърде много повърхностни, почти дискредитиращи моменти - там в бъдеще трябва да се състои един процес, в който професионалните критерии да започнат да играят по-голяма роля.

Класическите медии все още се затрудняват с интернет. Най-вече защото там всичко е безплатно.

Младите хора в бъдеще ще четат вестници на екрана на компютъра. Там вече се установи такова поведение. Едно нещо се промени: преди 5 години те ми навираха под носа абсурдни информации от интернет и спореха, а днес знаят сами, че в интернет попадат и на много боклук като информация.

Професионалната журналистика в интернет ще се наложи само с критерия достоверност.

Някои предприятия заплашват медиите с оттегляне на парите за реклама, ако за тях се пише негативно. Могат ли медиите да се борят с това?

Когато един голям есенски концерн преди две години си смени името, започна да рекламира значително по-малко при нас. Причината бе, че бяхме писали критично за него. Аз обаче направих този проблем обществено достояние. В крайна сметка тази история навреди повече на предприятието, отколкото на нас.

Това обаче може да си позволи само един голям медиен концерн.

Това може да си позволи само икономически здраво предприятие, което има стабилността да се защитава от такива атаки. В някои страни е и по-лошо. Там има дори безплатни вестници, които вече продават и редакционната си част.

Или е обратното. Тъй като в редакциите има все по-малко журналисти, влиянието на пиар агенциите става по-голямо...

И това е вярно. В Берлин има повече лобисти, които се занимават с това да вкарат определен текст в медиите, отколкото журналисти. Тук се крие рискът да те инструментализират. Журналистите трябва да обръщат внимание на това. Читателите забелязват дали ги информират, или инструментализират.

Вие казахте, че медиите са важни за демокрацията. А какво става с онези хора, които не четат вестници и гледат само забавните шоута по телевизията?

Има връзка между четенето на вестници и успеха на учениците. Който като дете или младеж не се е докосвал до вестници, има по правило по-лоши оценки. Това е научно доказано. Това е голям проблем, защото задълбочава още повече разделението на обществото. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки