Ханес Свобода: Липсата на медийна свобода изкривява демокрацията

23.11.2010 /12:17 | Източник: Duma Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Имиджът на България сериозно пострада заради неумението на Борисов да води последователна политика, категоричен е левият евродепутат в интервю за Александър Симов:

Ханес Свобода е роден на 10 ноември 1946 г. Завършил е икономика и право в университета във Виена. Член е на Австрийската социалдемократическа партия. От 1996 г. е депутат в Европейския парламент.

Зам. председател е на парламентарната група на социалистите в ЕП. Свобода бе част от европейските социалисти, които взеха участие минала седмица в кръгла маса в София , посветена на свободата на медиите и заплахите за демокрацията.

Г-н Свобода, защо точно днес въпросът за свободата на словото и за заплахите към демокрацията стана актуален в цяла Европа, а и в цял свят?

Мисля, че това в някои страни развитието пое твърде странна посока. Опитите за контрол върху медиите се засилиха внезапно и въпросът за свободната журналистика придоби нова актуалност.

Днес това не е само въпрос за бъдещето на журналистиката, а за оцеляване на самото разбиране за демокрация, демократично общество и развитие.

Винаги е имало някакво противопоставяне между медиите и властта. Винаги е имало дискусия за отношенията им. През годините сме виждали много опити на властта да окаже влияние върху медиите, да прокара изцяло само своята гледна точка.

Властта понякога иска да заглуши гласа на журналистите, но сега в някои страни тази тенденция става доста по-брутална и очевидна. Това е причината за нашата загриженост, за опита ни да поставим проблема на общественото внимание, за да можем отново да започнем да си говорим за основното значение на демокрацията.

Има ли начин да се противостои на тази тенденция?

Смятам, че е много важно да се говори за този проблем. Правителствата трябва да схванат, че не могат да правят всичко, което поискат, че подлежат на медиен контрол, който няма да престане.

Ще отида една стъпка по-нататък. Смятам, че правителствата дори трябва да подкрепят незавимисимостта на журналистиката и нейната критична функция.

Смятам, че солидарността между журналистите също може да е фактор за спирането на опитите за контрол. Журналистите от различни страни трябва да си помагат за отстояването на своята свобода.

Без свобода на журналистиката не може да има демокрация. Защото в основата на демокрацията стои свободното слово. Когато свободното слово е застрашено, то вече говорим и за изкривена форма на демокрация.

Ето това е страшното, а журналистите първи са в състояние да видят този процес. И този процес на изкривена демокрация има последствия за цялото общество.

Какви точно са тези последствия? Защо едва днес започваме да ги виждаме ясно?

Ако медиите действат при ограничена свобода, значи цялото общество е с ограничена свобода. Това е ограничаване и на независимостта на съда, на всяко елементарно човешко право.

Правителствата, които искат да поставят демокрацията и медиите под контрол, обикновено веднага разширяват правата на тайните служби и това правило общо взето може да бъде видяно навсякъде.

Ако трябва да обобщим по-глобално - това е атака срещу всички човешки права, която не е открита, а тече подмолно, тайно, постепенно. Тази атака има очевидна цел, но не е задължително да е успешна.

Ако намерим начините да се противопоставим, битката съвсем не е загубена. Но ако не реагираме сега, днес, в крайна сметка ще се отзовем в една авторитарна система, от която трудно ще излезем.

Именно тези опасения карат социалистите от Европа да започнат да дебатират проблемите на свободата и заплахите срещу демокрацията. Защото там, където има дискусия, свободен анализ, там ръката на авторитаризма не може да стигне.

Можем ли да си обясним с ограничаването на свободата на словото възхода на популистките лидери в цяла Европа?

Това е интересен въпрос. Медиите са нашата естествена защита от популистки идеи и теми, особено когато те се използват по вреден начин за обществото. Но днес се забелязва, че когато медиите бъдат концентрирани в ръцете само на един човек или само на една групировка, това не завършва добре.

Когато са концентрирани, медиите стават проводник на такива популистки тенденции в обществото, което всъщност е доста опасно. Така че връзка има. Намаляването на свободата на словото води до появята на опасен популизъм в обществото.

Комбинацията финансови интереси и популистки партии може да взриви нормалния ред в едно общество. Защото големите финанси много често са тези, които нямат интерес от силни обществени дискусии, информирани граждани и ясни правила.

Подобен изопачен свят подменя и характера на медиите. Те започват да не говорят за проблемите, а се концентрират върху личните истории, светските новини и други пикантни неща. Процесът е опасен, защото е опит за слагане на превръзка върху очите на хората.

Идеята е да се деполитизират хората, да бъде изведена политиката вън от съзнанието на обществото и в крайна сметка да се внуши, че гласът на хората не може да промени нищо, че нещата ще си стоят, както са.

Заплахите върху демокрацията не са ново явление. Защо обаче чак сега започва дискусията върху начините на тяхното ограничаване?

Защото сега се появиха и политици, които олицетворяват тази заплаха. Ето в Италия тази дискусия тече от няколко години насам. Силвио Берлускони е концентрирал в ръцете си икономическа, медийна и политическа власт. Той е станал много силен и победата над него става все по-трудна.

Социалистите в Европа са не по-малко разтревожени и от ситуацията в Унгария, България, където тези опасности постоянно се появяват и стават актуални. Най-лошото е, че можем да сравним този процес със заразна болест - лесно се прехъврля и в други страни.

Политиците лесно се заразяват с такива идеи. Борисов или Бъсеску, или Орбан започват да си мислят: "Щом Берлускони може да го направи и да му се размине, защо и ние да не опитаме?".

Какви други инициативи предвиждате да има във връзка с темата за свободата на медиите?

Организирахме дискусията в България, за да покажем на целия Европейски съюз, че темата е много актуална и вълнува хората. Преди това бяхме в Унгария.

Смятаме да поставим и темата в Европейския парламент. Не искаме да политизираме въпроса или да го правим приоритет само на една партия. Това е европейски въпрос, европейски проблем. Трябва да го решаваме съвместно.

И все пак смятате ли, че вие като социалистическа група в ЕП ще успеете да проведете тази битка докрай?

Трябва да го направим. Знам, че част от нашите инициативи могат да бъдат блокирани в Европейския парламент, но въпреки това нямаме намерение да спираме.

Със зелените, либералите и други партии в ЕП ние можем да държим темата постоянно отворена и в развитие. При това трябва да я разширим максимално.

Не трябва да следим само страните от Европейския съюз, а и страни като Украйна, Русия, навсякъде, където има проблеми. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки