Милен Вълков: Собствеността е сред проблемите на медиите у нас

28.11.2010 /13:35 | Автор : Весела Баръмова | Източник: “Фокус” Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снимка “Фокус”

За годишните награди на СБЖ и проблемите на българските журналисти и медии агенция “Фокус” разговаря с председателя на организацията Милен Вълков.

Вчера връчихте годишните награди на Съюза на българските журналисти...

За съжаление денят ни не започна с весел повод. От сутринта СБЖ се занимаваше със своите имоти и по-специално нулевото плащане на „Български имоти” АД с управител Данчо Джиков, които имат договор от 3 години с нас и за тази година до момента не са превели абсолютно нищо.

Гарант преди три години, когато подписвахме договор, беше Петьо Блъсков. Затова Общото събрание на СБЖ взе решение да пристъпим към частична продажба на имотите ни в Банкя, за да можем да компенсиране това, което „Български имоти” АД ни дължат.

Те ни дължат 240 000 евро, като до този момент са влезли 50 000 евро, а 50 000 евро е ДДС по това, което ние дължим. Е, как да развиваме творческа и синдикална дейност? Просто не става.

Завчера УС на СБЖ получи едно предложение за цесия на закупуване на български имоти от Петьо Блъсков. Вчера на Управителния съвет ние отказахме да го изслушаме. За съжаление не започнахме весело деня.

 Журналисти и медии бяха отличени от СБЖ. На какви критерии отговаря българска журналистика?

 Ние имаме статут на тези награди, съгласно който предложения за награди се правят от нашите дружества. Имаме 178 дружества в страната. Ние винаги сме се стремели да дадем награди на стойностни медии. Въпросът е как медията обръща внимание на СБЖ.

Затова предложих на Управителния съвет да дадем специална грамота на екипа на Информационна агенция „Фокус”, защото сто процента мога да кажа, че до момента няма наше събитие, което не е отразено.

Идеята на Управителния съвет на СБЖ е да се връчват награди на медии, които имат принос за изграждането на българското общество. Например Програма „Здраве” по БНТ, която превежда на елементарен език неща, които ние с вас трудно бихме разбрали, защото не сме лекари.

Друг пример е Васил Попов от вестник „Дума”, който има уникални анализи на българо-американските и българо-руските отношения – нещо, което в друг вестник трудно мога да го намеря.

С агенция „Крос” имаме почти същите отношения, както с „Фокус”, те винаги реагират на нашите събития. Прави впечатление защо ние не награждаваме човек от „Труд”, от „24 часа” – защото ние за тях не съществуваме.

По изискванията на Международната организация на труда (МОТ) в България трябва да се приеме Закон за браншовите организации. Ние в момента сме регистрирани по Закона за юридически лица с нестопанска цел, ние нямаме право на стопанска цел.

Но според препоръките на МОТ за да се приеме Закон за браншовите организации, тоест за да бъде Съюзът на журналистите браншова организация, задължително този закон се предшества от Закона за синдикално преброяване.

Това е разковничето, защото ако има Закон за синдикално преброяване, ние, които имаме претенции да сме браншови организации, трябва да бъдем допуснати на Тристранна комисия, тоест ние да защитаваме правата на журналистите като минимално заплащане, болнични дни и т.н.

Това в България не става. Преди дни тук беше генералният секретар на Международната организация на журналистите Ейдън Уайт, който каза, че България е едва ли не единствената държава, която няма закон за браншови организации и той си предложи услугите. Това е пътят. Ние нямаме друг път. Аз не искам да бъда синдикален лидер. Искам просто организацията да действа по някакви правила.

От какво още се нуждае българската журналистика?

Има две основни причини, които не водят до нормализиране на ситуацията в българските медии. Едната е собствеността на медиите и другата е регламентиране на журналистическия труд.

През 1935 г. ние сме имали закон, който регламентира журналистическия труд. Тук не става въпрос за ограничение на печата, a за правото на журналиста да му бъде гарантирано някакво минимално заплащане. Трябва да се приеме нормативен акт, който да гарантира минималното заплащане на журналистите.

Другото много важно нещо е работодателите да застраховат журналистите срещу кризисни ситуации. Няма държава в Европа и такъв закон, който да позволява офшорни фирми да притежават медии.

С последните промени в Закона за медиите позволиха рекламните агенции да имат медии – това е абсурд. Такова чудо няма по света. 
 

 

Сподели в
 

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки