СБЖ ще може да продаде до 4 дка в Банкя за реновация на базата там

27.11.2010 /18:49 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Общото събрание на съюза днес упълномощи УС да преговаря за продажба на общо до 4000 кв. м от имота в Банкя, който е с площ 17 000 кв. м.

В началото на доклада за действията, предприети от УС на СБЖ, Милен Вълков припомни за поетия на предишното Общо събрание и изпълнен вече ангажимент да бъде изведена базата на СБЖ в Банкя поради грубото неспазване на договорните отношения от страна на наемателя „Български имоти” ЕООД.

След това той запозна делегатите с решението на Управителния съвет да предложи на Общото събрание да упълномощи УС да преговаря за продажба на общо до 4000 кв. м от имота в Банкя, който е с обща площ 17 000 кв. м. При довеждане на преговорите до успешен край следващо Общо събрание на СБЖ ще реши каква да е следващата стъпка, подчерта Вълков.

В дискусията имаше различни становища на колеги: от- да не се продава нищо, до- да се продава щом се налага, но не повече от гореспоменатото. Прогнозите бяха, че ако се вземат реалистичните до 250 евро на кв. м, ще постъпят общо около 1 млн. евро. Спореше се и за това дали сумата ще стигне за ремонт, или няма да стигне.

В доклада на УС Милен Вълков посочи, че за ремонта в Банкя са постъпили 8 предложения от строителни фирми. Цените им варират от 650 000 лева до 1,5 млн. евро. Имало е и отхвърлени от УС оферти за ремонт за над 4 млн. евро. Имало е и условия там, срещу реновирането на базата, да се строи болничен комплекс за долекуване (санаториум), като СБЖ преотстъпи право на строеж. Един от кандидатите пък е предложил да изтегли кредит за ремонта, залагайки имота на СБЖ. УС е отхвърлил и тази оферта.

В крайна сметка вариантите занапред не са много, каза Вълков, състоянието на базата е плачевно, реновацията е наложителна. Предложи също ОС да избере специална комисия, която да следи за изразходването на средствата и извършването на СМР, разбира се, след като се избере нужният строител.

На базата на разгледаните от УС оферти, председателят на съюза ни смята, че при вариант на продажба до 4 дка, СБЖ ще разполага с необходимите средства за ремонт и реновиране на сегашната база. Идеята на УС е продажбата да се извърши с търг, като в крайна сметка цялостната сделка ще бъде отново приета/или отхвърлена от нашето ОС, както е по закона за регистрацията на съюза, добави Вълков.

След проведеното гласуване Общото събрание на СБЖ упълномощи УС да преговаря за продажба на общо до 4000 кв. м от творческата база на в Банкя.

Милен Вълков запозна делегатите на Общото събрание и със състоянието на базата на СБЖ във Варна. Наемателят ни там, „Български имоти” ЕООД” и по-конкретно г-н Йордан Джиков (бел. ред. бившият ни наемател и в Банкя) е спрял плащанията на дължимите наемни суми от началото на годината. Запозна делегатите и с цялата процедура, предприета от ръководството на СБЖ:

На 23.06 СБЖ изпрати Нотариална покана за изплащане на задълженията или за предаване на обекта на 20-09. – последното с оглед наемателя да не предяви претенции за нанесени търговски щети.

На 20.09. в 08,00 ч. Комисия, определена със заповед на председателя на УС очаква в обекта за започне предаването му на собственика. До края на работния ден представител на наемателя не се появява, за което е съставен констативен протокол със свидетели. При съставянето на протокола присъства и нотариус, който от своя страна също съставя и подпечатва заверен констативен протокол.

На 23.09. СБЖ внесе в СГС /гражданско отделение ИСКОВА МОЛБА ПО РЕДА ЗА БЪРЗОТО ПРОИЗВОДСТВО – ЧЛ. 310 АЛ.1 ОТ ГКП за опразване /връщане на заеманите от наемателя имоти като бъде определена и държавната такса за това. Делото бе определено за 35 състав, но едва след наша жалба до Инспектората на ВСС бе определена необходимата държавна такса и в момента е даден едномесечен срок за възражения от страна на наемателя. Делото е за опразване на собствения ни имот, подчерта Вълков. След това СБЖ ще пристъпи към финансови искове за щети по отношение на „Български имоти” ЕООД.

Срещу г-н Джиков е образувано съдебно производство за освобождаване на имотите във Варна поради едностранно прекратяване на договора от страна на СБЖ заради неплащане на наемната цената, лихвите по нея и консумативите.

Искам изрично да подчертая, че всички решения по отношение на наемателя ни във Варна, УС е вземал с пълно единодушие от присъстващите, заяви председателят на СБЖ Милен Вълков.

---------

* Съдебно производство, което за жалост твърде се бави. Такива са законите ни. Наемат ти имота, не си плащат наема, а законът е такъв, че не можеш да ги изпъдиш, не можеш и да си върнеш имота обратно...Трябва дълго да се съдиш, а след това дълго да се надяваш да си получиш парите...!  Или пък да ти върнат имота, като нашата база в Банкя - в пълна разруха... А разрухата, опустошените недобросъвестно или целенасочено сгради да се оценят на някакви си 10-20 хиляди! - бел.: Петя Колева(член на УС на СБЖ). 

Сподели в
 

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки