Огнян Златев: Българите владеят езика на омразата

26.11.2010 /12:19 | Източник: “Дойче веле” Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Огнян Златев: Ромите в България са главна мишена на локален расизъм

Езикът на омразата е широко разпространен в българските медии. Четейки вестниците, човек остава с впечатлението, че ромите са виновни за 90 на сто от престъпленията у нас и едва ли не за всички проблеми на страната.

Мария Илчева разговаря по темата с Огнян Златев, управител на Центъра за медийно развитие в София:

Предразсъдъците спрямо етнически, религиозни или сексуални малцинства са често срещани в българските медии. Учудващото е, че феноменът "език на омразата" в България започна да се развива тогава, когато в други страни от Югоизточна Европа той постепенно започна да стихва, казва Огнян Златев.

Той допълва: „С появата на националистически партии се засилиха и расистките изказвания в медиите. Подобни партии имат свои собствени вестници. И те биват използвани като трибуна за разпространение на ксенофобските схващания."

Все ромите виновни...

Най-често расистките изказвания в българските медии са насочени срещу ромите, най-многочисленото малцинство в страната, казва Златев:

"В 90% от случаите публикациите за ромите в българските вестници са с негативен тон. Освен това в някои националистически медии често се долавя омраза към нашите съседски страни Македония и Турция."

В България има приет етичен кодекс, но той не се спазва от всички, казва Огнян Златев:

„Ако погледнете изданията на Монитор, Засада, Телеграф, ще установите, че те са пълни с такива квалификации ежедневно, докато вестниците, които са подписали етичния кодекс – малко или много се опитват да спазват неговите постулати.”

Тъжно е, че в 21 век българите продължават да си служат с риторика и стилистика, която е била типична за 40-те години на миналия век. На какво се дължи това? Огнян Златев отговаря:

Скандалното продава

„Иска ми се да вярвам, че това е поради тежкото икономическо състояние, в което се намират българските медии в момента. Че единствено по-високият тираж, по-големите продажби и борбата за привличане на повече рекламодатели карат медиите да използват всички тези изрази, характерни за жълтата преса, булевардния стил и скандалите, защото това продава вестника.”

Медиите не бива да забравят, че носят своята отговорност пред публиката за формирането на мирогледа на подрастващото поколение, казва Златев в заключение.


Сподели в
 

Сайтът Обаче.бг предлага откъс от статията “Social Media Regulation: Models and Proposals“ на д-р Бисера Занкова и проф. д-р Валери Димитров, публикувана през 2020 г. в списанието Journalism and Mass Communication, David Publishing (volume 10, N 2, March – April) с идеята да се анализира възможността за създаване на арбитраж за разглеждане на спорове към социалните медийни платформи. В нея авторите обсъждат и механизма за регулиране на съдържанието на Facebook.

11.01.2021/17:29

"Радиото е марка и стандарт", каза пред БНР Мария Стефанова - дългогодишен журналист от програма "Хоризонт" на БНР, бивша председателка на СЕМ.

05.01.2021/12:00

Традиционният благотворителен спектакъл „Българската Коледа“ ще бъде излъчен на 25 декември. Зрителите на БНТ и слушателите на БНР ще видят и чуят повече за благородната кауза, която помага на стотици български деца.

25.12.2020/15:25

Вестникът описва случаите с американските журналисти Андре Влтчек и Серина Шим, мистериозно издъхнали в течение на тази година на турска територия.

05.12.2020/17:25

Журналистите от БНТ Биляна Бонева и Милен Атанасов събраха 19 вдъхновяващи истории на хора със свободен дух в книгата "Пътешествия за мечтатели".

03.12.2020/13:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

Дали съумяхме да извлечем от ударите, загубите и сътресенията достатъчно мъдрост и просветление, за да излезем на верен път към промяната?

31.12.2020 /07:32

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки